RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Обучение, развитие, повышение квалификации
  4. Выбор профессии
  5. Найважливіші професії майбутнього за версією Міністерства освіти і науки України

Найважливіші професії майбутнього за версією Міністерства освіти і науки України

16.10.2020 1878
Найважливіші професії майбутнього за версією Міністерства освіти і науки України

Найважливіші професії майбутнього за версією Міністерства освіти і науки України

16.10.2020     1878

В наш час все стрімко трансформується, що навіть актуальність тих чи інших професій змінюється швидше, ніж змінюється одне покоління. Які сфери діяльності залишаться вкрай актуальними, а які відійдуть на другий план? Розглянемо разом з Jobs.ua прогнозований МОН України список найзатребуваніших професій майбутнього і з’ясуємо, в чому полягає специфіка деяких поки що екзотичних професій.

Про що йдеться в проєкті МОН «Стратегії розвитку вищої освіти на 2021-2031 рр.»?

В нещодавно опублікованому проєкті Міністерство освіти і науки України, зокрема, «порадувало» тим фактом, що гуманітарні професії в майбутньому втратять свої позиції, а на передній план вийдуть технічні та інженерні спеціальності.

Найважливішими професіями, як виділили МОН у своєму проєкті-прогнозі, є і залишаються ті, що пов’язані з передовими технологіями, а також із біологією та медициною. А найбільше виграють ті фахівці, які зможуть поєднати природничо-наукову підготовку з опануванням сфери ІТ, як зазначили МОН у своєму документі.

Хто наразі опановує професії, пов’язані із сферою здоров’я чи навчанням, наданням індивідуальних та творчих послуг, можуть не хвилюватися. Такі спеціальності і надалі залишаться актуальними, адже їх не зможуть замінити автоматизовані системи навіть із вбудованим штучним інтелектом.

Найважливіші професії майбутнього за версією МОН

В даному проєкті МОН окреслили чотири найважливіші професійні сфери найближчих десятиліть: технології майбутнього, ІТ-технології і дані, екологізація виробництва та життя, здоров’я людини. Розглянемо детальніше, які професії можна віднести до кожної з цих сфер, а також з’ясуємо, в чому полягає робота деяких незвичних наразі професій.

1. До технологій майбутнього МОН зарахували такі важливі професії, як:

архітектор територій, фахівець з 3D-друку, розробники та диспетчери безпілотних літальних апаратів, космогеолог, фахівці з робототехніки, інженери-проєктувальники.

2. ІТ-технології і дані:

Проєктувальник SMART-середовища і SMART-будівель, розробник програмного забезпечення, аналітик даних, фахівці та аналітики з кібербезпеки, розробники доповнених і віртуальних реальностей, цифровий лінгвіст, фахівець з цифрового контенту;

3. Екологізація виробництва та життя:

Екоаналітик у сфері будівництва, біоетик, ресайклінг-дизайнер, спеціаліст з альтернативної енергетики (сонячної, вітрової тощо), фахівці з сіті-фермерства;

4. Здоров’я людини:

Біогенетик, біоінженер, біофармаколог, ІТ-лікар, біоінформатик, нейропсихолог, фізіотерапевт, медична сестра.

Що означають деякі професії з вищеперелічених?

Чим займаються всі ці люди: космогеолог, цифровий лінгвіст, біоетик, біоінформатик?

Космогеолог – це людина, яка займатиметься в майбутньому розвідкою і добуванням корисних копалин на Місяці та астероїдах. Технології так стрімко розвиваються, що незабаром ця професія стане вкрай затребуваною. Та й подібне заняття зможе бодай частково перенести добуток корисних копалин з нашої багатостраждальної планети в космос.

Цифровий лінгвіст. Задача цього спеціаліста полягає в тому, щоб розробляти лінгвістичні системи семантичного перекладу з врахуванням контексту і смислу. Тобто в широкому розумінні завдання цифрового лінгвіста буде заключатися в створенні нових інтерфейсів спілкування між людиною і комп’ютером.

Біоетик – це спеціаліст, який розуміється на відповідних правових та етичних аспектах, і який допомагатиме науково-дослідницьким лабораторіям захищати свої відкриття, і, що важливо, не переходити при цьому моральні межі. До сфери їхніх інтересів також можна віднести вирішення проблем, пов’язаних зі створенням трансгенних рослин і тварин, використанням ГМО-продуктів тощо.

Біоінформатик: спеціаліст, який займається аналізом медико-біологічних даних. В його сферу діяльності входить розробка і застосування обчислювальних методів та алгоритмів, які дозволять дізнатися більше про інформацію, яка міститься в клітинах нашого організму. Ця професія матиме важливе значення, адже біоінформатики зможуть суттєво вплинути на пошуки шляхів лікування ракових, хронічних, аутоімунних захворювань.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх