RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Знай свои права
  5. Як знайти роботу людині з інвалідністю?

Як знайти роботу людині з інвалідністю?

8.02.2023 694Автор: Лоліта Платошкіна
Як знайти роботу людині з інвалідністю?

Як знайти роботу людині з інвалідністю?

8.02.2023     694Автор: 

За офіційною статистикою в Україні станом на 01.01.2020 рік кількість осіб з інвалідністю склали 2,7 мільйона. Відповідно Загальній декларації прав “Кожна людина має право на працю, на вільний вибір роботи, на справедливі та сприятливі умови праці та на захист від безробіття” в тому числі й люди з інвалідністю. Вони потребують справедливого соціального захисту і створення таких умов життя, щоб так само реалізувати себе в суспільстві незалежно від своїх індивідуальних особливостей. 

В європейських країнах люди з інвалідністю почувають себе більш вільно і захищено. Їх ви можете побачити помічниками в магазинах чи кав’ярнях, що дозволяє їм соціалізуватися і вести самостійне життя. А от в Україні ситуація з цим складніша, адже держава майже не заохочує роботодавців брати в робочий штат людей з інвалідністю. Підібрали корисні поради, які можуть знадобитися всім людям з інвалідністю для працевлаштування. 

Документи для обліку людей з інвалідністю до центру зайнятості

Часто перед людини з інвалідністю постають питання, чи можуть вони працювати, де їх потенціал може бути застосований, хто має брати участь у процесі працевлаштування людей з інвалідністю, куди слід звертатися. Окрему допомогу при працевлаштуванні здійснює служба зайнятості відповідно до законів України «Про зайнятість населення» та «Про основи соціальної захищеності людей з інвалідністю в Україні». Вони сприяють трудовій реабілітації та працевлаштуванню громадян з інвалідністю з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії на вільні та новостворені або пристосовані для них робочі місця, заявлені підприємствами. Щоб стати на облік до центру зайнятості людини з інвалідністю необхідно надати наступні документи:

  • паспорт,
  • трудову книжку,
  • документ про освіту,
  • посвідчення людини з інвалідністю (пенсійне посвідчення, видане органами Пенсійного фонду України,
  • довідку до акта огляду МСЕК та індивідуальну програму реабілітації, що видається при отриманні групи інвалідності. Але слід звернути увагу, якщо там зроблено запис, що людина з інвалідністю непрацездатна, то центр зайнятості не може взяти її на облік.

Сприяння працевлаштуванню людей з інвалідністю відбувається з урахуванням висновків МСЕК (для повнолітніх людей з інвалідністю) та лікарсько-консультативних комісій лікувально-профілактичних закладів (для неповнолітніх). Відповідно висновкам працівника з інвалідністю можна взяти як на основне місце роботи, так і за сумісництвом. Він може трудитися на умовах повного чи неповного робочого часу, а також має право на працевлаштування без випробувального терміну, якщо на роботу направила МСЕК відповідно ст. 26 КЗпП.

Захищеність людей з інвалідністю на робочому місці

Відповідно статті 19 Закону України № 875 діє норматив працевлаштування інвалідів, за яким для працівників з інвалідністю потрібно надати одне робоче місце, якщо в компанії працює від 8 до 25 осіб. За кожне робоче місце призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте людиною з інвалідністю сплачують Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю адміністративно-господарські санкції. Тому цілком зрозуміло, що компанії намагаються виділити робочі Працевлаштуючись особи з інвалідністю також надають документи, які підтверджують інвалідність:

довідка МСЕК;

виписка з акта огляду МСЕК (роботодавцеві залишають їх копії).У цих документах вказується причина інвалідності, група і строк інвалідності та висновки комісії про умови та характер праці особи з інвалідністю;

індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю (обов’язкова для виконання всіма роботодавцями).

Компанія, що надає робоче місце людині з інвалідністю, бере на себе обов’язки підготувати та влаштувати робоче місце під спеціаліста відповідно його особливостям та потребам.

людина з інвалідністю

Пільги людей з інвалідністю на робочому місці

Сучасні українські компанії намагаються не тільки надати можливість реалізувати себе пільговим категоріям людей, а й роблять все можливе, щоб працювати їм було зручно та пропонують окремі пільги на робочому місці:

відсутність випробувального терміну,

абсолютний імунітет при скорочені штату,

можливість обрати роботу на неповний робочий день,

відпустка для них складає 26 (для ІІІ групи) та 30 (для І і ІІ груп) календарних днів.

можливість відмовитись від понад нормованої роботи.

Поради для пошуку роботи людям з інвалідністю

Дуже часто людям з інвалідністю досить складно займатися пошуком працевлаштування. Незрозуміло з чого розпочати пошуки, та як взагалі скласти резюме чи проходити співбесіду. Дотримуйтесь наступних порад, щоб значно полегшити пошуки роботи.

Резюме

Якщо ви вже мали досвід роботи раніше, напевно, вже маєте резюме і маєте можливість просто доповнити його важливою інформацією про останній досвід роботи. Найчастіше люди з інвалідністю шукають віддалену роботу, тому якщо вам незручно вказувати причини цього, можете не зазначати, а розказати вже на співбесіді. Ви значно підвищите власну професійну цінність, якщо разом з резюме подасте портфоліо з власними напрацьованими роботами.

Тестові завдання

Якщо ви переймаєтесь натрапити на нечесних рекрутерів, то можете цілком відмовитись від виконання тестового завдання. Але на співбесіді в такому разі обов’язково сповістити про інвалідність, що і стане причиною відмови.

Співбесіда

Робота дистанційної форми часто має під собою і віддалену співбесіду. Це йде на руку, адже в домашніх умовах почуваєшся значно спокійніше й зручніше. Тому запропонуйте роботодавцю співбесіду дистанційно та відпрацюйте самопрезентацію.

Договір про співпрацю

Обов’язково зафіксуйте з роботодавцем всі умови співпраці, уклавши договір. Перевірте, щоб в ньому були зафіксовані функціональні обовʼязки, тривалість робочого дня, оплата тощо. Це допоможе в разі чого відстояти ваші права.

І не забувайте перед співбесідою зібрати всю необхідну інформацію про роботодавця, залучивши інтернет-ресурси, щоб бути повністю підготовленими та поінформованими.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх