2-й розряд Характеристика робіт. Підготовка проб до іспитів і аналізів. Лабораторні іспити зразків сировини, вати на зміст вологи, визначення поглинальної здатності , капілярності. Проведення різноманітних химико - бактеріологічних аналізів води, харчових продуктів, сировини, напівфабрикатів і готових виробів під керівництвом лаборанта більш високої кваліфікації. Визначення по кольорі зрілості очерету. Проведення аналізів на вологість і засміченість очерету. Повинний знати: порядок добору й оформлення проб; основні властивості аналізованих матеріалів, сировини і напівфабрикатів; призначення лабораторного устаткування і правила звертання з ним. 3-й розряд Характеристика робіт. Проведення різноманітних химико - бактеріологічних аналізів води, харчових продуктів, сировини, напівфабрикатів і готових виробів по затверджених методиках. Визначення кислотності, щільності змісту жирових углеродистых речовин, солей і т.п., капілярності, присутності хлористих, сірчанокислих і кальцієвих солей, зміст жирових і воскообразных речовин і т.п. Ведення контрольно - облікових записів. Повинний знати: основи хімії й елементарних основ бактеріології в межах виконуваної роботи; вимоги державних стандартів, пропоновані при виробництві химико - бактеріологічних аналізів; порядок добору зразків і їхньої підготовки до іспитів; необхідний обсяг іспитів; способи готування робочих і титрованных розчинів, стерилізації бактеріологічних середовищ ; систему записів результатів іспитів і методи їхньої статистичної обробки.
Джерело: ЕДИНЫЙ ТАРИФНО - КВАЛИФИКАЦИОННЫЙ СПРАВОЧНИК РАБОТ И ПРОФЕССИЙ РАБОЧИХ ВЫПУСК 1. УТВЕРЖДЕН Постановлением Государственного комитета СССР по труду и социальным вопросам и Секретариата ВЦСПС от 31 января 1985 г. N 31/3-30