RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Сайты поиска работы - что нужно знать?
  5. Як по вакансії зрозуміти, що роботодавець щось приховує від вас?

Як по вакансії зрозуміти, що роботодавець щось приховує від вас?

23.08.2022 352
Як по вакансії зрозуміти, що роботодавець щось приховує від вас?

Як по вакансії зрозуміти, що роботодавець щось приховує від вас?

23.08.2022     352

В часи війни завжди активуються не лише благородні люди, а й різного роду аферисти. Їхня мета – зацікавити вас привабливою вакансією і спробувати ошукати. Спробуємо з’ясувати, як не потрапити до них на гачок.

За період стажування просять заплатити

Якщо у вакансії зазначено, що період стажування не оплачується – це ще можна зрозуміти (хоча й така ситуація не є допустимою). Але якщо вас попросять заплатити за стажування, мотивуючи це тим, що за той час, коли ви стажуєтеся, компанія втрачає гроші – прийміть той факт, що з цією вакансією, як і з роботодавцем, щось не так.

Також шахраї можуть просити вас заплатити, приміром, за оренду квартири, якщо в них так звана «охоронна фірма», яка працює в різних областях України. Не забувайте, що оплатою оренди для своїх працівників повинна займатися компанія, а не працівник.

Вам пропонують зустрітися не в офісі

Одразу зауважимо, що для деяких компаній такий стиль проведення співбесіди може виявитися цілком прийнятним. Тоді співбесіда, приміром, в кав’ярні не повинна викликати жодних сумнівів. Але недобросовісні роботодавці покличуть вас в кав’ярню не тому, що в їхній компанії так заведено, тобто влаштовувати співбесіди не тільки в офісі. Такі роботодавці можуть не мати власного офісу, або ж їхнім офісом може виявитися орендована кімната в квартирі, яка здається в оренду. Звичайно, вас туди не покличуть, бо їхні наміри буде відразу розкрито. А ось у кафе чи на прогулянці в парку – запросто.

Захмарна зарплата

Аферисти знають, що деякі люди ведуться на ті великі непідйомні суми, які вони вказують у своїх вакансіях в якості зарплати. І активно цим користуються. І тоді пошукач, засліплений бажанням великої оплати, випускає з вигляду той факт, що за цю роботу на ринку праці й близько немає подібних зарплат.

Зазначимо, що відсутність інформації про зарплату не є свідченням недобросовісної вакансії. Чимало роботодавців вважають за потрібне обговорювати зарплату на співбесіді.

Туманні, незрозумілі обов’язки

Це та сама ситуація, коли вакансія нагадує незрозуміло що, а не, власне, вакансію. Кожна сфера діяльності, кожна професія мають чітко окреслений набір обов’язків. Якщо роботодавець не вказує, чим вам потрібно буде займатися в його компанії – це може означати, що після прийому на роботу на вас будуть «накидати» чимало сторонніх обов’язків. Які, звісно, не будуть жодним чином оплачуватися.

Якщо просять оплатити незрозуміло-що

Трапляється так, що пошукач натрапляє на хорошу, як йому видається, вакансію. І щоб влаштуватися, потрібно заплатити за якісь незрозумілі адмінпослуги, документацію тощо. І людина думає: «Та ладно, заплачу, це ж небагато». Але після оплати роботодавці починають «морозитися», годують обіцянками чи взагалі відмовляються спілкуватися далі. Вони чудово розуміють, що за якихось 200 грн. пошукач, найімовірніше, не буде йти і писати заяву в поліцію чи подавати до суду. В результаті цей пошукач втрачає кошти, хоч і невеликі, а роботодавці-шахраї збагачуються в такий спосіб.

Вакансія складена неграмотно

Якщо ви читаєте вакансію від нібито солідної компанії, але зауважуєте багато помилок в самому тексті, це підстава для того, щоб задуматися над добросовісністю роботодавця. Якщо роботодавець поважає себе і поважає майбутніх працівників, його вакансія буде відповідно написана, відредагована і вичитана. А якщо йому властиве почуття гумору – то ще й з гумором.

Неоплачуване ТЗ

Пропонують у вакансії неоплачуване технічне завдання – подумайте добре, перш ніж братися за його виконання. Цілком імовірно, що вас просто намагаються ошукати.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх