RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Собеседование без проблем
  5. Як підготуватися до онлайн-співбесіди

Як підготуватися до онлайн-співбесіди

22.02.2022 513
Як підготуватися до онлайн-співбесіди

Як підготуватися до онлайн-співбесіди

22.02.2022     513

В наш час онлайн-співбесідою уже нікого не здивуєш. Напевно, серед ваших друзів, родичів чи знайомих знайдуться ті, хто стикався з подібним форматом проведення співбесід (можливо, навіть неодноразово). Попросіть їх поділитися своїм досвідом, і заодно ознайомтеся з порадами, викладеними в цій статті. Підготовкою до онлайн-співбесіди не варто нехтувати, якщо хочете справити про себе найкраще враження для майбутнього роботодавця.

Фото – ваша онлайн «візитівка» ще до співбесіди

Якщо ви давно не оновлювали аватарку в скайпі чи вайбері – не полінуйтеся, зробіть це. Адже це перша річ, яка кидається в очі людині, яка буде спілкуватися з вами онлайн. Деякі люди схильні залишати замість своєї фотографії пусте віконце чи милу серцю картинку: цього тим паче не потрібно робити. Чудово, якщо оберете таке ж фото, як у резюме на першій сторінці. Якщо ж ні, поставте в якості аватарки ваше усміхнене обличчя крупним планом, одяг – бажано діловий стиль.

Потурбуйтеся про місце проведення

Врахуйте декілька моментів, коли обиратимете місце проведення онлайн-співбесіди:

  1. Фон за вами не повинен відволікати інтерв’юера. Ідеально, коли фон буде однотонним (стіна, шпалери). Поприбирайте в кімнаті, якщо будете спілкуватися з власного помешкання, адже що подумає про вас рекрутер, якщо побачить відчинену шафу з одягом, неприбране ліжко чи балкон, на якому висить білизна, нехай і випрана нещодавно? Можливо, й нічого не подумає, але ризикувати не треба.
  2. Наявність людей біля вас теж суттєво відволікатиме, тому проводити онлайн-співбесіду найкраще в пустому офісі чи кімнаті. Домашніх тварин теж спровадьте за двері, щоб не відволікали. Хоча… якщо рекрутер теж любить домашніх тварин, присутність кота у вас на колінах швидше потішить, ніж розсердить (але ж ви не знаєте цього наперед, любить рекрутер тварин чи ні).
  3. Потурбуйтеся про хороше освітлення. Ідеально, коли джерело світла знаходиться за камерою, тому розташуйтеся перед вікном, якщо є можливість, тільки не спиною до нього, а обличчям, інакше ваша фігура буде затемненою для співрозмовника.

Перевірте, чи техніка працює

Знову ж таки, не полінуйтеся перевірити перед співбесідою, чи технічні пристрої працюють як слід. Якість звуку та відео має значення, адже це онлайн-співбесіда. Тому перевірте відеозв’язок і якість звуку, зв’язавшись з другом чи колегою. Якщо будуть якісь проблеми, ви зможете усунути їх до початку співбесіди.

Як щодо інтернету? Якщо ви знаєте і розумієте, що ваша wi-fi мережа може «підвести» в будь-який момент, використайте для спілкування стаціонарний комп’ютер чи ноутбук з підключеним оптоволоконним кабелем. Так ви убезпечите себе від небажаних розривів зв’язку. Ніби й дрібниці на перший погляд, але якщо онлайн-співбесіда декілька разів перериватиметься через нестабільний зв’язок, це нервуватиме рекрутера, і заодно й вас.

Якщо використовуєте навушники, найкраще підійдуть вакуумні навушники-вкладиші, бездротові чи ні, це вже не так суттєво. А от велика гарнітура на голові має два недоліки – зіпсує вам зачіску і привертатиме до себе увагу вашого співрозмовника. А це зовсім зайве.

Зверніть увагу на ще один момент. Якщо плануєте скористатися телефоном чи планшетом, розташуйте камеру на рівні ваших очей. Також скористайтеся функцією відключення вхідних дзвінків та повідомлень, щоб не відволікатися під час спілкування. І наостанок – перевірте свій мережевий статус: за п’ять-десять хвилин до співбесіди він повинен світитися зеленим («В мережі»).

І ще про зовнішній вигляд

Найкраща рекомендація – це діловий стиль, але без зайвої серйозності та офіціозу. Уникайте надто яскравих забарвлень чи темних кольорів. Також не забувайте посміхатися: згідно з соціологічними дослідженнями, українці посміхаються менше, ніж жителі інших країн Європи. Так, найперші та останні візуальні враження найважливіші, але протягом співбесіди теж не забувайте про доброзичливу, дружню посмішку.

Пам’ятаємо, що не потрібно сутулитися, вставати перед камерою, гойдатися з боку в бік, розмахувати руками, нерозбірливо говорити чи «йорзати» на стільці тощо. Це не тільки відволікає увагу співрозмовника, а й продемонструє йому вашу невпевненість. Тому зберігайте спокій, займіть гарну позу, говоріть чітко та доброзичливо, щоб рекрутер бачив і розумів, що вам цікаво спілкуватися з ним.

Будьте привітними

Демонструйте зацікавленість і не забувайте про камеру

До речі, про зацікавленість. Ви можете проявити її за допомогою голосу чи міміки: наприклад, злегка підняті чи зведені брови, переміщення погляду на об’єкт. Не забуваємо, що більшість часу потрібно дивитися в камеру, а не на екран. Ця порада, до слова, стане у нагоді в той момент, коли вам треба буде зосередитися, щоб дати виважену відповідь. Дивіться у вічко камери, мовби в одну точку. Так часто роблять спікери на сцені – вибирають якусь точку над головами глядачів, щоб краще сконцентруватися на промові. А оскільки ви не на сцені, вічко камери в якості «заземлювача» підійде, тільки перед співбесідою потренуйтеся говорити, концентруючись на ньому.

Підказки на столі чи ноутбуці

Щоб менше хвилюватися і не метушитися перед камерою, розташуйте з обох боків камери на стікерах мотивуючі фрази і фрази-нагадування. Ви їх будете бачити, а ваш інтерв’юер – ні. Підказки на стікерах нагадуватимуть, як триматися перед камерою та онлайн-співрозмовником («не сутулься», «говори чітко», «не хвилюйся, все добре» і т.д.). Можна домалювати смайлик після кожної фрази, щоб триматися позитивної хвилі. Адже пригадайте, як під час розмови, ділової чи дружньої, ми можемо забути про свої манери, можемо надто емоційно розмовляти, говорити швидко та нерозбірливо. Такі стікери-підказки не дадуть вам «забутися» під час онлайн-співбесіди, адже постійно перебуватимуть в полі вашого зору. Звичайно, можна обійтися й без підказок такого формату, якщо не бачите в них потреби.

Фіксуйте найважливіше, фокусуйтеся на розмові та жартуйте

Тримайте нотатник під рукою, щоб записати тільки важливу інформацію. Але все записувати не потрібно, тільки будете відволікатися від розмови. Вже після бесіди можна записати складні питання та помилки, які ви допустили (щоб надалі їх не припускатися). Якщо користуєтеся підготовленими матеріалами, робіть це так, щоб вашому співрозмовнику не кидалося це в очі. Підтримуйте бесіду жартами, щоб спілкування минало на позитиві. На питання рекрутера намагайтеся відповідати так, щоб зменшити ймовірність додаткових складних питань. Наводьте приклади, факти і цифри, щоб сумнівів у вашому професіоналізмі не виникало.

Після співбесіди проведіть роботу над помилками: відзначте про себе, що вам добре вдалося, а що – не дуже. Виділіть ті моменти, над якими потрібно додатково попрацювати, і попрацюйте над ними у вільний час.

Візуалізація співбесіди та репетиція перед дзеркалом – це справді потрібно?

Якщо хочете почуватися на онлайн-співбесіді впевнено, репетиція та візуалізація майбутньої розмови з рекрутером аж ніяк не завадить. Згадайте, як актори тренуються, щоб почуватися впевненими на сцені чи в об’єктиві телекамер: вони годинами відточують свою майстерність, репетируючи перед дзеркалом діалоги своїх персонажів. Якби це не приносило користі, вони б не гаяли на це час, правильно?

Репетиція перед дзеркалом дає можливість побачити себе очима іншої людини. Те, як ви говорите, яка міміка при цьому, як ви посміхаєтеся – усе це важить насправді, та й репетиції знизять рівень напруги вже в реальному інтерв’ю. Ви почуватиметесь вільніше, ось що важливо.

Онлайн-співбесіда з другом

Попросіть друга чи подругу про півгодини їхнього часу, щоб провести пробну онлайн-співбесіду. Якщо ви часто спілкуєтеся з друзями саме в такому форматі, вважайте, це буде той самий відео виклик, тільки з додатковим завданням. Звичайно, перед другом ви будете почуватися вільно і впевнено, і без заминки відповідатимете на його питання. І все ж така пробна онлайн-співбесіда може додати вам впевненості, особливо якщо ваш друг чи подруга «в темі», тобто працюють в аналогічній компанії, і зможуть поставити вам чимало «каверзних» запитань.

І наостанок – добірка корисних статей

Ознайомтеся з добіркою публікацій нашого сайту, якщо хочете краще підготуватися до онлайн-співбесіди:

Теми, які не варто піднімати на співбесіді,

Тремтить голос перед важливим виступом? Дізнайтесь, як позбавитись цього,

Помилки на співбесіді та як їх уникнути.

Сподіваємося, що ці матеріали, як і поради, викладені в статті, стануть вам у нагоді.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх