4-й розряд Характеристика робіт. Готування шліхти і эмульсирующего препарату відповідно до встановлених рецептів і технологічним режимом. Дозування компонентів шліхти, готування водних розчинів препаратів, що шліхтують, і допоміжних речовин, складання композицій, що шліхтують, доведення шліхти до готовності. Спостереження за ходом технологічного процесу. Контроль якості шліхти. Реєстрація фізико-хімічних властивостей і складу компонентів шліхти, їхньої кількості, параметрів процесу готування, якісних характеристик шліхти. Облік витрати матеріалів. Відхід за устаткуванням, що обслуговується. Повинний знати: пристрій устаткування, що обслуговується, правила експлуатації і відходу за ним; фізико-хімічні властивості компонентів у складі композицій, що шліхтують, і эмульсирующего препарату; рецепти і правила варіння шліхти; вимоги, пропоновані до якості шліхти і эмульсирующего препарату, методи їхнього контролю. 5-й розряд Характеристика робіт. Ведення процесу готування шліхти на автоматичній лінії, оснащеної пультом керування , відповідно до встановленого технологічного режиму. Перевірка готовності до роботи систем керування . Спостереження за розподілом шліхти і за технічним станом клейових емкостей, пристроїв , що регулюють параметри технологічного процесу, насосів, трубопроводів. Добір проб для аналізу. Ведення облікової документації. Контроль якості шліхти. Повинний знати: пристрій , правила експлуатації устаткування, що обслуговується, і відходу за ним; правила експлуатації пульта керування ; властивості матеріалів, уживаних для готування шліхти; рецепти і правила варіння шліхти; вимоги, пропоновані до якості шліхти, і методи контролю її якості.
Джерело: ЕДИНЫЙ ТАРИФНО-КВАЛИФИКАЦИОННЫЙ СПРАВОЧНИК РАБОТ И ПРОФЕССИЙ РАБОЧИХ. ВЫПУСК 44. Приложение к Постановлению Минтруда России от 14 июля 2003 г. N 5