RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Обучение, развитие, повышение квалификации
  4. Обучение и работа
  5. Світовий ринок праці: в очікуванні "комфортного апокаліпсису" (частина 1)

Світовий ринок праці: в очікуванні "комфортного апокаліпсису" (частина 1)

5.12.2019 2063Автор: Олександр Мавлідінов
Світовий ринок праці: в очікуванні "комфортного апокаліпсису" (частина 1)

Світовий ринок праці: в очікуванні "комфортного апокаліпсису" (частина 1)

5.12.2019     2063Автор: 

Прогноз-роздум

Емпатія чи рівень IQ, «жорсткі» чи «м’які» навички? Можливість професійного зростання чи безумовний здобуток від держави за те, що працевлаштуватися просто немає куди?

Усі такі питання, все частіше стрибають в думки сучасників, та спонукають останніх із тривогою дивитися на власних дітей, бо немає точного розуміння, в якому світі саме їм доведеться жити.

Саме погане у цих страхах те, що вони мають певне обґрунтування, а перші прояви того, що світ вже почав швидко рухатися у бік радикальних змін, можна досліджувати, безпосередньо зараз.

Придивіться уважніше. Світом крокує високотехнологічний прогрес, автоматизуючи майже всі сфери людської діяльності, полегшуючи важку працю людини й, одночасно, загрожуючи їй втратою роботи.

Новини повні повідомлень про звільнення численної кількості робітників з великих промислових та автомобільних підприємств – на їх місця прийшли роботизовані автомати, конвеєри, що мають аналоги «простих» версій штучного інтелекту та всілякі розумні програми. З одного боку, такі нововведення дозволяють більшості споживачів користуватися комфортом, під час здійснення покупок речей та послуг. Просто у «два клікі» сьогодні можна не тільки придбати будь-який товар, але й замовити послугу в любій стороні світу, без огляду на те, як далеко від бажаного знаходиться користувач.

Інша тенденція – на скорочення робочого часу, спонукає, навіть уряди країн приймати відповідні закони, що регламентують нові «чотириденні» робочі тижні та нове ставлення до власної відповідальності робітників за свою працю. Вдала ідея, або кажучи за новою модою – стартап, здатна створити нового мільйонера за лічені години, при тому, що кінцевим продуктом, нової «діяльності», все частіше стають….емоції.

При всій цій легкості та зручності, нова техногенна «висока» революція, просто не залишає людині місця на ринку праці, демонструючи чималу вигоду від застосування автоматів та комп’ютерних програм там, де до цього працювала людина.

Навіть новини, сьогодні у більшості випадків пишуть не живі автори, а спеціальні «контент-редактори», здатні аналізувати попит цільових аудиторій, виділяти ключові запити та інтереси, знаходити цікаву потрібну інформацію, та формувати її у повноцінні тексти-статті. У відомій британській газеті, вже рік колонку новин веде тандем з такого редактору та людини-журналіста, що поки що потрібен щоб додати до текстів «від робота» трохи людяності.

Чимало країн прораховують можливість виплат своєму населенню доходів, що названі безумовними. Виплачувати їх мають, починаючи від самого народження дитини, якщо людина вже наперед потрапляє до прошарку населення, який за визначенням «не бути мати можливості працевлаштуватися».

Що робити у такій ситуації? Занепадати духом та починати вивчати науку обробки землі або, принаймні, навчати цьому нащадків?

Насправді, не все настільки кепсько й на вдале майбутнє можуть розраховувати не лише умовні «обрані». Вихід є, й починати будувати своє «завтра» у швидкому цифровому світі, людина має просто сьогодні.

Про те, як підготуватися до близьких (за прогнозами не більш як через 10 років) змін світового ринку праці та які професії стануть «на вагу золота», читайте на Jobs.ua завтра, в другій частині нашого «прогнозу-роздуму».

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх