Завдання та обов’язки. Контролює додержання технології виробництва та якість тваринницької продукції. Упроваджує у виробництво досягнення науки, передовий вітчизняний та зарубіжний досвід. Бере участь у розробленні та впровадженні комплексної системи управління якістю праці та продукції. Визначає відповідність продукції вимогам державних стандартів. Бере участь в атестації якості продукції під час її реалізації. Організовує технологічний процес з метою збільшення кількості та поліпшення якості продукції.
Контролює додержання технології забою тварин і таврування м’яса, а також терміни та графіки реалізації продукції на заготівельних пунктах. У спірних випадках вимагає проведення спеціальної експертизи і одержання висновку державної інспекції з якості. Бере участь у визначенні забійної ваги і категорії тварин, що здаються на м’ясокомбінат. Контролює додержання працівниками правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: закони, постанови, накази, розпорядження, рішення та інші нормативно-правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування з питань агропромислового комплексу; анатомію, фізіологію тварин та птиці; вимоги, умови та стандарти на продукцію, особливості годівлі та утримання тварин; методи і техніку оцінки якості продукції; технологію, економіку та організацію виробництва; чинні положення з оплати праці; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги.
Провідний зоотехнік з контролю якості продукції: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією зоотехніка з контролю якості продукції I категорії — не менше 2 років.
Зоотехнік з контролю якості продукції I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією зоотехніка з контролю якості продукції II категорії — не менше 2 років.
Зоотехнік з контролю якості продукції II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією зоотехніка з контролю якості продукції — не менше 2 років.
Зоотехнік з контролю якості продукції: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.