3-й розряд Характеристика робіт. Ведення технологічного процесу готування трести у відкритих камерах, баках, водоймах під керівництвом приготовителя трести більш високої кваліфікації. Завантаження тюків запресованого стебла і снопів сировини у відкриті баки, камерні і природні водойми вручну або за допомогою механізмів; заливання сировини в баках водою; при мочці стебел способом, що плаває - погоджування тюків у плоти або в партії відповідно до вимог технологічного процесу; періодичне перевертывание тюків, що плавають, і припасування їх до выгрузочному транспортера або до місця переробки; при мочці стебел з повним зануренням - укладення і кріплення подовжніх і поперечних притисків; зняття притисків і кріплень. Вивантаження й укладення мокрої трести вручну або з застосуванням механізмів у встановлене місце. Промивання сировини, камер і баків водою. Перевірка справності і спостереження за роботою транспортних і інших механізмів, шляхів тюкосъемных пристроїв . Підготовка луб'яної сировини й емкостей для процесу мочки. Повинний знати: призначення і правила експлуатації баків, водойм, притискних пристроїв , механізмів по завантаженню і вивантаженню сировини; технологічний процес готування трести способом холодноводной мочки; основні властивості і якісні ознаки стебла і соломи; правила завантаження і вивантаження сировини; установлену щільність укладання сировини. 4-й розряд Характеристика робіт. Ведення технологічного процесу готування трести у відкритих камерах, баках і водоймах. Визначення закінчення процесу мочки. Контроль за правильним завантаженням сировини в камери, баки, водойми, за своєчасним перевертыванием тюків, що плавають, за зміною рідини в баках з повним зануренням, за справним станом подъемно - транспортних засобів і пристосувань і усунення неполадок у їхній роботі. Ведення журналу мочки сировини. Керівництво роботою приготовителей трести більш низької кваліфікації. Повинний знати: пристрій механізмів по завантаженню і вивантаженню сировини; способи визначення й усунення несправностей у роботі механізмів, що обслуговуються, і установок ; основні властивості і якісні ознаки трести; технологічні режими готування трести і методи визначення закінчення процесу мочки.
Джерело: Приложение к Постановлению Минтруда России от 13 марта 2000 г. N 23. ЕДИНЫЙ ТАРИФНО - КВАЛИФИКАЦИОННЫЙ СПРАВОЧНИК РАБОТ И ПРОФЕССИЙ РАБОЧИХ. ВЫПУСК 43