RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Собеседование без проблем
  5. Як пройти групове інтерв'ю

Як пройти групове інтерв'ю

11.07.2019 870
Як пройти групове інтерв'ю

Як пройти групове інтерв'ю

11.07.2019     870

Як проявити себе на тлі інших кандидатів?

Якщо для одних групова співбесіда стає справжнім випробуванням, то для інших – значною перевагою. Яке б відношення до неї не було у кандидатів, рекрутери впевнені, що це дієвий спосіб зекономити час та відсіяти найменш підходящих. Тому варто не хвилюватися і не впадати в паніку, а дізнатися, як пройти співбесіду успішно.

Коли доречно, а коли й ні

Групові інтерв'ю вважаються найрезультативнішими, якщо роботодавцю важливо виявити у кандидата лідерські, командні та комунікативні здібності. Таким методом проводять відбори для більшості керівних посад або ж при масовому підборі спеціальностей.У цих випадках впевненість, ініціативність і вміння зав’язувати контакт з незнайомою публікою – найважливіші навички. До таких фахівців належать: рекламщики, піарники, менеджери з продажу, промоутери, журналісти, ріелтори, страхові та туристичні агенти, оператори кол-центрів.

Абсолютно неефективні такі співбесіди для професій, в обов'язки яких не входить робота з клієнтами чи персоналом. Це бухгалтери, інженери, ІТ-фахівці, аналітики, редактори – всі ті, кому необов’язково бути лідером чи командним гравцем, хто сидить в кабінеті і просто виконує поставлені завдання.

групповое собеседование

Що то за звір, «групова співбесіда»?

Сценарій проведення такого типу інтерв’ю досить типовий. Зазвичай триває 2–2,5 години. Плануючи досить «затяжний» захід, НR-менеджери повідомляють заздалегідь, щоб кандидати могли спланувати свій розпорядок. На зустрічі можуть бути присутні кілька рекрутерів, а інколи навіть потенційний керівник. На початку відбору представник компанії розповідає про саму організацію, її діяльність, роботодавця, особливості вакансії та посади.

Так кандидати отримують всю необхідну інформацію та вирішують, чи варто продовжувати боротьбу. Дуже зручно, коли після презентації фірми роблять невеличку перерву, це дає можливість покинути співбесіду тим, хто не згоден на пропозицію.

Перевірка кандидатів

Якщо ж вас все влаштовує, наступає вирішальний етап – відбору. Перше, що пропонують усім запрошеним, – заповнити анкету. Питання можуть бути різні: від стандартних контактних даних до задач на логіку. Як правильно відповідати? Чесно. Якщо є можливість, обґрунтовуйте вашу думку. Якщо не знаєте, що писати, – пропустіть графу.

Далі слідує самопрезентація. Це найважливіший момент, до якого треба заздалегідь підготуватися. Завчасно дізнайтеся, на скільки часу вона має бути розрахована, адже розповісти вступну частину і не дійти до основних досягнень так само прикро, як і вкластися у дві хвилини, коли інші витрачають до десяти. Що головне: говорити ненав’язливо, правдиво, щиро, впевнено, з рекламним підтекстом. Найбільша складність у тому, що це виступ перед аудиторією, тим більше перед конкурентами. Тому права на помилку у вас немає.

Наступним кроком є групові завдання. Усіх ділять на невеликі групи та дають ситуацію чи проблему, що може виникнути (або насправді була) в даній компанії. Лідера інколи назначають рекрутери, або ж він проявляється сам по собі. Це досить творче завдання, яке допомагає бачити як працюють люди в реальних умовах. Навіть смішні та несерйозні задачі часом кажуть більше, аніж резюме та рекомендаційні листи. Тому намагайтеся не ховатися за спинами інших, а активно взаємодіяти з кожним.

Після проведення групового інтерв’ю обираються кілька претендентів. Саме вони отримують запрошення на індивідуальні або панельні співбесіди.

групповое собеседование

Цінні рекомендації кандидату

Якщо хочете стати щасливчиком і бути першим в очах ейчарів після закінчення заходу, скористайтеся дієвими порадами від наших експертів:

  • Залишайтеся собою. Попри дискомфорт та страх варто тримати «марку», не занижувати самооцінку, бути впевненим у собі і своїх силах.
  • Налаштуйтеся на успіх. Повірте на слово, це надзвичайно важливо.
  • Намагайтеся максимально показати свій професіоналізм та ділові якості. Байдуже, скільки ще поруч з вами учасників. Сконцентруйтесь на собі, зараз не варто зважати на слова конкурентів, їхні заперечення. Доведіть усім, що ви найкращий.
  • Якщо ви помітили, що уступаєте іншим кандидатам, не падайте духом. Ніхто не знає, за якими критеріями будуть оцінювати претендентів. Можливо, їм потрібна саме така людина, як ви.
  • Завжди дотримуйтеся правил ділового етикету: не підвищуйте голос, не грубіть, проявляйте повагу до кожного учасника за будь-яких умов чи обставин, що б не говорили чи не робили інші. Пам’ятайте, про стрес-інтерв’ю ніколи не попереджують. Можливо, це воно і є, і вас просто намагаються дослідити на стійкість. Тому не втрачайте рівноваги й ідіть до кінця.
  • Будьте командним гравцем. Навіть перебуваючи в оточенні конкурентів, зберігайте самоконтроль, дотримуйтесь ділової етики, проявляйте ініціативу: відкрито відповідайте на поставлені питання і пропонуйте свої варіанти вирішення. Взаємодійте з іншими кандидатами усіма можливими способами – погоджуйтесь, доповнюйте або ж суперечте чужій думці.
  • Запам’ятовуйте імена представників компанії (або ж записуйте) і звертайтеся виключно за ними.
  • Підтримуйте зоровий контакт з інтерв’юерами. Спробуйте кожному з них приділити увагу. Навіть якщо ви помітили, що один з них налаштований не надто доброзичливо, не панікуйте. По-перше, рішення завжди приймаються колегіально, і його голос проти вас не стане вирішальним. А по-друге, це може бути чергова постановка ейчарів в стилі «добрий – злий поліцейський» і вас просто перевіряють на міцність.
  • Посміхайтесь. Навіть тоді, коли розумієте, що вам не вдається затьмарити інших кандидатів. Можливо, посмішка зробить це за вас?

Групові співбесіди можна вважати лайтовим варіантом стрес-інтерв’ю. Тому важливо зберігати спокій, впевненість і при цьому максимально розкрити всі свої кращі сторони.

Якщо по завершенні зустрічі ви не перейшли на наступний етап, не засмучуйтеся. Адже це колосальний досвід, який згодиться в житті ще неодноразово. Почерпніть з нього максимум, проаналізуйте свою поведінку та дії інших. Можливо, ви навчитесь чомусь корисному, знайдете свої сильні сторони, сформуєте для себе іншу позицію, зрозумієте, що зробили неправильно.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх