RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Онлайн консультация юриста
  3. Зарплата / материальная ответственность

Зарплата / материальная ответственность #111347

Вопрос от Юлія ( 4 Ноябрь 2022):
Добрий вечір. Підскажіть будь ласка як діяти. Я працювала в приватному дитячому садку до 24.02 в м.Київ і у зв'язку з війною нам не виплатили заробітню платню за лютий до цього часу. Посилаються на те, що немає коштів. Я офіційно оформлена в закладі і до зараз, але не працюю там. Дитячий садок не працює, так як було влучання, але вони відкрили філіал в іншому районі. Крім того, в них є садочки в м.Одеса, онлайн-школа, літом функціонував дитячий літній табір в Іспанії, а зараз в Іспінії + до всього в них прекрасно працює дитячий центр розвитку. А коштів говорять немає. Управляють садочку нічого не знає і нічого не повідомляє. А власне засновників закладу я навіть ніколи не бачила. Всі раніше спілкувалися в додатку Бітрікс, але й звідти нас видалили. Лише один раз вдалося по спілкуватися однією з директорок компанії в інстаграм. Порадьте, що робити.

Ответ юриста (20 Ноябрь 2022) :

Доброго дня! Трудове законодавство зобов’язує роботодавців регулярно, не рідше двох разів на місяць, виплачувати працівникам заробітну плату. За порушення встановлених строків виплати заробітної плати на роботодавця може бути накладено штраф, притягнуто до адміністративної чи навіть кримінальної відповідальності. Згідног ст. 10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX, роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Проте станом на сьогодні чимало компаній не функціонують через активні бойові дії. Відповідно, такі підприємства не отримують прибутку та часто не мають коштів для виплати зарплати. Однак у такому випадку роботодавець не може вчасно виплатити зарплату не з власної вини, а через об’єктивні, незалежні від нього обставини непереборної сили. 24 березня 2022 року набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», яким встановлено, що роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці лише якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Отже, якщо у Вас так і не вийде вирішити це питання з керівництвом, раджу Вам вирішувати це питання через суд, оскльки не зрозуміло чому неможуть виплатити Вам заробітню платню та у зв'язку з відкриттям іншого закладу не повертають Вас на роботу, тим більш що знаходяться у Києві.

Зарплата / материальная ответственность, другие вопросы

    Крістіна ( 9 Февраль 2024)

    Доброго дня, чому в січні зрізали зарплату асистену вчителя, в той час як вчителям її підвищили? дякую

     Посмотреть ответ

    Світлана (24 Январь 2024)

    Добрий день. В колективному договорі підприємства прописано, що " Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством. Системами оплати праці є тарифна та інші системи, що формуються на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників. Тарифна система оплати праці включає: тарифні сітки, тарифі ставки, схеми посадових окладів і професійні стандарти (кваліфікаційні характеристики). Конкретні розміри посадових окладів фахівців, керівників встановлюються в кожному випадку індивідуально у відповідності з посадою, кваліфікацією, складністю та умовами виконуваної роботи." В ст. 6 Закон України "Про оплату праці" зазначено "Тарифна сітка (схема посадових окладів) формується на основі тарифної ставки робітника першого розряду та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів). В колективному договорі згадка про міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення розмірів тарифних ставок (посадових окладів) відсутня. Посадові оклади спеціалістів, фахівців на рівні окладу прибиральниці. Чи є це порушенням? Чи є відповідальність? Як встановлюються на підприємстві міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення розмірів тарифних ставок (посадових окладів)?

     Посмотреть ответ

    Тетяна ( 5 Январь 2024)

    Доброго дня! можна консультацію з такого питання,я маю 0,5 ставки заступника директора з виховної роботи і 18 годин історії в ліцеї, чи можу я читати з січня 11 годин історї у філії ліцею по факту,мені аргументують у відділі освіти ,що я як заступник можу в рік прочитати по факту тільки 240 годин, у мене з 1 вересня по 29 грудня 2023 року вже є 198 годин, враховується навчальний рік чи фінансовий? дякую за відповідь

     Посмотреть ответ

    Наталія (31 Декабрь 2023)

    Добрий день. Працюю в школі 31 рік. Весь термін була членом профспілки. 22.11 2023 року вийшла через задовільну роботу профспілки. В кінці цього навчального року для колективу були виділені кошти ( винагорода). Всім членам колективу були нараховані певні суми, а мені менша вдвічі а то і втричі в порівнянні з іншими. Мій вихід з профспілки голова сприйняла дуже негативно. Була нагороджена двома грамотами за досягнення. Ніяких дисциплінарних стягнень не маю. Чи правомірна діяльність голови профкому? Чи маю право оскаржити це нарахування і яким чином? Дякую

     Посмотреть ответ

    Тетяна ( 6 Декабрь 2023)

    З 18 років (зараз 46) працюю в освіті і була членом профспілки. Минулого тижня вийшла з організації. В нашій отг профспілка відстояла надбавку за престижність у розмірі 20% замість 5%. Після мого виходу з профспілки хочуть внести в колективні договори правку, щоб надбавку в 20% отримували тільки члени профспілки, інші- 5%. Будь ласка, проконсультуйте в правочинності даних рішень. Дякую

     Посмотреть ответ

    Ирина (17 Ноябрь 2023)

    Добрый день. Я сотрудник госструктуры. Ушла в декрет в августе месяце этого года. Имею ли я право получить материальную помощь на оздоровление? Наш бухгалтер отказал мне в этом,

     Посмотреть ответ

    Оксана Черняк (28 Октябрь 2023)

    Добрий день. Маю дві освіти: повну вищу освіту за спеціальністю "Трудове навчання" і базову вищу освіту (бакалавра) вчителя хімії. Більше 20 років працюю за даними спеціальностями, категорія вища. Цього року за сумісництвом працюю в іншому закладі вчителем хімії. Як мені має нараховуватися заробітна плата в даному закладі (як бакалавра чи спеціаліста?).

     Посмотреть ответ

    Тетяна (12 Октябрь 2023)

    Добрий день. Допоможіть розібратися. Основна посада працівника - практичний психолог з 13-м тарифним розрядом 0,5 ставки, додатково читає години психології-2 год. за 13 т.р. і 7 год. трудове навчання -11 т.р. Даному педпрацівнику дано класне керівництво старших класів з кількістю учнів до 12 чоловік. На яку посаду нараховується класне керівництво? На основну у відсотках від практичного психолога (0,5 ставки) чи у відсотках від тарифної ставки (посадового окладу) вчителя? Буду вдячна за пояснення.

     Посмотреть ответ

    Маргарита ( 3 Сентябрь 2023)

    Вийшов новий закон про атестацію вчителів, який вступив в дію з 01.09.23 де в пункті 14 вказано, що за педагогічним праціком зберігається педагогічне звання незалежно від переходу на нову педагогічну посаду: я була на посаді вчитель музики, атестувана на другу категорію, зараз займаю посаду вчитель біології в тій же школі, чи повинна я отримувати оплату з біології за новим положенням про атестацію за другою категорією ?

     Посмотреть ответ

    Оксана (10 Август 2023)

    Добрий день! Я- класний керівник 2 класу. У класі 12 учнів, двоє з них- на сімейному навчанні. Мені не оплачують за цих двох учнів( тобто не повністю оплата за класне керівництво та зошити). Чи правомірно?

     Посмотреть ответ

Ищете работу?

Ищете персонал?

Часто ищут

↑ Наверх