4-й розряд Характеристика робіт. Готування брикетної суміші з руди, пушонки, вапняку, кварцу й інших компонентів по заданому складі шихти. Керування змішувальними, гасительными апаратами і допоміжним устаткуванням. Дозування компонентів для готування брикетної суміші. Регулювання подачі компонентів в апарати, що обслуговуються. Вимір і регулювання параметрів проведеного технологічного процесу. Випуск готової брикетної суміші. Включення і вимикання подачі пари і води. Добір проб. Ведення встановленої документації. Участь у ремонті устаткування, що обслуговується. Повинний знати: схему комунікацій, склад брикетної суміші і межі , що допускаються , її вологості, вимоги, пропоновані до якості брикетної суміші і її компонентів; правила користування засобами вимірів; пристрій устаткування, що обслуговується; технологію готування брикетної суміші; основи слюсарної справи. 5-й розряд Характеристика робіт. Ведення процесу готування брикетної суміші на автоматизованій змішувальній установці . Спостереження за роботою табору-танка, перекачных насосів, забезпечення безперебійної роботи термальної печі. Контроль роботи дозуючих пристроїв . Установлення програми по готуванню брикетної суміші заданого складу . Спостереження за станом автоматизованої змішувальної установки з ваговим дозатором, за битумопроводом, мастилопроводом, паро- і воздухопроводом. Завантаження вугільної шихти і бітуму. Вивантаження готової брикетної суміші. Дотримання температурного режиму готування брикетної суміші. Подача дизельного палива в термальну піч і в її резервуари, пуск і налагодження печі відповідно до заданого температурного режиму. Контроль показань засобів вимірів. Обслуговування компресорної установки , повітряної магістралі автоматизованої змішувальної установки , видаткової ємності бітуму, бітумних насосів. Змащення механізмів, заміна окремих деталей і приладів устаткування, що обслуговується. Повинний знати: пристрій автоматизованої змішувальної установки , автоматичного пальника, перекачных бітумних насосів, компресорних установок , термальної печі й іншого устаткування, що обслуговується; принцип роботи застосовуваних засобів вимірів; технологічні процеси готування брикетної суміші і брикетування; властивість бітуму; схему ланцюга апаратів, що обслуговуються; рецептуру готування брикетної шихти; державні стандарти і норми на брикет; основи електротехніки; слюсарна справа .
Джерело: ЕДИНЫЙ ТАРИФНО-КВАЛИФИКАЦИОННЫЙ СПРАВОЧНИК РАБОТ И ПРОФЕССИЙ РАБОЧИХ. Приложение к Постановлению Минтруда России от 12 августа 2003 г. N 61