RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Денежный вопрос
  5. Як рівень доходів впливає на нашу психіку, та й на життя в цілому?

Як рівень доходів впливає на нашу психіку, та й на життя в цілому?

21.11.2022 283
Як рівень доходів впливає на нашу психіку, та й на життя в цілому?

Як рівень доходів впливає на нашу психіку, та й на життя в цілому?

21.11.2022     283

Ви коли-небудь замислювалися над цим питанням? Якщо ні, портал з працевлаштування Jobs.ua пропонує з’ясувати, чому так відбувається.

Менше грошей – менше можливостей

Якщо фінансовий потік у житті бажає кращого, це викликає постійний стрес. Відтак, надмірний стрес погіршує функціонування сірої речовини в нашому мозку. Крім того, постійний стрес знижує нашу здатність приймати найбільш оптимальні і правильні рішення. Людина помиляється ще більше, і ще дужче заганяє себе у безвихідне становище.

Ще один важливий фактор, який негативно впливає на психіку людей з низьким доходом – відсутність якісного відпочинку. Маються на увазі регулярні поїздки в гори чи до моря, приміром, а до війни – в інші країни на гарні курорти. В людей з низьким доходом так не вийде, адже вони влітку намагаються підшукати додаткове джерело підробітку, щоб прогодувати сім’ю, а не витрачатися на повноцінну відпустку. Як результат, усвідомлення відсутності подібних радощів життя теж негативно відбивається на психіці. Чи можна говорити про якусь високу мотивацію до роботи в цьому випадку? Очевидно, що ні.

Руйнуються корисні зв’язки

Людина, яка заробляє мало, свідомо чи несвідомо ізолює себе від багатших та успішніших друзів. Приміром, друзі запрошують в ресторан, щоб відзначити святкову подію. Зрозуміло, що відмовившись декілька разів від подібних пропозицій, цю людину перестануть запрошувати в свою компанію. Бо навіщо запрошувати того, хто раз за разом відмовляється? А потім стається так, що з цим другом і взагалі перестають спілкуватися, бо різниця в доходах рано чи пізно призведе до цього. І це теж додатковий стрес, який важко чимось перекрити.

Погіршується харчування

Люди з невисоким рівнем доходу вимушені економити на всьому, в тому числі на харчуванні. А мозок потребує якісної їжі, щоб нормально працювати. Так, дешеві продукти не дадуть померти від голоду, але ж ми говоримо про те, як це впливає на нашу психіку. І цей вплив насправді колосальний, просто чимало людей не усвідомлюють цього.

Проблеми, які починаються з дитинства

Дуже складно в дорослому віці вирватися з цього зачарованого кола, якщо дитина народилася в сім’ї бідних батьків. Річ у тому, що в дітей із забезпечених сімей краще розвинена соціалізація. Та й можливості у здобутті престижної освіти теж впливатимуть на майбутній рівень доходів. Відтак – і на функціонування психіки. І якщо вірити дослідженням вчених з Університету Південної Каліфорнії, в дітей з бідних та багатих сімей по-різному розвиваються певні ділянки мозку. Так, у дітей багатих батьків краще розвинені області, що відповідають за деякі важливі навички: пам’ять, прийняття рішень, мову і читання.

Чи можна цьому дати раду?

На жаль, дуже складно подолати цю ситуацію. Обмеження, які накладаються низьким рівнем доходів, важко подолати самотужки. Тим паче, руйнівний рівень стресу веде до появи шкідливих звичок, які тільки погіршують ситуацію. Але можна принаймні перестати нещадно картати себе за це, адже не завжди в своїх проблемах винна сама людина.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх