UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робітники
  4. Виноградар

Виноградар

2-й розряд

Завдання та обов’язки. Виконує роботи на живому тяглі і вручну з підготовки ділянок та ґрунту до садіння винограду. Готує чубуки та інший садивний матеріал винограду до садіння, щеплення, пасинкування. Виконує роботи із запобігання приморозкам, піднімає лозу перед відкриванням, знімає її зі шпалер, підв’язує до шпалер, кілець, сітки, зводить лозу на підпори. Додержується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен знати: технологію роботи на живому тяглі з підготовки ділянок та ґрунту до садіння винограду; агротехніку і технологію ручних робіт у розсадниках та виноградниках з підготовки садивного матеріалу (чубуків, саджанців, відсадників), добору пар чубуків для машинного щеплення винограду; порядок догляду за щепами, сортування садивного матеріалу під час стратифікації; способи підготовки виноградної лози до зимівлі та запобігання приморозкам, знімання лози зі шпалер, догляду за розсадниками та плантаціями винограду; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта. Одержання професії на виробництві. Без вимог до стажу роботи. Приклади робіт. 1. Розпушування, розбивання грудок та розрівнювання ґрунту перед садінням. 2. Планування ділянки всередині плантації під садіння і встановлення шпалер на рівному рельєфі. 3. Підправлення рослин після механізованого садіння саджанців винограду. 4. Штучне запилення винограду. 5. Прищипування (пінцирування), пасинкування, обламування зелених пагонів винограду. 6. Підв’язування до шпалер, кілець, сіток, заведення на підпори виноградної лози. 7. Запобігання приморозкам (установлення захисних пристроїв і складання каркасів). 8. Вимочування чубуків підщепи й прищепи з укладанням у ємності і виймання з них. 9. Добір пар чубуків для машинного щеплення винограду. 10. Борознування кори чубуків винограду. 11. Закладання чубуків на кільцювання, виймання їх із траншей. 12. Догляд за щепами під час стратифікації і кільцювання чубуків. 13. Укладання щеп у стратифікаційні ящики. 14. Подавання ящиків у стратифікаційні камери та на закопування. 15. Підправлення земляного вала під час укривання і відкривання кущів винограду. 16. Піднімання лози перед відкриванням, знімання її зі шпалери.

3-й розряд

Завдання та обов’язки. Виконує ручні, кінно-ручні та механізовані польові роботи в розсадниках і виноградниках з підготовки садивного матеріалу винограду, садіння і підсаджування винограду чубуками, відсадками, омолодження винограду, захисту від шкідників, збирання врожаю. Підвищує продуктивність праці та якість вирощеної продукції (садивного матеріалу та винограду). Додержується вимог споживача до якості продукції та державних стандартів, правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежної безпеки.

Повинен знати: основи агротехніки та технологію виконання робіт на живому тяглі, механізованих агрегатах та ручних робіт з обробітку ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив, виготовлення компостів, садіння та підсаджування винограду, сортування й підготовки садивного матеріалу, захисту від шкідників, щеплення, нарізування на чубуки та зрізування грон; основи ринкової економіки; вимоги споживача до якості продукції; нормування, організацію та оплату праці; формування прибутку і собівартості; порядок сплати податків; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна; підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією виноградаря 2 розряду — не менше 1 року. Приклади робіт. 1. Розрівнювання ділянки з перекиданням землі (планування). 2. Розплановування ділянки всередині плантації під садіння і встановлення шпалер на схилах з улаштуванням та ремонтом терас. 3. Подрібнення та просіювання мінеральних добрив і вапна. 4. Викопування чубуків, що вкоренилися, для садіння. 5. Сортування і підготовка садивного матеріалу винограду. 6. Садіння і підсаджування винограду чубуками, відсадками. 7. Укладання лози винограду для вирощування відсадків. 8. Омолоджування винограду (спилювання штамбів) в основі крони, зрізування кущів на заданій висоті. 9. Запобігання приморозкам (укривання на зиму з улаштуванням каркасів і без них). 10. Затруєння рівчачків на виноградниках отрутохімікатами. 11. Зрізування, збирання та сортування грон з укладанням в тару. 12. Заготівля виноградної лози зі зв’язуванням у пучки і вкладанням на зберігання, перевірка стану лози під час зберігання, нарізування на чубуки з очищенням від листя, пасинків, вибраковування некондиційного матеріалу. 13. Калібрування вручну чубуків підщепи і прищепи та оновлення зрізів перед щепленням. Калібрування чубуків підщепи та прищепи на калібрувальних машинах та напівавтоматах. 14. Контроль та підрахунок щеплень. 15. Парафінування, обв’язування щеплень з піднесенням і без нього. 16. Катарування і розгортання земляних валиків в розсадниках і на виноградниках. 17. Свердління свердловин ручним гідробуром чи ломом для садіння винограду. 18. Обстеження виноградників на зараженість філоксерою з відкопуванням коріння.

4-й розряд

Завдання та обов’язки. Високопродуктивно використовує машини й знаряддя на виконанні кінно-ручних робіт з внесення в ґрунт органо-мінеральних сумішей, органічних та мінеральних добрив, захисту рослин від хвороб, шкідників та бур’янів, підживлення рослин та догляду за ними. Підвищує продуктивність праці та якість продукції. Додержується вимог споживача до якості продукції та державних стандартів, правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен знати: чинне земельне законодавство; основи ринкової економіки, оплати, нормування та організації праці; сучасну агротехніку та технологію вирощування винограду; машини та знаряддя для виконання робіт, їх регулювання, налагодження та усунення дефектів і несправностей; методи захисту рослин від шкідників та хвороб; систему добрив; вимоги споживача до якості продукції; державні стандарти та сорти винограду; нормування, організацію та оплату праці; основи ринкової економіки; чинне земельне законодавство; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією виноградаря 3 розряду — не менше 1 року. Приклади робіт. 1. Підживлення рослин, внесення в ґрунт органо-мінеральних сумішей, органічних і мінеральних добрив. 2. Формування і обрізування кущів винограду. 3. Садіння і підсаджування винограду саджанцями. 4. Щеплення виноградних чубуків вручну. 5. Ремонт (оновлення) маточників та виноградників саджанцями і зеленими відсадками. 6. Обстеження виноградників на зараженість філоксерою. 7. Захист розсадників та виноградників від шкідників та хвороб обприскуванням та обпилюванням їх. 8. Закидання чубуків під час садіння.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору