UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Тремтить голос перед важливим виступом? Дізнайтесь, як позбавитись цього

Тремтить голос перед важливим виступом? Дізнайтесь, як позбавитись цього

11.02.2022 1043
Тремтить голос перед важливим виступом? Дізнайтесь, як позбавитись цього

Тремтить голос перед важливим виступом? Дізнайтесь, як позбавитись цього

11.02.2022     1043

Якщо ви не раз зауважували, як перед важливим виступом, презентацією чи навіть просто розмовою у вас починає тремтіти голос – це означає, що пора з цим уже щось робити. Портал з працевлаштування Jobs.ua пропонує вам дізнатися, як надати своєму голосу виразності та впевненості.

Можливо, йдеться про спазм діафрагми?

Діафрагма – цікавий і важливий м’яз нашого тіла. Якщо не вдаватися в тонкощі будови нашого тіла, діафрагма розташовується під легенями. Внаслідок скорочення цього м’язу легені розтягуються, наче міхи, і наповнюються повітрям. Ви зауважували, що глибоке дихання дає більш енергійний та впевнений голос? А коли ми надмірно хвилюємося, це призводить до неприємних симптомів:

  • Голос починає тремтіти, стає глухим та невиразним,
  • Може заколоти в ребрах або початися приступ паніки. Якщо ви відчували коли-небудь щось подібне, ви розумієте, про що йдеться,
  • Аритмія – теж частий супутник спазму діафрагми.

І якщо біль між ребрами можна потерпіти, а приступ паніки – опанувати, то голос одразу все видасть: і ваші побоювання, і тривогу.

Навіть під впливом невеликого стресу у людини, яка виступає, можуть початися проблеми з голосом. Голос зазвучить слабко і тихо, бо страх робить дихання уривчастим і поверхневим. Тому в моменти хвилювання концентруйтесь на тому, як ви дихаєте. Глибоко вдихаючи і видихаючи повітря, ви зможете нормалізувати пульс і вернути силу і впевненість своєму голосу.

Щоб у такі моменти ви могли повернути «гучність» голосу, почніть виконувати нескладні тренування. У відповідальну мить ці тренування, повірте, себе виправдають.

Вчимося знімати спазм діафрагми

Ось коротка інструкція, як навчитися це робити.

Відшукайте діафрагму

Покладіть долоню на живіт і почніть гучно, проривним голосом вимовляти букву «К», роблячи паузу між вимовляннями. Ви одразу відчуєте, як «запрацює» діафрагма, яка мовби виштовхуватиме цей звук із живота. Якщо не зовсім відчули і збагнули, де розташовується і як працює цей м’яз, спробуйте ще один спосіб: займіть горизонтальне положення і надувайте живіт повітрям, щоб він зробився круглим, наче кулька. Надули живіт повітрям, видихнули; надули – видихнули… У надуванні живота активну участь бере саме діафрагма, яку нащупати рукою неможливо, адже м’яз розташовується під легенями, його роботу можна тільки відчути. І все ж – якщо ці прості вправи не дали вам розуміння, де ж та діафрагма розташовується, згадайте на додачу ті моменти, коли на вас нападала гикавка. Під час гикавки скорочується саме діафрагма.

Дихальні вправи

Навчіться дихати діафрагмою за принципом ЧОТИРИ-СІМ-ВІСІМ: глибоко вдихаєте носом, рахуючи подумки до чотирьох, потім затримуєте повітря, рахуючи до семи, і повільно видихаєте через рот, рахуючи до восьми. Насправді таких вправ набагато більше, ви можете знайти в інтернеті саме такі, які найбільше припадуть вам до смаку.

Встановіть спеціальний застосунок

Додатки на кшталт Vocal Image запропонують вам виконання вправ, принцип виконання яких пояснюється в коротких відеороликах. Ви зможете скласти індивідуальну програму тренувань, і додаток кожного дня нагадуватиме вам про неї. Серед інших вправ – постановка голосу і розвиток дикції, працювати над якою, безумовно, не завадить кожному з нас.

Успіхів у позбавленні від невпевненого голосу і власних зажимів, страхів! Не забувайте, що регулярне виконання вправ дозволить швидко взяти свій голос під контроль, якщо відчуєте, що почали надмірно хвилюватися.

Читайте також

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору