RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Работодателю
  4. Методы управления персоналом
  5. Що таке бронювання працівників та як воно оформлюється

Що таке бронювання працівників та як воно оформлюється

19.06.2022 268Автор: Лоліта Платошкіна
Що таке бронювання працівників та як воно оформлюється

Що таке бронювання працівників та як воно оформлюється

19.06.2022     268Автор: 

Введення воєнного стану в країні та оголошення загальної мобілізації підштовхнуло багато компаній та підприємців не тільки до збереження бізнесу під час війни, до переформатування власної діяльності, з огляду на користь країні, а й на перегляд складу робочого персоналу. Збереження цінних кадрів в компанії є релевантним для збереження балансу між захистом країни та підтримкою економіки під час війни. Одним з таких способів збереження складу працівників - бронювання працівників.

Законом України «‎Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку»‎‎ передбачається таке поняття як «‎бронювання працівників»‎. Це спеціальна відстрочка працівників від мобілізації строком 6 місяців. Бронювання військо зобов’язаних під час воєнного стану здійснюється за рішенням Мінекономіки з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій, зокрема уповноважених банків, які задовольняють потреби ЗСУ, інших військових формувань, населення.

І це цілком зрозуміло, адже населення має забезпечуватись всім необхідним для життєдіяльності, а економіка має працювати відповідно навіть під час війни.

Які компанії можуть бронювати працівників

Закон України «‎Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку»‎ чітко зазначає, що бронь працівників можлива підприємством, якому встановлено мобілізаційні завдання, що доводяться до нього на підставі мобілізаційних планів та договорів. А саме, бронювати працівників можуть лише ті організації, які задовольняють потреби ЗСУ, інших військових формувань й населення. Вимоги до підприємств в процедурі бронювання працівників зазначаються в постанові Кабміну «‎Про деякі питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану»‎ від 3 березня 2022 року.

Яких працівників можна бронювати під час війни

Бронюванню працівників на підприємствах підлягають лише військовозобов'язані особи, як чоловіки, так і жінки. Особи, які не є військовозобов'язаними не будуть мобілізовані, тому потреба у їх бронюванні відсутня. До того ж до бронювання допускаються лише наймані працівники на підставі трудового договору чи контракту. До того ж ще однією умовою бронювання є проходження ними раніше військової служби. Проте неможливі для бронювання військовозобов’язані із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями, на кшталт: ракетні, артилерійські, танкові, радіотехнічні, мінні та протимінні.

Як забронювати працівників

Процедура бронювання хоч й багатоетапна, проте слідуючи чітко затвердженим формам документів та вказівкам певних регуляторів, можлива. Зробити це можна в декілька етапів:

І етап - складання пропозицій щодо бронювання та списків працівників.

ІІ етап - відправка пропозицій уповноваженим органам.

ІІІ етап - схвалення пропозицій рядом державних органів.

IV етап - ухвалення рішення про відстрочку.

Ухвалене рішення Мінекономіки в ці декілька етапів (витяг із відповідного наказу) є підтвердженням надання відстрочки військовозобов’язаним та бронювання працівників.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх