2-й розряд Характеристика робіт. Ведення по встановленій рецептурі процесу варіння різних смолок або плавлення сургучу в казанах і апаратах. Спостереження за ходом варіння. Регулювання температури варіння. Подача пари . Фільтрація сваренной смолки . Добір проб і проведення іспитів на в'язкість, твердість, щільність, пружність, температуру розм'якшення й ін. Визначення готовності смолки , розливання її в барабани або інші ємності , зважування. Маркірування смолки і здача її на склад. Чищення казанів, топок. Ведення первинного обліку . При вогневому варінні - підготовка і подача палива і топка печі. Повинний знати: рецептуру готування смолки ; класифікацію смолок по температурі розм'якшення; температурний режим варіння смолки різних марок і методи попередження кристалізації смолки в процесі варіння; порядок добору проб і правила проведення іспитів смолки на в'язкість, твердість, щільність, пружність і технічні умови на смолку і сургуч; пристрій і правила користування приладами для іспиту смолки .
Джерело: ЕДИНЫЙ ТАРИФНО - КВАЛИФИКАЦИОННЫЙ СПРАВОЧНИК РАБОТ И ПРОФЕССИЙ РАБОЧИХ ВЫПУСК 1. УТВЕРЖДЕН Постановлением Государственного комитета СССР по труду и социальным вопросам и Секретариата ВЦСПС от 31 января 1985 г. N 31/3-30