RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Обучение, развитие, повышение квалификации
  4. Обучение
  5. ЗНО, ДПА, єдиний вступний іспит, єдине фахове вступне випробування у 2022-му скасовано

ЗНО, ДПА, єдиний вступний іспит, єдине фахове вступне випробування у 2022-му скасовано

24.03.2022 382Автор: Лоліта Платошкіна
ЗНО, ДПА, єдиний вступний іспит, єдине фахове вступне випробування у 2022-му скасовано

ЗНО, ДПА, єдиний вступний іспит, єдине фахове вступне випробування у 2022-му скасовано

24.03.2022     382Автор: 

Не встигла система освіти повноцінно відновитися після подій періоду пандемії, як зазнала ще одних вимушених випробувань - війна.

Війна продовжує вносити свої корективи в усі сфери життя українців. Воєнні обставини роблять неможливим розпочати вчасно підготовку та проведення пробного ЗНО та іспитів 2022 року. Саме тому Урядом було скасовано складання державної підсумкової атестації, зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування в цьому році. Це не лише вимушений крок, але й своєрідне заохочення молоді до навчання в Україні. Попереду перемога, відбудова країни, тому слід думати про збереження студентського контингенту, національного інтелектуального потенціалу, стимулювання до навчання в Україні, навіть у такий скрутний для нашої країни та суспільства час.

Слід звернути увагу й на те, що скасування іспитів припаде лише на 2022 рік, тож не йдеться про якесь усунення запобіжників для непрозорого й нечесного вступу до закладів вищої освіти, тому слід вважати лише вимушеним винятком.

Причинами такого кроку стали:

  • воєнні події становлять загрозу цивільній структурі, збільшують загрозу небезпеки для молоді та студентів в цей час,
  • умови війни знижують мотивацію вступу до вищих навчальних закладів.

Тому прийняття Закону України № 7132 про скасування складання державної підсумкової атестації, ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування цілком вирішують ці проблеми. Про подальші дії читайте в цій статті на Jobs.ua.

Які зміни при цьому очікувати 

Випускники 2021-2022 навчального року звільняються від проходження державної підсумкової атестації.

Вступ до закладів вищої освіти цього року буде без використання результатів зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування.

Проектом закону було запропоновано доповнити документи, що відповідають за цю правову сферу. 

Якими документами при цьому оперувати для врегулювання цього питання

  1. Закон України "Про повну загальну середню освіту";
  2. Закон України "Про фахову передвищу освіту";
  3. Законом України "Про вищу освіту".

Поки що Міністерство освіти та науки ще не повідомляє, якою буде процедура вступу до ВНЗ. Поки що МОН розробляє алгоритм для навчальних закладів щодо завершення навчального року в умовах воєнного стану та видавання свідоцтва про базову та повну загальну середню освіту випускникам 9 і 11 класів. найближчим часом наказом Міністерства освіти і науки України будуть затверджені методичні рекомендації щодо окремих питань завершення навчального року в умовах воєнного стану. У рекомендаціях буде роз'яснено процедуру видачі свідоцтв про базову та повну загальну середню освіту випускникам 9 і 11 класів. Ці документи обов‘язково отримають всі випускники, незалежно від того, де вони перебувають. Зокрема, порядок урегулює отримання документів тимчасово внутрішньо переміщеними здобувачами та тими, що виїхали за територію України.

Друзі, всю додаткову інформацію щодо документів врегулювання цього питання та інших деталей ви можете дізнатися на офіційному сайті Освіти України.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх