RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Як посилити креативність і розвинути творчі навички

Як посилити креативність і розвинути творчі навички

21.09.2023 755
Як посилити креативність і розвинути творчі навички

Як посилити креативність і розвинути творчі навички

21.09.2023     755

Деякі люди й справді народжуються надзвичайно обдарованими. Але правда полягає в тому, що креативні навички можна й треба розвивати, адже це запорука успіху – як у повсякденному житті, так і на робочому місці.

У цій статті розповімо, як посилити творчі навички і розвинути креативність.

Фактори, які впливають на вашу креативність

Безумовно, це ваші особисті цілі та прагнення. Без бажання дізнаватися щось нове складно взяти до рук книгу й прочитати останні тенденції в дизайні, чи ознайомитися з відповідними відеоматеріалами, чи не так? Ваші особисті цілі та мотивація визначають, наскільки ви мотивовані щодня прокидатися й продовжувати вдосконалювати свої творчі здібності.

Важливу роль у формуванні вашої креативності відіграє також оточення. В колективі, який складається з обдарованих особистостей, легше «відшукати» себе. Вас підтримають та допоможуть, а не осудять та висміють ваші мрії і прагнення. Творчим людям властивий інший погляд на світ, а всі ми схильні переймати звички і поведінку оточуючих. Тож за будь-якої можливості оточуйте себе обдарованими людьми, знайомтеся з цікавими особистостями і підтримуйте з ними дружні зв’язки.

Що аж ніяк не сприяє розвитку творчих здібностей, так це:

  • Критика і недовіра до ваших прагнень і починань з боку інших людей;
  • Високий і постійний рівень стресу;
  • І, звісно ж, відкладання реалізації ваших ідей «на завтра».

Кілька слів про креативність

Якщо коротко, то креативність – це здатність генерувати новаторські ідеї буквально з нічого. І доводити їх до логічного завершення, звичайно. Навіть найкраща ідея без грамотного втілення не становить жодної цінності. Дуже добре про це висловився Стівен Кінг в книзі «про письменницьке ремесло». Він зазначив, що хороші ідеї оповідань з’являються буквально нізвідки, вони ніби падають просто на голову посеред ясного неба; дві абсолютно не пов’язані між собою думки з’єднуються разом, і тоді виникає щось нове. Так ось, ваше завдання – навчитися не шукати ці ідеї, а розпізнати їх, коли вони з’являться.

Зрозуміло, що цей принцип можна використовувати не лише при написанні оповідань. Будь-який творчий процес тільки виграє від того, якщо ви навчитеся його застосовувати.

Розвиваємо креативність – базові принципи

Але мало знати про такі підходи. Як і недостатньо прочитати декілька книг із креативності й проглянути купу відео на ютубі. Щоб сформувати потрібну навичку, знадобиться постійна практика.

Розглянемо найдієвіші поради для розвитку креативності.

Час на творчість

Пригадайте творчі заняття, які найбільше подобалися вам в дитинстві. Що найбільше захоплювало вас? Гра на музичному інструменті, малювання чи написання віршів? Пригадали? А тепер візьміть собі за звичку щодня приділяти час цьому заняттю. Навіть пів години на день буде достатньо, щоб ваш мозок активно розвивався і набував постійної звички до генерації нових ідей.

Творчість

Під час творчості дозволяйте собі помилятися. Навіть найздібніші з людей помиляються, це частина нашої природи. Помилки також – одна зі складових нашої креативності, як би дивно й парадоксально це не звучало. Той же Кінг, якщо відчував потребу, переписував сотні сторінок своїх романів – про це він неодноразово зазначав у передмовах та інтерв’ю. Навчіться не засмучуватися й не опускати руки, якщо бачите, що помилки завели вас на хибний шлях. Вертайтеся назад і продовжуйте творити. Тільки так можна досягти поставлених цілей.

Читайте цікаві книги, аналізуйте прочитане

Дякуючи небайдужим людям в нашій країні, за останні роки з’явилося чимало видавництв, які перекладають дуже круті книги в жанрі нон-фікшну. Задля інтересу ознайомтеся хоча б із асортиментом таких книг на сайті Книгарні «Є» чи, приміром, на Якабу. Ви здивуєтеся, скільки чудових книг пропонується українському читачу. Читайте і аналізуйте непрості для розуміння книги, збагачуйте словниковий запас і розбирайтеся з незрозумілими вам термінами. Вченими давно доведено, що прокачка лінгвістичних знань підвищує заодно й когнітивні здібності. Що, зрозуміло, впливатиме безпосередньо на ваші творчі здібності.

Не маєте часу на читання? Тоді зверніть увагу на аудіокниги. В дорозі, за кермом чи в метро слухайте не лише аудіокниги, а й цікаві подкасти.

Пробуйте щось нове, експериментуйте

Для свіжих ідей вам також знадобляться свіжі враження. Справа в тому, що збагачення нашого досвіду, його урізноманітнення можуть покращити вашу креативність. Необов’язково вирушати для цього в іншу країну чи інше місто. Для початку змініть звичний маршрут додому, оберіть книгу на незнайому вам тематику. Придумайте свої власні способи, щоб позбавитися – бодай на деякий час – від звичної вам рутини. Навіть приготування незвичних страв чи спостереження за людьми на вулицях, за їхніми звичками працюватимуть на посилення вашої креативності. Одним словом, експериментуйте. Візьміть собі це за девіз на кожен день.

Розвивайте амбідекстрію

Виконуйте звичні вам справи іншою рукою. Чищення зубів, споживання їжі, користування мишкою, письмо – повсякчас розвивайте слабку руку. Так у вашому мозку формуватимуться нові нейронні зв’язки. Логіка тут проста – чим більше нейронних зв’язків у мозку, тим краще. Якщо ви зробите такі вправи вашою повсякденною реальністю, ви привчатимете мозок до вирішення нових, незнаних йому досі, завдань.

І, що дуже важливо, навчіться отримувати задоволення від усіх цих речей. Важливо, щоб такі щоденні заняття-тренування не обтяжували вас, а навпаки – приносили радість і надихали на подальший розвиток.

Систематичність і регулярність

Щоб розвинути наші м’язи й натренувати тіло, потрібен систематичний підхід і регулярні тренування. Щоб розвинути мозок – принцип той самий. Великі письменники, композитори та художники створили свої безсмертні шедеври не тому, що народилися з готовим набором вмінь і навичок. До своїх вроджених талантів вони доклали багато праці. Погоджуєтесь з цим? Якщо так, розробіть свою власну систему тренування креативності на основі наших рекомендацій. І з часом, будьте певні, ви відчуєте результат.

Прокачуємо гнучкість мислення

В цьому вам допоможе здатність дивитися на звичні речі під новим кутом зору. З роками наш мозок не стає гнучкішим, якщо його не розвивати. Ось чому так важливо приділяти час його розвитку.

Отже, для розвитку гнучкості мислення постійно ставте собі найрізноманітніші питання на кшталт: «Що вийде, якщо…», «А чому саме так?», «А якщо спробувати ось так?» І так далі. Запам’ятайте – чим більше питань ви можете поставити до звичних вам речей, тим краще. Як м’язи краще розвиваються в залі, якщо ви тренуєте їх різними вправами, так і гнучкість мислення розвивається в аналогічний спосіб. Те саме на роботі – пробуйте застосовувати нестандартні підходи у вирішенні робочих завдань.

Креативність

Блокнот для шалених ідей

У вас досі немає такого блокноту? Сьогодні – саме той день, щоб вирушити до найближчого магазину з канцтоварами і придбати собі блокнот з надихаючою на творчість обкладинкою. Нехай цей блокнот замінить вам ведення щоденника, якщо вам не до вподоби таке заняття. Вписуйте в цей блокнот все, що заманеться, адже вам не потрібно його комусь показувати. Нехай найшаленіші, найнеймовірніші ваші ідеї та мрії знайдуть тут своє місце. Заведіть звичку брати цей блокнот із собою, куди б ви не вирушили – на роботу чи відпочинок, байдуже. Не забувайте також проставляти дати – хтозна, можливо, колись вам це знадобиться.

Фізичні вправи і рух

Активна фізична діяльність стимулює наш розум. Кожного дня намагайтеся приділяти час прогулянкам та фізичним вправам. Навіть проста їзда на велосипеді може «підкинути» вам свіжі ідеї та надихнути на творче мислення. Ця рекомендація особливо актуальна для людей, які багато робочого часу проводять за комп’ютером.

Не обов’язково зациклюватися на певній фізичній діяльності. Додайте в свій щоденний режим ранкову зарядку, стретчинг чи йогу. Чим більше різних видів фізичної активності, тим краще для вашого організму і розвитку творчих навичок.

Що робити, коли не хочеться творити?

Наш мозок має цікаву особливість. Він любить лінуватися, але якщо ми дамо собі час на те, щоб «розігнати» наш творчий процес, він «ловить кураж» і отримує задоволення від того, чим ви його навантажили.

Коли особливо важко змусити себе до творчості, зробіть ось що: погляньте на годинник, зафіксуйте час і дайте собі 20 хвилин, щоб попрацювати над задачею. Впродовж цього часового проміжку ви не повинні відволікатися на сторонні подразники, тому відкладіть телефон подалі й приберіть з поля зору всі інші відволікаючі фактори. Є велика ймовірність, що ви ввійдете в смак і захочете попрацювати над завданням значно довше, ніж 20 хв.

Це хороша практика, яка дозволить зняти ваш творчий блок, тож застосовуйте її щодня. А якщо використовувати всі рекомендації, надані в цій статті, комплексно, ви гарантовано посилите креативність і розвинете творчі навички. Більше матеріалів з особистісного розвитку та інші корисні поради читайте в нашій рубриці Це важливо знати кожному.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх