RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Музика для концентрації – чи можна скласти ідеальний плейліст для роботи?

Музика для концентрації – чи можна скласти ідеальний плейліст для роботи?

28.06.2021 555
Музика для концентрації – чи можна скласти ідеальний плейліст для роботи?

Музика для концентрації – чи можна скласти ідеальний плейліст для роботи?

28.06.2021     555

Опитування показують, що більшість людей люблять слухати музику на робочому місці. А майже половина (близько 42% опитаних) насолоджується фоновою музикою з ранку до вечора, бо для цих людей музика складає невід’ємну частину дня. Простіше кажучи, це меломани до мозку кісток. І неважливо, який це день – робочий чи день відпочинку. Тож якщо ви полюбляєте слухати музику під час роботи, давайте разом з Jobs.ua спробуємо з’ясувати, чи можна скласти ідеальний плейліст для роботи.

Про музику і концентрацію

Попри всі дивовижні властивості нашого мозку, йому складно утримувати концентрацію на одному завданні. Особливо якщо доводиться виконувати роботу, яка не надто приємна та не викликає високого рівня зацікавлення. В такому випадку будь-який зовнішній подразник може відволікти від виконання завдань.

Чи може виступити фонова музика як зв’язуючий фактор між вашою концентрацією та робочими завданнями? Безумовно, так. Тому що прослуховування композицій, які викликають у вас радість і пожвавлення, позитивно впливають на концентрацію. І це не обов’язково повинна бути класика – так званий «Ефект Моцарта» був спростований ще 20 років тому. Але класичні композиції, безперечно, можуть відволікати вашу увагу від зовнішніх подразників і перенаправляти її в потрібне вам русло, що й сприятиме кращому зануренню в робочий процес.

Чи можна скласти ідеальний плейліст для роботи?

Насправді тут все дуже індивідуально. Тому при складанні свого ідеального плейліста для роботи скористайтеся наступними порадами:

  1. Якщо ваш плейліст включатиме відомі вам композиції, ваш мозок не відволікатиметься на аналіз нової інформації. Але тут є цікавий момент – не зловживайте піснями, які ви дуже-дуже любите. Швидше за все, вони відволікатимуть вас від роботи;
  2. Також від виконання робочих завдань вас можуть відволікати пісні зі словами, тому зважайте на цей момент, коли підбиратимете зручний для вас плейліст;
  3. Дуже швидку і гучну музику, з різкими переходами, також не потрібно включати в плейліст. Такі пісні більше згодяться для тренувань у тренажерному залі, ніж для підсилення концентрації на робочих завданнях.
  4. Слухаючи той самий плейліст щодня, ваш мозок перестане помічати вже добре відомий йому набір музичних композицій, що, однак, не завадить входженню в «стан потоку». Тобто в такому випадку прослуховування музики стане для вас таким самим буденним явищем, як власне дихання чи цокіт годинника.

Слухати музику в навушниках чи за допомогою колонок?

Знову ж таки, як вам буде комфортніше. Якщо ви слухаєте музику через колонки, відрегулюйте звук так, щоб не було чути шуму за вікном чи інших сторонніх звуків. Але, як вже зазначалося вище, музика не повинна розривати барабанні перетинки.

Отже, підсумуємо – ідеального плейліста для роботи не існує, бо скільки людей, стільки й уподобань в музиці. Хоча, з іншого боку, ідеальним плейлістом може стати певний набір музичних композицій, який ви полюбляєте слухати в моменти натхнення та концентрації. Ці мелодії здатні послужити для вас потужним емоційним тригером, бо мозок вже знатиме, що настав час для продуктивної праці. Головне – занурившись у роботу, постарайтеся не відволікатися від неї хоча б 30 хвилин. Тоді ви з великою ймовірністю досягнете «стану потоку», а улюблені композиції допоможуть довше перебувати в цьому стані.

Читайте также

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 Август, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх