RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. На работе
  5. Як відмовити колезі без почуття провини?

Як відмовити колезі без почуття провини?

30.11.2022 369
Як відмовити колезі без почуття провини?

Як відмовити колезі без почуття провини?

30.11.2022     369

Одне з універсальних правил життя можна сформулювати так: навчіться відмовляти. Мається на увазі відмовляти настирливим людям в їхніх проханнях, або ж колегам, якщо ми говоримо про робочі відносини. Зауважте, ми не говоримо про ситуації, коли вас просить про щось колега, який не схильний зловживати чужим часом. Але є категорія людей, які страх як полюбляють користуватися чужою працею, їх і маємо на увазі. Портал з працевлаштування Jobs.ua має для вас чіткі рекомендації, як відмовляти настирливому колезі так, щоб потім вас не мучило почуття провини.

Слухайте, як відмовляють інші

Якщо вам соромно навіть подумати про таке, щоб відмовити колезі в його проханні, бо ви потім довго мучитиметеся від цього – послухайте, як відмовляють один одному інші люди. В офісі, на вулиці, по телефону – будь-де і в будь-який час. Попрактикуйтеся так декілька тижнів, щоб скласти для себе чітке уявлення, як люди навколо вас відмовляють один одному в проханнях. Оберіть для себе найкращі, на вашу думку, варіанти. І користуйтеся на здоров’я. А почуття провини нехай допоможе прибрати усвідомлення того, що всі люди відмовляють один одному (бодай іноді!), це беззаперечний факт.

Запропонуйте компроміс

Але штука в тому, що хтось відмовляє неввічливо і грубо, а інші відмовляють так, що навіть доволі нахабні люди можуть не образитися на них. Цілком очевидно, що краще обирати другий варіант, коли збираєтеся відмовити настирливому колезі. Для себе ви повинні розуміти, що якщо у вас на конкретний час є свої плани, ви не повинні відмовлятися від них тільки через те, що комусь щось від вас потрібно тут і зараз. Відмовляючи ввічливо і тактовно, запропонуйте інший варіант. Якщо колезі це не до вподоби, що ж – це його проблеми, не ваші. Зрозумійте одне – ви пішли назустріч людині, вислухали її, приділили час, а їй ще щось не подобається. Невже за це потрібно відчувати провину? Очевидно, що ні.

Перефразовуйте, будьте впевнені у відмові

Якщо вас напружує вимовляння частки «Ні», сформулюйте свою відмову в інший спосіб. А відмовляючи, будьте впевнені у своїх словах. Бо якщо ваш колега – професійний маніпулятор, він з легкістю «проб’є» ваш захист. І ви будете змушені вкотре приставати на невигідну вам пропозицію. Невже краще докоряти собі тим, що все не навчитеся відмовляти? Знову ж таки, відповідь цілком очевидна і не потребує додаткових пояснень.

Ви відмовляєте не людині, а проханню

Можливо, вам складно відмовляти через те, що ви думаєте ось про що: мовляв, не хочу відмовляти іншим людям, бо як так можна – відмовляти колезі в його проханні? В такому разі змістіть акценти, і ви одразу побачите результат. Замість «Вибач, але я мушу відмовити тобі» скажіть щось на кшталт: «Співчуваю твоїй проблемі, але ніяк не можу допомогти, тому що не був/була у такій ситуації». Звичайно, ці слова приблизні, бо ви краще знаєте, за допомогою яких формулювань звик діставати вас набридливий колега. Тому підкорегуйте цей шаблон відповідно до його звичних «наїздів».

Ось такі прості та ефективні поради, як відмовляти настирливим колегам без найменшого почуття провини.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх