RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Обучение, развитие, повышение квалификации
  4. Выбор профессии
  5. Якщо обрана професія не подобається

Якщо обрана професія не подобається

17.02.2020 1561
Якщо обрана професія не подобається

Якщо обрана професія не подобається

17.02.2020     1561

Добре, коли навчальний заклад влаштовує, а професія, яку опановуєте надихає. Але буває і навпаки: в кінці чи в середині навчання, а іноді й через кілька років роботи за спеціальністю виникає відчуття, що професія вам не підходить. Що ж робити тоді?

На сам перед, не панікувати, якщо думка про витрачені даремно роки на навчання не дає вам спокою. Адже будь-яке навчання корисне, якщо не для професії, то хоча б для загального розвитку. Також набуті знання можуть допомогти в новій професії і роботі (яку, з легкістю, можна знайти на jobs.ua).

Далі потрібно проаналізувати, чому спеціальність, яку ви опанували, перестала подобатися. Можливо, вибір був зроблений імпульсивно? Чи за красивою назвою професії ховалася важка і копітка робота? Існує і такий варіант: в процесі навчання або роботи виявилося, що необхідно володіти певними рисами характеру, яких у вас немає. Наприклад, потрібно швидко приймати рішення й діяти.

Наступний крок – відповідальний: добре продумати, чим би насправді хотілося займатися, до чого є хист чи дозволяє темперамент. Все це дуже важливо. Адже, якщо помилитися знову, то можна знову втратити час.

Як зробити правильний вибір?

Іноді це дуже просто. Завжди хотілося вміти малювати, лікувати, пекти торти, вчити, майструвати, ремонтувати? Просто не склалося, не вистачило сміливості, батьки відмовили, не вдалося вступити. В цьому випадку потрібно просто почати навчання. Так, можливо, доведеться підготуватися, щось підучити для надходження або зібрати гроші для навчання. Якщо дуже хочеться змінити життя, варто докласти зусиль.

А ось якщо просто з'явилося відчуття, що професія не підходить, а яку вибрати невідомо, доведеться спочатку визначитися з вибором. Допоможуть спеціальні тести, ретельний аналіз своїх бажань, умінь, рис характеру, а також буває корисно згадати, чим хотілося займатися в дитинстві. Можна подумати про те, що б ви робили, якби було достатньо грошей і не треба було ходити на роботу.

Суміжна професія

Цей варіант простіший: знайти себе в суміжній професії. І для цього не доведеться перенавчатися. Достатньо буде курсів підвищення кваліфікації. Наприклад, вчитель іноземної мови може не тільки викладати, але і працювати перекладачем (усні чи письмові переклади). А можна влаштуватися гідом-перекладачем. Юрист, наприклад, може спробувати стати нотаріусом, соціальним працівником, податковим інспектором. Можна знайти роботу у навчальному закладі – викладати право. Або відкрити свою фірму (тут теж будуть потрібні певні знання закону). Варто тільки добре пошукати застосування своїм знанням і навичкам. Іноді рішення зовсім близько.

Нова професія

Якщо знайти щось підходяще в своїй професії не представляється можливим, варто розглянути варіант отримання нової спеціальності. Цей варіант вже складніший, але якщо дійсно чогось хочеться, не варто мучитися на ненависній роботі або вивчаючи тому до чого не лежить душа. Це не призведе ні до чого доброго.

Отже, можна вступити до коледжу, ВНЗ. Можна закінчити навчання, якщо залишилося вчитися недовго, і тоді поступити до нового навчального закладу. Можна залишити інститут і перевестися в інший (якщо це тільки перший або другий курс).

При бажанні стати перукарем або кондитером, варто записатися на відповідні курси. Їх зазвичай можна проходити і паралельно основному навчанню або роботі. Якщо за час курсів прийшло усвідомлення того, що це саме ваше, варто продовжити навчання. Якщо ж ні, потрібно шукати далі або повернутися до попереднього навчання або роботи.

Завжди хотілося стати медиком, а є спеціальність інженера? Або вивчився на журналіста, а з'явилася мрія стати програмістом? Не варто опускати руки! Потрібно міняти своє життя. Адже більшу частину життя людина проводить на роботі. Тому дуже важливо, щоб вона була улюбленою (або хоча б не дратувала). Якщо залишатися на роботі, яка не радує, через рік, три чи десять вона може привести до стресу або депресії. Краще спробувати змінити ситуацію, адже життя одне.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх