Завдання та обов’язки. Здійснює керівництво виробничо-господарською діяльністю цеху. Забезпечує ритмічне виконання планових завдань, випуску продукції високої якості, ефективне використання основних та обігових фондів цеху; контролює витрати фонду заробітної плати. Проводить роботу щодо вдосконалення організації виробництва, його технології, впровадження механізації і автоматизації виробничих процесів, запобігання браку та підвищення якості торф’яної продукції, використання резервів підвищення продуктивності праці та рентабельності виробництва, зниження трудомісткості і собівартості продукції.
Організовує планування, облік та складання звітності про виробничу діяльність, роботу щодо розвитку та зміцнення господарського розрахунку, покращання нормування праці, правильного використання форм та систем заробітної плати і матеріального стимулювання, узагальнення і поширення передових прийомів та методів праці, розвитку раціоналізації і винахідництва в цехах торфопідприємства.
Забезпечує контроль за технічно правильною експлуатацією торф’яного устаткування та виконання графіків його ремонту, створенням безпечних, здорових умов праці робітників, а також своєчасним наданням працюючим пільг відповідно до умов праці. Координує роботу майстрів і цехових служб.
Добирає працівників, здійснює їх розстановку та доцільне використання. Контролює дотримання працюючими виробничої та трудової дисципліни, правил і норм з охорони праці, протипожежної безпеки. Подає пропозиції щодо заохочення працівників, які відзначились, або накладення дисциплінарних стягнень до порушників виробничої і трудової дисципліни. Спільно з профспілковими організаціями проводить виховну роботу в колективі.
Повинен знати: накази, розпорядження та інші керівні матеріали, що стосуються виробничо-господарської діяльності цеху; технічні вимоги до продукції, що випускається цехом, технологію її виробництва, устаткування цеху та правила його технічної експлуатації; основи економіки, організації виробництва та праці, техніко-економічного і виробничого планування; методи господарського розрахунку; чинні положення про оплату праці та форми матеріального стимулювання; правила охорони праці і протипожежного захисту; основи трудового законодавства.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст або бакалавр). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією: для магістра або спеціаліста — не менше 2 років, бакалавра — не менше 3 років.