Випуск 7 “Загальні професії виробництв харчової промисловості” Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП) перепрацьований відповідно до Методичних рекомендацій щодо розроблення ДКХП з урахуванням уточнення кваліфікаційних характеристик професій робітників з урахуванням змін і доповнень до змісту робіт, які виникли під впливом упровадження досягнень науки, техніка, технології, організації виробництва та праці, нових вимог до якості продукції. У випуску враховано нові вимоги щодо розроблення кваліфікаційних характеристик і одночасно збережено наступність, традиції застосування і особливості будови вип. 51 ЕТКС “Общие профессии производств пищевой продукции” видання 1986 року.
Згідно із Законом України “Про освіту”
та відповідно до вимог Класифікатора професій ДК 003-95 переглянуто у кваліфікаційних характеристиках розділ “Кваліфікаційні вимоги”.
До випуску включено кваліфікаційні характеристики професій робітників, які є загальними для виробництв харчової промисловості.
Анульовано:
перший розряд професії “Готувач сумішей”, оскільки склад і обсяг робіт за цим розрядом у харчовій промисловості не передбачено;
третій розряд професії “Заготівник льоду” (роботи із заготівлі льоду у водоймах для тривалого його зберігання і використання в промислових цілях не проводиться);
перший розряд професії “Пресувальник-віджимач харчової продукції” (процес віджимання соку із цитрусових на обертовому конусі на підприємствах харчової промисловості не зареєстровано;
четвертий розряд професії “Пресувальник-формувальник харчової продукції” (заготівля і перероблення солодкового кореня в галузі в промислових обсягах не проводиться);
перший розряд професії “Різальник харчової продукції” (на підприємствах галузі проводиться лише розфасування чаю);
перший розряд професії “Силосник” (у зв’язку з механізацією праці з приймання і перероблення зерна, олійного насіння, бобових та іншої сировини, розподілу по силосах з урахуванням ґатунку, вологості, засміченості та інших показників).
У зв’язку зі збільшенням обсягів робіт та підвищенням їх складності (проведення лабораторних аналізів, оброблення даних та їх класифікація за допомогою комп’ютерної техніки, що потребує від робітника відповідної освіти і кваліфікації) вводиться 5-й розряд професії “Контролер харчової продукції”.
Кваліфікаційні характеристики професій робітників розроблено відповідно до шестирозрядної сітки кваліфікаційних розрядів.
Усі робітники, окрім завдань, обов’язків та знань, які передбачено відповідними кваліфікаційними характеристиками, повинні знати, виконувати та додержуватися правил і норм охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту, виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, відповідні підготовчі і завершальні роботи на початку і в кінці робочого дня (зміни).
Порядок застосування кваліфікаційних характеристик, встановлення і підвищення розрядів, внесення змін і доповнень викладено в “Загальних положеннях Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників”, які вміщено у випуску 1 ДКХП, та затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України N 336 від 29 грудня 2004 р.