RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. На работе
  5. Багатозадачність і професія програміста – вдале поєднання чи ні?

Багатозадачність і професія програміста – вдале поєднання чи ні?

15.07.2022 235
Багатозадачність і професія програміста – вдале поєднання чи ні?

Багатозадачність і професія програміста – вдале поєднання чи ні?

15.07.2022     235

Хтось скаже, що багатозадачність – це добре, і він постійно це практикує при написанні коду. Але наскільки вдалим є таке поєднання? Портал з пошуку роботи Jobs.ua має для вас відповідь на це питання.

Багатозадачність: які тут нюанси?

Давайте одразу з’ясуємо, що багатозадачністю не можна вважати чисто фізичні дії, виконання яких доведене до автоматизму, у поєднанні з фізичною працею. Багатозадачність – це більше про утримування декількох контекстів у голові, коли доводиться «розпилятися» на декілька задач, і вирішування їх поетапно, ніби жонглювання кількома м’ячиками в повітрі.

Можливо, для когось багатозадачність в програмуванні дійсно стає порятунком. Але правда полягає в тому, що довго працювати так неможливо. Та ще й продуктивно при цьому. Як не крути, рівень концентрації знижується, падає продуктивність, бо з кожною годиною такої роботи все більше часу витрачається на те, щоб переключатися між завданнями.

Багатозадачність шкодить розумовій праці?

Ну не те щоб шкодить, але й користі особливої не приносить. Багатозадачність добре використовувати в тих видах робіт, дії яких можна довести до певного автоматизму. Приміром, ви працюєте на заводі, виготовляєте якісь деталі. Так от, довівши певні дії до автоматизму, ви зможете без проблем «тасувати» кілька робочих задач за одиницю часу. Мозок такого робітника фактично відпочиває при цьому.

Але ж людина, яка зайнята розумовою працею, не зможе одночасно працювати, тобто напружувати мозок, і давати йому відпочивати. Тому для програмістів найкращим виходом із ситуації все ж назвемо поетапне виконання роботи.

А як у вас із концентрацією?

Хочете дуже легко і в домашніх умовах протестувати свій рівень концентрації? Проведіть досить простий експеримент – за прийомом їжі не відволікайтеся на будь-які сторонні подразники. Тільки їжа і ви. Без музики, новин у фоновому режимі, перегляду фільмів, читання чи розглядання пейзажу за вікном. Тільки ви і процес поглинання, пережовування їжі.

Гадаєте, це легко? Вже через 1-2 хвилини ви зауважите, що ваш розум кудись «поплив» думками. Але якщо ви можете 5-10 хвилин їсти і тільки бути з їжею «наодинці», скажімо так – що ж, вітаємо, у вас чудовий рівень концентрації. Мабуть, ви і на роботі легко даєте раду будь-яким проблемам. Можливо, навіть в багатозадачному режимі.

Що ж тоді робити?

Привчіть себе прибирати всі відволікаючі фактори на період роботи. Попрацюйте так 2-3 тижні, щоб закріпити звичку. Можливо, вам навіть сподобається працювати без:

  • Сповіщень на смартфони та годинники,
  • Перевести телефон в беззвучний режим, але екраном донизу не класти, щоб не проґавити початок повітряної тривоги (так, це дуже важливо в наш час, не забуваємо про це),
  • Як максимум можна залишити тільки важливі сповіщення. Які потрібні вам по роботі.

Дотримуючись цих рекомендацій, можна навчитися в стан потоку і без багатозадачності продуктивно працювати. А для програмістів, які під час кодування повинні думати про багато речей одразу, тільки стан потоку дозволить кодити не тільки продуктивно, а й швидко.

Читайте также

  • Піднімайся і йди30 Август, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 Август, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.


↑ Наверх