3-й розряд
Завдання та обов’язки. Розробляє калькуляцію на кожний вид продукції. Визначає на основі встановлених рецептур закладання та вихід готової продукції. Визначає ціни на кулінарну продукцію та покупні товари з урахуванням місць їх реалізації. Здійснює, по мірі змінення цін на продукти-складники та сировину, перерахунок цін на готову продукцію. Веде реєстрацію калькуляційних карток в установленому порядку. Складає на основі заявок завідувача виробництва або шеф-кухаря розрахунок необхідної кількості продуктів для виготовляння страв, напівфабрикатів та кулінарних виробів. Здійснює вибірку з товарних звітів та веде оперативний облік вироблених страв та готової продукції. Бере участь в інвентаризації товарно-матеріальних цінностей.
Повинен знати: правила роботи підприємств громадського харчування; правила користування збірками рецептур страв та кулінарних виробів; норми складання та виходу готової продукції; ціни на сировину та напівфабрикати; націнки та правила користування ними; порядок та правила розрахунку (калькулювання) відпускних цін на кулінарну продукцію та покупні товари; порядок оформлення калькуляційних карток та їх облік; порядок проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей; правила експлуатації комп’ютерної та розрахунково-обчислювальної техніки; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та одержання професії калькулятора 3 розряду безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.