Завдання та обов’язки. Керує роботою дезінфекційно-промивального пункту (станції). Забезпечує своєчасну підготовку вагонів до перевезень. Розробляє і впроваджує технологію ветеринарно-санітарного оброблення вагонів після перевезень в них тварин, птахів і сировини тваринного походження з дотриманням вимог до підготовки вагонів. Забезпечує оснащеність дезінфекційно-промивального пункту (станції) устаткуванням, інструментом, інвентарем, матеріалами, паливом, дезінфікуючими засобами, а також раціональне їх використання та зберігання.
Вживає заходів до своєчасного поповнення їх запасу. Контролює якість оброблення вагонів, очищення відстійників, майданчиків, стічних канав тощо. Проводить підбір, розстановку і навчання кадрів, забезпечує якісне оброблення вагонів, підготовку їх під перевезення і зменшення простою вагонів під усіма операціями. Контролює дотримання працівниками виробничої і трудової дисципліни, виконання ними правил і норм охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки. Забезпечує правильне заповнення первинної документації і своєчасне оформлення встановлених форм звітності. Подає пропозиції щодо заохочення працівників, які відзначились, або про накладання дисциплінарних стягнень на порушників виробничої та трудової дисципліни.
Повинен знати: Правила перевезень вантажів; Інструкцію про ветеринарно-санітарне оброблення вагонів після перевезень тварин, продуктів та сировини тваринного походження; технологічний процес роботи дезінфекційно-промивального пункту (станції); норми витрат дезінфікуючих засобів, води, матеріалів і палива; накази, вказівки, розпорядження, інструкції та нормативно-методичну літературу згідно з колом обов’язків; вимоги правил охорони праці, санітарних норм; положення про розслідування та облік нещасних випадків; облікову та звітну документацію; основи економіки, організації праці і управління виробництвом; основи трудового законодавства; Закон України “Про залізничний транспорт” ; Статут залізниць України ; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту України ; правила внутрішнього трудового розпорядку; положення про робочий час і час відпочинку працівників залізничного транспорту; Правила пожежної безпеки на залізничному транспорті.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або молодший спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією: для спеціаліста — не менше 1 року, молодшого спеціаліста — не менше 3 років.