RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Работодателю
  4. Обучение, аттестация персонала
  5. Як вирости від джуна до мідла? 7 порад

Як вирости від джуна до мідла? 7 порад

7.09.2023 417Автор: Лоліта Платошкіна
Як вирости від джуна до мідла? 7 порад

Як вирости від джуна до мідла? 7 порад

7.09.2023     417Автор: 

Для будь-якого спеціаліста можливість кар’єрного розвитку на роботі — це стимул, мотивація, можливість самореалізації свого потенціалу, задоволення власних амбіцій, можливість підвищити власний рівень доходу та статусу. IT сфера, web фахівці не є винятком і долають шлях від Junior до Senior з винятковою наполегливістю. Безумовно, джуніори роблять все можливе, щоб проявити та показати себе, виконати завдання за найменшу кількість часу. І це і є одним з показників високоефективної роботи спеціаліста поруч з якістю її виконання. Здається, все просто, легко й зрозуміло: роби свою роботу швидко і якісно. Однак, трапляється й так, що молодий спеціаліст застрягає в переході від Джуна до Мідла. Що не дає йому перейти на новій рівень? З якими труднощами він зіштовхується при цьому? Як виростити від Джуна до Мідла? Шукаємо відповіді на ці питання та говоримо на цю тему в статті на Jobs.ua.

Кожний Junior мріє стати Middle — це не секрет. Однак треба постаратися, щоб за короткий строк подолати шлях до підвищення кваліфікації. На шляху вам можуть траплятися різні перепони, через які ви можете відчувати, що ви, немовби застрягли у власному професійному розвитку і потребуєте справжнього стусана.

  1. Недостатньо знань, коли відчуваєте власні прогалини, виконуючи завдання. Поставлена завдання не дасть вам спокою, вам доведеться дізнатися способи її вирішення, проте часу витратите чимало.
  2. Брак досвіду, який також віднімає ваш дорогоцінний ресурс — час. Добре, якщо є наставники, які можуть швидко підказати, де шукати відповіді.
  3. Висока конкуренція, якщо штат робітників заповнили новачками, економлячи фінанси. А це значить, проявити себе серед інших буде вкрай складно.
  4. Комунікаційні проблеми, які можуть складати перепони в можливості донести керівникам свою професійну цінність та бажання зростати та рухатись далі. Комунікація всередині команди також важлива й, може напряму впливати на ваше комфортне перебування та професійне зростання.
  5. Незрілість та недостатня самосвідомість, коли спеціаліст не має уявлень та розуміння, які можливості перед ним розгортаються та як ними скористатися.

Безумовно, існує низка й інших зовнішніх обставин, що можуть негативно впливати на гальмування кар’єрного розвитку, однак ці чинники суто індивідуальні.

Сподіваємось, наступні сім ефективних порад допоможуть вам подолати труднощі та швидко виростити з Джуна в Мідла.

Від джуна до мідла: 7 ефективних порад

Junior — спеціаліст, який лише увійшов до професії. Він має невеликий практичний досвід, або не володіє ним взагалі. Джуніор має знання і початковий набір навичок, за допомогою яких він справляється з простими стандартними завданнями самостійно. Також, він може впоратися зі складнішими завданнями, але за допомогою та контролю більш досвідченого наставника.

Middle вже має практичний досвід і може самостійно впоратися з тими завданнями, які не підвладні Junior. Він може вирішувати нестандартні завдання з мінімальною допомогою — йому необхідна підтримка ментора, щоб направити його та визначити ефективні інструменти роботи.

То що ж обов’язково робити розробнику, щоб розвиватися та перерости з Джуніора в Мідла?

Підвищуйте власну професійність

Почнемо з того, що коли Junior працевлаштовується в компанію, за ним закріплюють куратора або персонального ментора, який курує його та перевіряє якість виконання його роботи. За 1–2 роки Junior цілком може виростити в middle-розробника, якщо напрацює професійні знання, вміння та здібності. Намагайтесь перейняти у наставника знання по максимуму, наскільки дозволяє ваш ресурс співпраці. А тому, якщо перед вами постала проблема, не ставте перед собою мету подолати її наодинці. На такі завдання, як правило уходить дуже багато часу, що не гарантує її вирішення. Скористайтеся порадами наставників, коучів.

наставництво

Код програміста-джуніора з часом може змінюватися. А як інакше, з часом ви вдосконалюєте свої вміння, стиль створення коду, використовуючи вимоги до коду. Тож всьому свій час, вдосконалюйтесь щоденно.

Побудуйте мапу кар’єрного росту

Якщо ви вважаєте, що на початку власного професійного шляху, коли ви тільки працевлаштувались в компанію Junior, вам не потрібно складати план чи мапу кар’єрного росту — ви дуже помиляєтесь. Так часто роблять молоді спеціалісти, які вміють розставляти пріоритети в житті, знають чого хочуть досягти в професії та цілеспрямовано йдуть до своєї мети.

Чітко визначить вимоги до Junior-спеціалістів, чек-лист, яких вам надасть розуміння, що ви готові до переходу на Middle. Вимоги компаній, як правило, зосереджені на сформованості Hard Skills, що різняться залежно від спеціальності. Вимоги до Soft Skills більш узагальнені: вміння швидко орієнтуватися в інформаційному просторі, вмотивованість, відповідальність, бажання вчитися, вміння працювати в команді, добре розвинені комунікаційні навички, знання англійської не нижче за Intermediate, вміння вчитися на власних помилках, наявність критичного мислення, володіння навичками тайм менеджменту.

Іншими словами, якщо ти не знаєш, ким хочеш бути, твій кар’єрний план треба переглядати в будь-якій точці, яка його змінює.

Поставте мету

Мета — це те, що рухає прогрес спеціаліста, а тому правильна поставлена мета — база та плацдарм, на якому можна будувати подальші плани та стратегії росту. Дайте собі відповідь на питання: Чому обрали саме цю професію? Заради чого ви в програмуванні? Чи грає роль у вашому професійному житті рівень заробітної плати та фінансова стабільність? Орієнтуйтесь на власну головну мету і вже тоді обирайте мову та стек технологій.

Формуйте корисні звички, формуючи компетентності

Ви здатні сформувати професійну компетентність через формування корисних звичок. Одна, з яких — контроль якості власної роботи, якості написання коду. Уникайте помилок: не здавайте сирий, не вивірений код. Він становить загрозу для роботи всієї команди. Адже ви працюєте саме в команді, а частина роботи, що виконана неякісно, може завадити релізу чи завдати клопоту і примусити всіх допрацьовувати свою частину роботи. Намагайтесь одразу перевіряти себе на якість, зазирати в підказки зайвий раз. Формуйте вміння керувати власним часом, вкладатися у дедлайни та опанувати тайм менеджментом. Це допоможе вам не затримувати колег з їхніми частинами роботи.

Ніколи не припиняйте навчатися

Самоосвіта завжди повинна бути притаманна вам, якщо ви хочете пройти шлях від Junior до Senior. Ефективний розвиток всередині команди можливий лише тоді, коли кожен член команди відкритий до саморозвитку та самонавчання. Дізнаючись номі технології, обговорюйте всередині команди, можливо ви не є першопрохідцем і у такий спосіб здатні зекономити власний час. А, можливо, навпаки, ви відкриєте нові можливості для команди та спростите виконання багатьох завдань. Навчайтесь, відвідуйте конференції, обмінюйтесь досвідом із колегами.

Прислухайтесь до конструктивної критики та порад наставників

Виправляти свої помилки — необхідно, бо без цього ви не будете рухатися далі й розвиватися, як спеціаліст. Інша справа, коли критика подається в некоректній формі. У таких випадках намагайтесь відкласти емоції та з холодним серцем підходьте до зауважень. Якщо ви вбачаєте певну токсичність у комунікації з колегами чи керівниками, краще звернутися до менеджера проєкту чи менеджера з персоналу. Пам’ятайте, що ваші колеги не мають наміру образити вас, а лише дають власний фідбек вашій роботі. Вчіться адекватно сприймати конструктивну критику.

Підвищуйте самооцінку, комунікаційні здібності

І, безумовно, підвищуйте власні комунікабельні здібності, щоб мати змогу швидко та легко вирішувати поточні завдання, спілкуватися з колегами різного віку, статі, професійного рівня та повноважень. Підвищуйте власну самооцінку та вміти доносити власну думку та інформацію до колег.

Скористайтесь вище зазначеними порадами, щоб прискорити власний професійний та кар’єрний розвиток від джуніора до мідла.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх