3-й розряд
Завдання та обов’язки. Готує молочні, вершкові, молочно-фруктові коктейлі та кулінарні вироби з сиру та інших молочних продуктів: киселів з морозивом, кремом, желе, збитих вершків з наповнювачами. Робить за встановленими рецептурами суміші з молока, вершків, сиропів, морозива, збиває та розливає їх у спеціальний посуд. Отримує продукти та зберігає їх з урахуванням вимог режиму і термінів зберігання. Реалізує коктейлі, морозиво, фрукти, ягоди, молоко та кисломолочні вироби. Перевіряє стан ваговимірювальних приладів, які використовуються. Забезпечує належний санітарний стан робочого місця, інвентарю, посуду, обладнання. Складає товарні звіти.
Повинен знати: рецептури, технологію виготовляння молочних, вершкових, молочно-фруктових коктейлів, кулінарних виробів нескладного виготовляння з сиру та інших молочних продуктів; види та товарознавчу характеристику сировини, що використовується, терміни її зберігання; порядок одержання продукції за якістю, кількістю місць і вагою; умови та правила відпускання продукції; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; порядок складання товарних звітів; правила роботи підприємств громадського харчування; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації “кваліфікований робітник” за професією буфетника чи кухаря 3 розряду або повна загальна середня освіта та індивідуальне навчання безпосередньо на виробництві з формуванням професійних умінь і навичок готувача молочних коктейлів на рівні вимог 3 розряду. Без вимог до стажу роботи.