RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Онлайн консультация юриста
  3. Учет в центре занятости

Учет в центре занятости #111388

Вопрос от Лариса (16 Январь 2023):
Стала на учет в центре занятости в мае 2022г. как ВПО ( увольнялась с работы удаленно через центр занятости в связи с переездом из зоны проведения боевых действий по соглашению сторон). На день постановки на учет в Сужбе занятости в мае 2022г. я имела стаж 34 года и до выхода на пенсию мне оставалось 437 дней. На тот момент по Закону, как лицо предпенсионного возраста, я имела право на пособие по безработице до 720 дней ( в моем случае это 437 дней до достижения возраста 60 лет). Теперь после выхода изменений в Законе в октябре 2022г. лицам предпенсионного возраста срок выплаты пособия сократили до 360 дней, но Служба занятости почему то считает, что 270 дней. Почему не понятно. Четкий ответ на вопрос я не получила. Они трактуют как будто на момент постановки на учет в мае 2022 г. должно было быть 360 дней до срока ухода на пенсию. Тогда как получилось 270 дней? Если на общих основаниях, то после вступления в действие нового Закона 30 дней и все, а мне продолжают платить .

Ответ юриста ( 1 Февраль 2023) :

Доброго дня! Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом 2 років. Для осіб перед пенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів, для осіб, які шукають роботу вперше, та інших незастрахованих осіб — 180 календарних днів. Відповідно до частини четвертої статті 22 Закону для осіб передпенсійного віку (за два роки до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу, визначених частинами першою - четвертою статті 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування") тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів. Під час дії воєнного стану тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів. Безробітним, строк виплати допомоги по безробіттю яких на дату набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» від 21.09.2022 № 2622 (дата набрання чинності 29.10.2022) перевищує 90 днів, виплата допомоги по безробіттю припиняється через 30 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом. Для осіб передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу, визначених частинами першою - четвертою статті 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування") тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів. Також тривалість виплати допомоги по безробіттю залежить від причини звільнення та відповідно зменшується у випадках звільнення: - за власним бажанням без поважної причини або за згодою сторін під час дії карантину  та воєнного стану – 270 календарних днів; - інші причини звільнення – 360 к.д.; - для молоді (до 35 років без страхового стажу) – 180 к.д. Отже, 270 календарних днів оскільки Ви звільнилися за згодою сторін.

Учет в центре занятости, другие вопросы

    Людмила федорчук (15 Март 2024)

    Мене звільнено за скороченням штату за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку. Страховий стаж 38 років. Зареєструвалась у центрі зайнятості, з бажанням дострокового виходу на пенсію. Що значить відсутність для мене підходящої роботи на протязі семи днів. Сказали вакансії є, тому будеш ходить і рік і два( поки будуть вакансії). Як це розуміти? Якщо мені будуть відмовляти? До чого тоді ті сім календарних днів? Дякую

     Посмотреть ответ

    Сергей (26 Февраль 2024)

    Могу ли я стать в центр занятлсти, если нет трудової книги

     Посмотреть ответ

    Дмитрий (25 Январь 2024)

    Здравствуйте. У меня случилось такое дело. Я стал на биржу труда, меня отправили на работу. Я заключил договор на месяц , отработал месяц. Потом снова закончил договор и отработал две недели. Сломал ногу, в больнице мне наложили гипс. Но мой работодатель говорит мне что больничный мне не оплачивается . Как такое возможно? С меня снимают 19% податков, а я не могу рассчитывать на больничный.

     Посмотреть ответ

    Жанна (21 Январь 2024)

    Доброго дня! Чи можна стати на облік в центр зайнятості, якщо звільнитись з роботи відразу після декретної відпустки?(дитина досягне 3-річного віку) Як правильно звільнятися(по узгодженню сторін чи за власним бажанням)? Виплати будуть мінімальні чи залежно від заробітної плати на аналогічній посаді підприємства? Дякую!

     Посмотреть ответ

    Ольга (20 Декабрь 2023)

    Знаходилась у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. Фірма , де я працювала, закривається. Чи можу я після звільнення стати на облік в центрі зайнятості?

     Посмотреть ответ

    Віта (26 Июнь 2023)

    Чи можу я стати на облік в центр зайнятості, якщо за тиждень вийду в декретну відпустку?

     Посмотреть ответ

    Надія (19 Май 2023)

    Що потрібно щоб зареєструватися в центр зайнятості,після декрету . раніше ніде офіційно не працювала і в центрі зайнятості не стояла?

     Посмотреть ответ

    Дарья (15 Май 2023)

    Доброго дня.Підкажіть будь ласка.Я зараз офіційно працевлаштована,але останні 5 років знаходжуся в декретній відпустці по уходу за дитиною,01.03.2023я повинна була продовжити відпустку але в зв‘язку з війною не продовжила.Зараз хочу звільнитися і стати на облік до центру зайнятості,бо мені вже пішли прогули.На які виплати я можу розраховувати?

     Посмотреть ответ

    Елена (11 Май 2023)

    добрый день подскажите пожалуйста в связи с военными действиями меня уволили как бы сказать через интернет предоставили бланк приказ на увольнение в трудовой книжке не сделана запись так как руководство бежало в центре занятости в трудовой тоже не делают запись так как нет записи об увольнении как быть подскажите

     Посмотреть ответ

    Елена (11 Май 2023)

    добрый день подскажите если отучившись от центра занятости сколько нужно отработать на предприятии чтобы центр занятости не имел никаких претензий насчет оплаты за обучение заранее спасибо

     Посмотреть ответ

Ищете работу?

Ищете персонал?

Часто ищут

↑ Наверх