RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Работа вашей мечты
  5. Фріланс чи офіс: плюси і мінуси дистанційної роботи

Фріланс чи офіс: плюси і мінуси дистанційної роботи

1.07.2020 1406
Фріланс чи офіс: плюси і мінуси дистанційної роботи

Фріланс чи офіс: плюси і мінуси дистанційної роботи

1.07.2020     1406

Всі ми живемо в рамках системи, яка формувалась не один десяток років. Ще маленькими нас відводять в дитсадок, потім – в школу, а в 17 років юнаки і дівчата вступають до вузів. Здобувши професію, ми розпочинаємо трудову діяльність.

Зазвичай все так і відбувається. Статистика свідчить: 70-80 відсотків людей незадоволені своєю роботою, тому багато хто відчуває себе заручником положення. Щодня о тій же самій годині приходити на робоче місце, і йти з неї не раніше означеної години. І так – п’ять-шість днів поспіль! Для багатьох це, на жаль, велика мука.

Незадоволення власною кар’єрою впускає багато негативу в життя, а негативні думки та емоції призводять до погіршення здоров’я, зловживання шкідливими речовинами, проблем у особистому житті. Непоганий такий супутній «букет», який можна отримати всього лиш від невдоволення власною роботою, чи не так?

Переваги фрілансу

Саме бажання свободи і комфорту спонукало людей інакше поглянути на дистанційну роботу. Пандемія коронавірусу також долучилася до того, щоб фріланс останнім часом став дуже популярним.

Одразу зазначимо, що «фріланс» і «дистанційна робота» – не зовсім тотожні поняття. Фріланс займає дещо інше місце в сфері трудових відносин – швидше, це сума тимчасових заробітків, а віддалена робота передбачає наявність трудового договору, соціального страхування і відпустки. Але і під «фрілансом», і під «дистанційною роботою» також розуміємо роботу, яка виконується за межами офісу – приміром, з власного дому, з кав’ярні чи з будь-якого місця, яке ви оберете собі до душі.

Дистанційна робота


Працюючи з дому, відбувається значна економія часу і коштів, бо не потрібно добиратися на роботу, заправляти машину чи орендувати офіс. До віддаленої роботи можна залучити велику кількість людей, і координувати їхню діяльність за допомогою месенджерів. І найперше дистанційна робота приваблює студентів, жінок в декреті та людей, які шукають додатковий заробіток. До речі, сумісництво – один з найбільших плюсів фрілансу. Студенти можуть приступати до роботи одразу після занять, а жінки в декреті можуть виконувати робочі завдання протягом дня, без відриву від сім’ї і домашніх клопотів. Окрім цього, дистанційка прекрасно підходить творчим особистостям, які часто обмежені офісним режимом, але при самостійному плануванні робочого графіка вони значно підвищують свою продуктивність.

До плюсів фрілансу також віднесемо демократичніші критерії при відборі на роботу, хоча тут не все так безхмарно – іноді до фрілансерів висуваються не менш жорсткі вимоги, ніж до офісних працівників. Розвинута самодисципліна, чітке планування дня, вміння самостійно оцінювати якість і результати своєї роботи – безперечно, найважливіші навички для віддаленого працівника. А подібними навичками володіють далеко не всі люди. Тому всі, хто працюють поза офісом, найпершим мінусом дистанційки назвуть питання самоорганізації.

Недоліки віддаленої роботи

Які ще мінуси тут можна виділити, окрім сусіда з перфоратором за стіною і проблемам із самодисципліною? Роботодавці, приміром, назвуть основним недоліком віддаленої роботи низький рівень контролю і впливу на працівників. І якщо для когось це проблема – спланувати і організувати власну роботу і визначити дедлайни без вказівки збоку, – роботодавець швидко зрозуміє, що таку людину він з легкістю замінить на більш організовану і відповідальну.

Що стосується фрілансерів, можна назвати ще один суттєвий мінус – робота в будь-який момент може перерватися. От виконали, приміром, певне замовлення, а наступних завдань не передбачається найближчим часом. Фрілансер знаходиться в постійному пошуку нових завдань, більш оплачуваних і більших за обсягом. Тому в пріоритеті для нього – пошук замовника на тривалій основі.

І якщо ви на даний момент не володієте навичками для віддаленої роботи, опускати руки не варто. Трохи зусиль над собою, мотиваційна книга чи тренінг по тайм-менеджменту і особистій ефективності виправлять ситуацію (до речі, з порадами щодо оптимізації робочого часу можна ознайомитися в статті «Як сфокусуватись на роботі і менше відволікатись: дієві поради від автора бестселера «В роботу з головою»).

Здійснюючи вибір сьогодні, ми впливаємо на наше «завтра»

Недавні події в світі суттєво вплинули на формат спілкування між людьми, відсунувши офлайн-взаємодію на другий план. Пандемія і вимушена самоізоляція призвела до роз’єднання контактів між людьми. Через нові умови життя понесли збитки малі і середні підприємства, сфера послуг і громадського харчування, розважальні заклади і не тільки. Виграли ті представники бізнесу, які змогли без особливих втрат перевести свій бізнес в онлайн-режим. Це ще один великий плюс віддаленої роботи – хто працював дистанційно чи зміг оперативно перейти на віддалений формат роботи, той нічого не втратив.

Всі ми хочемо кращого майбутнього для своїх дітей, тому намагаємося думати на перспективу. Без сумнівів, ви ставили собі подібні питання: «Чому я можу їх навчити?», «Чи буду я для них хорошим прикладом?», «Що залишиться після мене?»

Відповідаючи на ці питання, хтось визнає, що працювати як більшість – для нього не варіант. Як і багато інших людей, віддавати значну частину життя та енергії постороннім людям, а не своїм рідним (якщо ми зараз говоримо про неулюблену роботу). Звичайно, діти підростуть і зрозуміють, що ви приділяли багато часу роботі, щоб вони мали все необхідне. Але роки життя на роботу в офісі та добирання до неї вже будуть втрачені. Тому варто вже зараз поставити собі питання: який вибір зробити сьогодні і як він вплине на майбутнє?

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх