RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Як закінчити всі розпочаті справи

Як закінчити всі розпочаті справи

7.10.2021 1094
Як закінчити всі розпочаті справи

Як закінчити всі розпочаті справи

7.10.2021     1094

Нам часто бракує часу на навчання та саморозвиток. Здавалося б, це нескладно – приділити щодня по двадцять хвилин вдосконаленню англійської мови та фізичним вправам (як приклад), але в реальності все виявляється зовсім навпаки. І ніби сорок хвилин за двадцять чотири години «нашкребти» цілком реально, адже, трапляється, на пусті балачки чи безцільний серфінг в інтернеті гаємо значно більше часу (щодня, щодня!)… але чому ми так часто цього не робимо? Тобто не завершуємо всі розпочаті справи. Гм, цікаве питання, еге ж?..

Тож давайте в цій статті розглянемо «феномен незавершених справ», а також розберемося, що з усім цим робити.

Незавершені справи = стрес

Чим більше незавершених справ, тим більше зростає рівень стресу. Якщо нічого з цим не робити, рівень стресу може сягнути до позначки, коли людина впадає у відчай і, як результат, опиняється в безвольному стані, мовби скута по рукам і ногам. Домішаємо до цього стан фрустрації, а в особливо запущених випадках – нервове виснаження, а то й депресію, і на виході отримаємо вибуховий коктейль такої сили, який у будь-яку мить може рвонути з катастрофічними наслідками.

В одній із попередніх статей («Як змусити мозок не лінуватися») згадувався Ефект незавершеної дії. Якщо в двох словах, наш мозок не любить незавершених справ, і вони, тобто ці незавершені справи, здатні викликати чималий дискомфорт. Чим більше накопичується невирішених справ, і чим вони важливіші – відповідно, тим сильніший психологічний тиск чиниться на людину. А наша голова, наш розум все-таки не з вібранію зроблені, і можуть витримувати такий тиск до пори до часу.

В результаті людина потрапляє у скрутну ситуацію, яку, зрештою, сама ж і створила. Потрапляє в цейтнот.

Кілька слів про цейтнот

Хто грав у шахи (чи інші настільні ігри, в яких застосовується контроль часу), той знає, що означає цей термін. А хто не знає, цейтнот – це потрапляння гравця в ситуацію, коли гостро бракує часу на обдумування своїх ходів. Відповідно, різко зростає можливість припуститися помилки. А вираз «потрапити в цейтнот» означає, що людині не вистачає часу на якусь справу. В нашому житті частенько простежується ця тенденція, ви зауважували це? До речі, титульне зображення, обране до цієї статті – невипадкове, бо всі ці годинники, нагромаджені один на одного, час на яких зупинився –вони символізують усі ті справи, яким ми не «даємо ходу». І запустити їх наново і довести до кінця можемо тільки ми самі.

Цейтнот

Мюнхгаузен, або витягуємо себе із болота самотужки

І ми зараз не про Синдром Мюнхгаузена говоримо (це коли людина придумує собі уявні симптоми не менш уявної хвороби, ціль – привернути до себе увагу, отримати піклування, симпатію і співчуття). Ні, мова не про це. Пригадуєте барона Мюнхгаузена, вірніше, ту історію, в якій він сам себе витягнув з болота? Так, це вигадана історія, але вона чудово ілюструє те, що найкращим помічником собі є… ви. Так, фізично ви не можете витягнути самі себе з болота, якби в реальності в нього потрапили, але ваших внутрішніх сил цілком достатньо, щоб засукати рукави і закінчити всі розпочаті справи. Пам’ятайте, схильність перекладати відповідальність за свої розпочаті, але незавершені справи на інших людей – мовляв, в чомусь вам не догодили, і через це вам складно упоратися з якимось завданням (рознервувались абощо), – не дасть змоги провернути фокус Мюнхгаузена на ментальному рівні і нарешті витягнути себе із болота незакінчених справ.

То як змусити себе почати? В сенсі, змусити себе позавершувати початі справи. Розберемо найкорисніші поради, які можна отримати в цій ситуації.

Список справ

Скільки про це б не говорили, але стара добра порада на всі часи – унаочнюйте на папері список справ, виділяйте найважливіші з них жирним підкреслюванням чи кольоровими маркерами, якщо так більше до вподоби. Розумієте, ось у чому річ – таке унаочнення мовби «заземляє» справу, і від неї набагато важче відкрутитися, ніж коли вона просто літає в голові, нічим по суті не заземлена. Зараз думка про неї залетіла в голову, а в наступну мить вас щось відволікло, і ви вже забули про неї. А список справ, який у вас під рукою, і в якому все чітко записано і поструктуровано – такий підхід справді творить чудеса. Просто спробуйте, і самі в цьому переконаєтесь.

Заземляйте справи, які плануєте зробити протягом місяця (наприклад, вивчити триста нових слів, якщо вчите по десять слів щодня), і заземляйте справи, які робите щодня (десять нових слів). Після виконання щоденного обсягу роботи сміливо ставте галочку навпроти виконаного завдання – вітаємо, ви чудово впоралися із завданням, ви змогли, ви це зробили. І ще на один щабель піднялися над власними лінощами та прокрастинацією.

Відчуття задоволення від завершеної справи

Коли ви завершуєте якусь справу, особливо якщо довго не могли до неї приступитися, ви відчуваєте задоволення і спокій, чи не так? Або вмиротворення, так теж можна сказати. Бо ще однією нав’язливою думкою менше. А тепер уявіть – ви щодня працюєте над тим, щоб закінчити розпочаті справи, і кожного дня ви позбавлені нав’язливих думок, бо ваш розум вони не мучать. Розум наповнений легкістю, а не важкістю, бо не обтяжливий нав’язливими думками. А в такому стані легко виконувати завдання будь-якої складності, і також легко входити в стан потоку, коли за натхненною роботою можна забути про все на світі. Бачите, як одне випливає з іншого? І тут немає жодної магії – всього лиш застосування на практиці давно відомих знань про те, як функціонують наш мозок, розум, свідомість.

Правило «двох хвилин»

Плануючи вранці щоденний список справ, намагайтеся виконати справи, які заберуть 1-2 хвилини, в найпершу чергу. Тільки подумайте – за півгодини можна зробити від десяти до п’ятнадцяти таких невеличких справ, як-от, приміром, пришити ґудзика до сорочки чи протерти дзеркало в спальній кімнаті, чи навести порядок в шухляді зі шкарпетками.

Такі речі дійсно магічно впливають на наш мозок. Він так може запишатися собою, що за такий короткий час виконав стільки справ, що на цій хвилі підйому і натхнення переробить за день безліч інших справ. А нам тільки цього й потрібно! І так день за днем наш мозок вчитиметься отримувати задоволення не лише від процесу завершення справи, а й від самого, власне, процесу.

«З’їжте жабу» і «поділіть слона»

Ще два ефективних прийоми, які допоможуть вам:

А) Впоратися з найнеприємнішими справами,

Б) Впоратися з найскладнішими справами.

Як це працює і чому «з’їсти жабу», а не щось приємне? Якщо ви заведете звичку користуватися щоденним списком справ, ви з часом зауважите, що деякі завдання ви навмисно відтягуєте насамкінець, а то й взагалі – намагаєтеся всіляко їх уникнути. Це і є найнеприємніші справи – ті самі неприємні зелені жабки, яких неприємно їсти. Виділіть «найболючіші» для вас завдання зеленим маркером і заведіть звичку виконувати їх вранці, коли ви найбільше сповнені сил та енергії.

А якщо така справа складна – «поділіть слона», тобто розбийте складну справу на кілька дрібних етапів. Повертайтеся до її виконання щоразу, як маєте вільний час (ну або через раз, гаразд, бо так і затятим трудоголіком можна стати). Через місяць порівняєте результат (спойлер: він вас вразить!).

Отже, таки справді виходить, що за певних зусиль можна самотужки позбавити себе цього неприємного стану психологічного дискомфорту, не витрачаючи гроші на менторів, наставників і проповідників надпродуктивного способу життя. По факту, все що вам потрібно зробити – це привчити мозок отримувати задоволення від завершеної справи, щоб у вас навіть думки не виникало щось почати і не завершити.

Чим більше початих і завершених справ – тим більше дофаміну частуватиме вас мозок, бо відчуття від завершеної справи – це як відчуття від прочитаної книги, особливо якщо довго відкладали її прочитання. Це одне з найкращих відчуттів на світі. І воно цінне також тим, що за гроші його не купиш.

А ще воно цінне тим, що ви самі створюєте його. Не потрібно жодних чарівників, які повинні прилетіти на гелікоптері і все вирішити, все позавершувати за вас. Ви цілком можете з цим упоратися власноруч, було б тільки бажання щоразу – щодня! – знаходити на ту чи іншу справу по двадцять-тридцять хвилин щодня. Ви і є той самий чарівник, і у ваших силах сотворити маленьке чудо. Бо завершувати початі справи – це суперсила, якою володіє не так багато людей насправді.

Бажаємо вам завжди завершувати усі розпочаті справи!

Читайте также

  • Читання в юному віці – кар'єра у майбутньому 28 Сентябрь, 2024

    Підвищення по службі чи в іншій діяльності, досягнення популярності, слави тощо – це все кар'єра. А з чого починається це сходження і коли? На це запитання дає відповідь соціолог із Оксфорда Марк Тейлор.

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 Сентябрь, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 Август, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 Август, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

↑ Наверх