RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Онлайн консультация юриста
  3. Отпуск

Отпуск #110782

Вопрос от Тетяна ( 4 Июль 2021):
Доброго дня! В черговий раз звертаюся до Вас за допомогою. Виникла наступна ситуація. Працівник пішов у відпустку та під час відпустки захворів. В такому випадку відпустка повинна або бути продовжена, або перенесена на інший період. Як поступити, якщо працівник приніс не лікарняний листок, а довідку про хворобу (через відсутність бланків листків непрацездатності)? 1. Табелювати дні відпустки як відпустка (до хвороби), час хвороби, як неоплачувана непрацездатність. Після обміну довідки на листок непрацездатності видавати коригуючий табель та протабелювати НН як хворобу. 2. Як бути з продовженням відпустки, адже можемо продовжувати відпустку на кількість днів хвороби, яка засвідчена у встановленому порядку (тобто при наявністі листа непрацездатності). Чи правильно я трактую: в даному випадку йдеться про перенесення відпустки на інший термін, адже немає гарантії, що працівник надасть у майбутньому лікарняний листок? Наперед дякую.

Ответ юриста ( 9 Июль 2021) :

Доброго дня! 1. Підставою для нарахування лікарняних є належним чином оформлений листок непрацездатності. Довідка довільної форми, видана закладом охорони здоров’я у зв’язку з відсутністю бланків лікарняних листів, оплаті не підлягає. На початку хвороби працівник інформує свого роботодавця про це, а той, у свою чергу, проставляє в табелі обліку робочого часу за ці дні «ТН» (цифровий код — «26») — оплачувана тимчасова непрацездатність. Для працівників, які надали довідку замість лікарняного, зазначений період враховують як неоплачуваний і на підставі наказу (розпорядження) вносять зміни до табеля, замінюючи код «ТН» («26») на код «НН» («27») — неоплачувана тимчасова непрацездатність. 2. Якщо працівник захворів під час перебування у щорічній відпустці або додатковій соціальній відпустці працівникам із дітьми та йому видали лікарняний, він підлягає оплаті. Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки та п. 1 ч. 2 ст. 80 КЗпП у разі тимчасової непрацездатності працівника, підтвердженої листком непрацездатності, щорічна відпустка має бути подовжена чи перенесена на інший період. Мінсоцполітики в листі від 17.07.2017 р. № 1922/0/101-17/284 наголошує, що тимчасова непрацездатність працівника, засвідчена листком непрацездатності, є підставою для перенесення або подовження відпустки незалежно від причини. Крім того, перенести на інший період або подовжити відпуску можна також у разі пред’явлення працівником довідки про проходження обстеження у спеціалізованому лікувально-профілактичному закладі згідно листа Мінпраці від 20.08.2010 р. № 233/18/99-10. Така довідка нарівні з листком непрацездатності є документом, який засвідчує тимчасову непрацездатність громадян, на що вказує МОЗ у листі від 26.05.2007 р. № 3.51-4/4272-Д/3-6759.

Отпуск, другие вопросы

    оксана ( 7 Декабрь 2023)

    Доброго дня! Цікавить питання відпустки за власний рахунок на 90 днів. Хочу виїхати за кордон та подавитися на директиву. Чи можу я взяти на роботі таку відпустку? Яка процедура, та докуенти я аю надати в бухгалтерію в такому випадку? Дякую!

     Посмотреть ответ

    Олена (22 Ноябрь 2023)

    Працюю медсестрою в лікарні. Графік сутки через троє. Якщо останне чергування 13 грудня,з якого числа маю право вийти у відпустку.

     Посмотреть ответ

    Марія (22 Ноябрь 2023)

    Навчальна сесія вчителя ,що працює за сумісництвом не оплачується,будь ласка, підкажіть підставу.

     Посмотреть ответ

    Дмитрий ( 7 Ноябрь 2023)

    Сколько дней отпуска имеет инкассатор в Украине ? Спасибо .

     Посмотреть ответ

    Світлана (20 Сентябрь 2023)

    Доброго дня. Директор, єдиний працівник ТОВ, знаходився три місяці в відпустці без збереження заробітної плати на період воєнного стану. Вийшов з відпустки на роботу 01.09.2023 року. Чи можна в табелях обліку робочого часу за цих три місяці, які директор був у відпустці, вказати дату складання табелів 01.09.2023 ?

     Посмотреть ответ

    Вікторія (28 Август 2023)

    Добрий день. Я працюю в школі вчителем. Під час літньої відпустки була на лікарняному 7 днів. Чи можу отримати грошову компенсацію замість відпустки, яку пропонують мені взяти на осінніх канікулах?

     Посмотреть ответ

    Наталія ( 7 Август 2023)

    Доброго дня,я розлучена з лютого 2019 року,виховую дитину 11 років ,батько участі у вихованні не бере та аліменти не сплачує(не подавала на аліменти),чи можу я взяти відпустку відповідно до ст.19 ЗУ про відпустку як одинока мати ,та чи можу я забрати невикористані відпустки з 2019 року по 2023 рік на дитину

     Посмотреть ответ

    Надія (15 Июнь 2023)

    Доброго дня. чи можу я взяти відпустку напердед. Я була ц відпустці 3 02.02.2023 року на 24 к.д. за 2023 рік. В мене склалися так сімейні обставини, що мені в червн-липні необхідна відпкстка. Ч маю я право взяти відпустку на 24 к.д наперед.

     Посмотреть ответ

    Олеся (14 Июнь 2023)

    Добрий ден. Цікавить таке питання. Працююу навчальному закладі на 0,5 ставки заступником директора з НВР, та 0,5 ставки кадровик. За заступник директора маю 56 календарних днів відпустки та матеріальну допомогу, а за кадровика - 24 календарні дні без матеріальної допомоги, так як мотивують, що я її маю вже за посаду заступника директора. Чи мають мені надавати відпустку в таких розмірах, тобто по кожній посаді окремо. Чи повинні надати мені jlye відпустку більшої тривалості? Дякую

     Посмотреть ответ

    Юлія (16 Май 2023)

    Доброго дня! Працюю в державному підприємстві на цілу ставку і в приватному підприємстві на 0.5 ставки. Маю двох діток 4-6 років. У 2022 році на державному підприємстві брала додаткову відпустку на дітей (10 днів), на приватному підприємстві не взяла. Чи можу я тепер в 2023 році взяти ту не використану додаткову відпустку на дітей за 2022рік в приватному підприємстві? Буду вдячна за відповідь!!!

     Посмотреть ответ

Ищете работу?

Ищете персонал?

Часто ищут

↑ Наверх