Завдання та обов’язки. Забезпечує впровадження на підприємстві найбільш прогресивних технологій технічно доцільних та економічно вигідних методів ведення технологічних процесів виробництва парфумів.
Сприяє впровадженню нових прогресивних методів і систем управління якістю, які забезпечують виробництво високоякісної, конкурентоспроможної продукції за умови зниження її собівартості. Працює над підвищенням професійного рівня, бере участь у підготовці сертифікації продукції і системи якості. Бере участь у проведенні експериментальних робіт, спрямованих на упровадження нових технологічних процесів у виробництво, удосконалення технології виробництва парфумів. Контролює додержання технологічної дисципліни в цехах та правильної і раціональної експлуатації технологічного устаткування.
Здійснює контроль за дотриманням рецептур і технологічних режимів виробництва композицій, настоїв, розчинів, духів, одеколонів і віддушок для косметичних виробів і туалетного мила. Забезпечує своєчасне та якісне проведення органолептичного контролю якості натуральних ефірних масел, синтетичних духмяних речовин; композицій-баз, які надходять на фабрику, здійснює органолептичну перевірку якості продукції всього асортименту, що випускається. Керує розробленням рецептури на нові парфумерні вироби, парфумерні композиції, композиції-бази, віддушки для косметичних виробів та туалетного мила. Проводить роботу з упровадження нових вітчизняних ароматизуючих речовин для заміни дефіцитних та імпортних. Раціонально використовує ароматизуючі речовини під час складання нових рецептур на парфумерно-косметичні вироби з урахуванням якісних та економічних показників.
Організовує проведення дегустацій вітчизняних та імпортних зразків натуральних та синтетичних духмяних речовин з метою визначення можливості створення на їх основі нових оригінальних рецептур парфумерних тенденцій та направлень запахів, бере участь у фабричних і центральних дегустаційних нарадах. Організовує проведення дослідних робіт, спрямованих на покращання якості, збільшення стійкості і гарантійних термінів зберігання парфумерних рідин, удосконалення технологічних режимів виготовлення парфумерних виробів. Вивчає та використовує передовий досвід і досягнення вітчизняної та зарубіжної науки і техніки в галузі парфумерно-косметичного виробництва, науково-дослідні роботи інститутів і технічну літературу зарубіжних країн. Організовує затвердження, реєстрацію і погодження нових рецептур та розробленої нормативно-технічної документації з Міністерством охорони здоров’я України. Бере участь в організації випуску дослідних партій продукції та впровадженні нових видів парфумерних виробів у виробництво.
Бере участь у роботі тематичних виставок, ярмарків, міжнародних конгресів, симпозіумів, у зустрічах із зарубіжними фахівцями, у складанні технологічних регламентів, у роботі з виявлення причин браку духмяної сировини та парфумерних виробів, у розробленні заходів з метою запобігання і усунення цих причин. Керує на підприємстві підготовкою молодих спеціалістів для парфумерного виробництва. Складає квартальні плани та подальші звіти про виконану роботу. Додержується під час роботи з реагентами правил і норм охорони праці та забезпечує безпечні і здорові умови прані, бере участь у розслідуванні нещасних випадків, що трапляються з робітниками підвідомчого підрозділу. Забезпечує додержання на підприємстві належного санітарного режиму на всіх стадіях виробництва парфумів.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази та інші керівні методичні і нормативні матеріали з технологічної підготовки та організації виробництва; основи управління; теоретичні основи технології виробництва парфумів; основне технологічне устаткування і принципи його роботи; перспективи технічного розвитку підприємства; технічні характеристики та економічні показники кращих вітчизняних і зарубіжних технологій, аналогічних тим, що проектуються; типові технологічні процеси і режими виробництва; технічні вимоги до сировини, матеріалів, готової продукції; стандарти і технічні умови; нормативи витрат сировини, матеріалів, палива, енергії; види браку і способи його запобігання; основи винахідництва; керівні матеріали з розроблення та оформлення нормативної документації; досвід передових вітчизняних та зарубіжних підприємств щодо прогресивної технології виробництва парфумів; основи економії; трудове законодавство; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії і протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи у виробництві парфумів на посадах керівників нижчого рівня: для магістра — не менше 2 років, спеціаліста — не менше 3 років.