RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Собеседование без проблем
  5. Як пройти співбесіду по скайпу

Як пройти співбесіду по скайпу

11.07.2019 921
Як пройти співбесіду по скайпу

Як пройти співбесіду по скайпу

11.07.2019     921

Як успішно пройти співбесіду онлайн?

Скайп став частиною нашого буденного життя. Сьогодні його сфера використання набагато ширша, ніж просте товариське спілкування. Цим сервісом користуються крупні міжнародні компанії, громадські організації, невеличкі фірми. З його допомогою проводять дистанційне навчання, курси, перекваліфікацію та отримують ліцензії та дипломи. Така практика вже давно відома в усьому світі. Продвинуті фірми та корпорації, які зацікавлені в розвитку свого бізнесу, активно застосовують нові форми та методи підбору персоналу. Співбесіда по скайпу стала буденним та звичним явищем у нашому суспільстві. Проте вона має специфіку і вимагає певної підготовки.

Переваги скайпу важко недооцінити. Серед них:

  • Економія часу та грошей (особливо якщо роботодавець знаходиться в іншому місті чи навіть країні).
  • Простота спілкування (за екраном легше сховати переживання та страх, при особистій зустрічі — нереально).
  • Можливість в будь-який момент завершити розмову (пояснивши свою позицію та ввічливо попрощавшись, звичайно).
  • Доступна функція миттєвого пересилання файлів (на випадок, коли потрібна додаткова інформація).
  • Можна записати відеорозмову (це дозволить передивитися її пізніше, проаналізувати, зробити для себе висновки).
  • У роботодавця немає змоги провести стрес-інтерв’ю (перевага тільки для кандидатів).

Проте у скайп-співбесіди є і недоліки: можлива погана якість зв’язку, за відсутності досвіду спілкування онлайн важко встановити контакт, в домашній обстановці завжди непросто налаштуватися на робочий лад. І хоча стверджують, що «вдома і стіни допомагають», інколи це зовсім не так.

Найчастіше таким методом користуються на початковому етапі відбору кандидатів. Проте є і інші випадки: коли ви проживаєте у різних містах або ж навіть країнах, або ж шукаєте людину для відділеної роботи. Особливу групу становлять компанії, які активно займаються технологіями. Їхня корпоративна політика направлена на комплексну комп’ютеризацію кожної сфери. У таких випадках співбесіди відбуваються лише по скайпу.

собеседование по скайпу

Секрети успішного проходження

Процедура проведення співбесіди по скайпу мало чим відрізняється від звичайної. Проте, враховуючи технічні особливості онлайн-спілкування, варто, окрім загальної підготовки, звернути увагу на деякі тонкощі. Щоби побороти всі страхи та труднощі, а переваги використати на повну силу, ми рекомендуємо:

  • Завчасно домовитися про час проведення, обмінятися контактними даними. Якщо це міжнародні перемовини, то врахувати різницю у часі.
  • Перед тим як надсилати рекрутеру запит на додавання контакту, перевірити заповнення акаунту. Смішні нікнейми та аватарки недоречні. Завантажте ділове фото, перейменуйте обліковий запис, вписавши реальне прізвище та ім’я. Особисту інформацію краще або видалити взагалі, або залишити мінімум (і лише прадиву).
  • Завчасно налаштувати максимальну якість звуку (мікрофон та навушники) і зображення. Обов’язково зробіть контрольний дзвінок комусь із близьких чи знайомих, щоб впевнитися, що роботодавець буде вас добре чути і бачити.
  • Знайти підходящий фон. Він не повинен відволікати увагу вашого співрозмовника. Гола стіна або ж книжкові полиці — найкращий варіант.
  • Налаштувати камеру на такій відстані, щоб у вас було видно плечі та руки. Невже ви хочете, щоб потенційний роботодавець при першій же зустрічі витріщався на ваші прищики та зморшки?
  • Прибрати робочий стіл, підготувати необхідні речі, що можуть знадобитися в процесі. Папір, ручка, додаткові матеріали, що стосуються вашої професії. Склянка води також стане в пригоді.
  • Зібрати електронну документацію в одну теку на робочому столі. Так при необхідності ви зможете швидко знайти потрібний файл та миттєво надіслати.
  • Налаштувати освітлення. Ваш роботодавець повинен добре вас бачити.
  • Обрати діловий стиль одягу. Краще, якщо це буде завершений образ, а не лише піджак. Якщо раптом виникне потреба встати, то домашні спортивні штани з витягнутими колінами не спрацюють на вашу користь. Дівчатам варто не забувати про макіяж та зачіску.
  • Підготувати зустрічні питання роботодавцю і тримати їх завжди перед очима. Це дозволить направляти бесіду в потрібне русло та показати вашу зацікавленість у працевлаштуванні.
  • Максимально ознайомитися із діяльністю компанії. Це ваше головне «домашнє завдання». Ви повинні бути обізнаними у цій сфері, дізнатися про організацію максимум, вивчити їх сайт. Рекрутери люблять ставити подібні питання і часто відсіюють саме по цьому показнику.
  • Підготувати коротку самопрезентацію. Це може бути просто усна розповідь на 2 хвилини або ж розгорнута інформація про свою попередню діяльність та здобутки на всі 10.

І не забудьте організувати для свого спілкування повну приватність: вимкнути телефон, непотрібні програми на комп’ютері, месенджери. Вас не повинно ніщо відволікати. Домашні улюбленці та співмешканці в тому числі.

собеседование по скайпу

Готові? Поїхали…

Ґрунтовна підготовка — це більш ніж половина успіху для Skype-співбесіди. Проте важливо також у процесі спілкування не зіпсувати все. Як пройти співбесіду по скайпу? Експерти рекомендують:

  • правильно налаштуватися, заспокоїтися, відкинути зайві думки та емоції;
  • залишатися самим собою;
  • бути впевненим і тримати самоконтроль;
  • слідкувати за розмовою (говорити виключно однією мовою, не використовувати діалектизми, слова-паразити);
  • не перебивати співрозмовника;
  • мінімізувати використання жестів. Якщо у живому спілкуванні вони досить дієві та багато про вас розповідають, то в силу залучення технологій вони можуть здаватися на екрані різкими;
  • не боятися ставити зустрічні питання, адже це головний показник вашої зацікавленості;
  • періодично робити перевірку зв’язку. Це нормально — спитати, чи добре вас видно та чутно. Якщо ж трапився збій, напишіть в чаті про це вашому співрозмовнику.

І наостанок порада, про яку дуже часто забувають на співбесіді по скайпу: дивіться в камеру! Коли ви дивитеся на монітор, здається, що ви опускаєте очі. А це свідчить про переживання, страх, невпевненість. А це саме те, що роботодавці не люблять і не хочуть бачити у своїх працівниках.

Використовуйте наші рекомендації, залишайтеся доброзичливими, посміхайтеся, і тоді ваші старання будуть обов’язково оцінені!

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх