RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. На работе
  5. Як поводити себе на роботі, якщо ви надто нервові

Як поводити себе на роботі, якщо ви надто нервові

8.07.2021 281
Як поводити себе на роботі, якщо ви надто нервові

Як поводити себе на роботі, якщо ви надто нервові

8.07.2021     281

Щастя – це відчуття певного спокою і рівноваги, коли навіть буремні ситуації сприймаєш дещо по-іншому. Мудріше, чи що. В сенсі, не реагуєш одразу негативними емоціями, а намагаєшся відсторонено підійти до кожної такої ситуації, відсторонено і усвідомлено. Але не всім вдається таке провернути – це складно виконати надто темпераментним особам, які все одразу беруть близько до серця, хоча цей орган, даруйте, не резиновий. Випробовувати його на міцність не варто, звісно, тому давайте спробуємо розібратися, як поводити себе на роботі, якщо ви надто нервові.

Причина завжди є

І, перш ніж ми перейдемо до безпосередніх порад, як протидіяти своїй емоційній реакції на все, що стосується роботи, поміркуємо над такими моментами. Причина такої поведінки, якщо ви надто нервово реагуєте на ту чи іншу робочу ситуацію – причини, повторимось, завжди є. Наприклад, саме в цей конкретний день ви не виспалися, у вас поганий настрій і т.д. Вам не хочеться з ліжка вставати, не те що йти на роботу і займатися тим, чим ви займаєтесь на роботі, тобто безпосередньо своїми робочими обов’язками. І що робити в такій ситуації? Нервуватися, злитися на всіх підряд?.. І чим, скажіть на милість, допоможе надто емоційна реакція на інших людей чи на саму ситуацію? Пригадайте краще в такий момент, що у всіх нас бувають погані і вкрай непродуктивні дні, навіть якщо ви не надто темпераментна людина, і не надто нервуєтеся на робочому місці. І що робити в такі погані дні – зриватися на інших людях, висловлювати своє невдоволення одразу, навіть не розібравшись, хто винен і чи винен взагалі? І чим це допоможе? А уявіть собі, що не тільки ви прийшли на роботу в поганому настрої, а й ще декілька ваших колег. І що тоді – перегризти один одному горлянки, образно висловлюючись, бо настрій у всіх кепський і геть неробочий?

Ні, це не вихід із ситуації. А які ж тоді варіанти виходу з таких ситуацій існують, якщо ви поводите себе на роботі надто нервово? Давайте спробуємо розібратися.

Свіже повітря

Коли відчуваєте, що от-от виплеснете свій негатив на інших, краще глибоко вдихніть і скажіть собі – та й своїм колегам – що хочете вийти на свіже повітря. Прогулятися по вулиці – це значно кращий варіант, ніж палити сигарету, приміром, чи заїдати стрес солодким, тобто дуже калорійною їжею, яка не тільки не усуне проблему, а й додасть чимало інших. Тому вийти на свіже повітря – це така проста, але вкрай ефективна порада. Коли ви даєте собі час, щоб перевести подих, та ще й на чистому повітрі (умовно чистому, звісно, якщо ви проживаєте в місті, де багато промислових підприємств), ви маєте можливість заспокоїтися і вже без емоцій відреагувати на ситуацію, яка склалася. Повірте, ця порада працює, якщо нею регулярно користатися. Попрацювали годину – вийдіть на п’ять хвилин, щоб подихати повітрям, ви заслужили це. І так – не один раз за день, і п’ять разів на тиждень (якщо у вас саме такий робочий графік, звичайно).

Фреш ЕЙр - Ітс Кууул!!

Що насправді не потрібно робити в стресовій ситуації?

От що дійсно не треба робити, коли ви надто нервові на робочому місці – це палити цигарки, споживати пусті калорії у вигляді алкоголю чи заїдати стрес солодким (мається на увазі – постійні перекуси, щоб «заїсти» стрес). Все вищеперелічене дає тимчасовий ефект, але сама проблема, власне, не усувається. Краще згайте час на впорядкування робочого місця чи систематизації певного процесу, щоб вивільнити собі час на роботі для маленьких радощів (прослуховування музики, прочитання цікавої інформативної статті абощо). Час для маленьких радощів ви можете самі для себе викроїти навіть в робочий час, якщо оптимізуєте якусь певну ланку робочого процесу. Оптимізуєте, спростите, покращите – не суть, не треба прив’язуватися до конкретного слова. Як просто, еге ж?

Розберіться в собі

Напевно, це найважливіша порада. Спробуйте проаналізувати, чому ви саме так реагуєте на якісь робочі негаразди. Адже, якщо розібратися так по великому рахунку, якісь неприємні робочі ситуації траплятимуться завжди, на якій би роботі ви не працювали. Іноді втрутиться несподівана обставина, іноді спрацює людський фактор чи якась інша причина, яка від вас не залежить… То що накажете – нервуватися через кожну таку причину? А хіба не краще, хіба не продуктивніше – взяти і направити ту енергію, яка змарнується на «гризню» з іншими і самим собою (всі ці безкінечні ментальні жуйки «а він сказав так, а я зробив так, а треба було сказати так, а потім він так, а як так...», побивання і хвилювання через те, що можна було сказати отак, а не отак, і зробити отак, не отак, – то хіба ж не краще направити цю енергію на вирішення проблемної ситуації?

Також не зайвим буде розібратися в тому питанні, чому ви саме так реагуєте на цю ситуацію? Що саме в цій ситуації вас настільки напружує, що ваші емоції починають перехлюпуватися через краї? Ви давно нормально не висипалися, ви перевантажені робочими завданнями, вас дратує колега, який отримав підвищення, а ви – ні? Тоді:

  • а) в першому випадку – зробити все для того, щоб нормалізувати свій сон;
  • б) перестати перевантажувати себе роботою, нагадуючи собі час від часу, що «від роботи коні дохнуть», а в нас – в людей, – поменше таки сил буде, ніж у коней;
  • в) якщо вас напрягає підвищення колеги по кар’єрних сходинках, подумайте над тим, як для себе вирішити це питання – тобто що ви можете зробити, щоб отримати підвищення, або, на крайній випадок, щоб вам підвищили зарплату (хоча б так)?

Міркуючи таким способом, цілком очевидно, що ви придумаєте якийсь спосіб, щоб прислужитися компанії і, таким чином, вибити для себе деякі преференції. От бачите, як можна вирішити подібні питання?

«А що робити, якщо ситуація докорінно інша, тобто не одна з вищеперелічених?», – запитаєте ви. Повірте, причина такого нервового поводження завжди знайдеться. А може бути й такий варіант, що у вас характер справжнього холерика. Гаразд, і в цій ситуації є рішення. Рішення є завжди, і це чудова новина насправді.

Тому, якщо ви холерик за натурою, вам потрібно навчитися контролювати спалахи свого гніву, або – якщо самотужки не вдається вирішити цю проблему – записатися на прийом до психотерапевта. І відвідати бодай кілька сеансів толкового спеціаліста у цьому питанні – повірте, це зовсім не буде зайвим; просто у нашій країні дещо викривлене ставлення до психотерапевтів, мовляв, «якщо ходить до психотерапевта, то з головою не все в порядку». Навпаки, якраз-таки з головою все в порядку, бо людина розсудливо поміркувала і вирішила, що їй не завадить допомога, що кілька сеансів у спеціаліста в такого роду проблемах точно не завадить, а там буде видно. А за цих кілька сеансів пацієнт психотерапевта стільки всього дізнається про самого себе, що, повірте, ця інформація стане дуже помічною у вирішенні своїх особистих проблем. І гнівливого характеру – в тому числі, бо професійний психотерапевт добирається до самого коріння проблеми, самої суті, а не пропонує якісь тимчасові пігулки, які подіють тільки на деякий час.

Отже, вирішивши всі ці питання для самого себе, розібравшись у причинах такої поведінки, ви станете поводитися на роботі значно спокійніше, а вивільнену енергію зможете сміливо направити на вирішення найрізноманітніших справ – і робочих, і позаробочих, бо не однією роботою, як відомо, треба жити.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх