RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Онлайн консультация юриста
  3. Отпуск

Отпуск #109637

Вопрос от Альона Грига ( 8 Май 2020):
Доброго дня. Моє запитання стосуються соціальної відпустки на дітей. Я скористалася соціальною відпусткою на дітей (10 календарних днів) за 2019 рік. Чи маю я право у 2020 році користатися цим правом і взяти соціальну відпустку на дітей за 2018 та 2020 роки?

Ответ юриста (18 Май 2020) :

Доброго дня! Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України). Якщо ж працівник має право на таку відпустку за кількома підставами, слід зважати на законодавче обмеження загальної тривалості такої відпустки – вона не може бути більшою за 17 календарних днів. Реалізувати своє право на використання цієї відпустки можна за умови, якщо на день початку відпустки працівник має стаж роботи в рахунок року, за який просить надати йому відпустку, тривалістю хоча б один день. Період перебування у відпустці для догляду за дитиною не зараховується до стажу роботи, що дає право на зазначену соціальну відпустку. Відтак, якщо працівник звільняється з роботи у відповідному році і має невикористану соціальну відпустку за цей рік, йому має бути виплачена за неї грошова компенсація. На новому місці роботи він не матиме права на отримання додаткової відпустки працівнику, який має дітей, оскільки така відпустка надається один раз протягом відповідного календарного року. Чинним законодавством не визначено строку давності, після якого працівник втрачає право на додаткові соціальні відпустки. Якщо він з якихось причин не скористався своїм правом на додаткову відпустку на дітей за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні цієї відпустки.

Отпуск, другие вопросы

    оксана ( 7 Декабрь 2023)

    Доброго дня! Цікавить питання відпустки за власний рахунок на 90 днів. Хочу виїхати за кордон та подавитися на директиву. Чи можу я взяти на роботі таку відпустку? Яка процедура, та докуенти я аю надати в бухгалтерію в такому випадку? Дякую!

     Посмотреть ответ

    Олена (22 Ноябрь 2023)

    Працюю медсестрою в лікарні. Графік сутки через троє. Якщо останне чергування 13 грудня,з якого числа маю право вийти у відпустку.

     Посмотреть ответ

    Марія (22 Ноябрь 2023)

    Навчальна сесія вчителя ,що працює за сумісництвом не оплачується,будь ласка, підкажіть підставу.

     Посмотреть ответ

    Дмитрий ( 7 Ноябрь 2023)

    Сколько дней отпуска имеет инкассатор в Украине ? Спасибо .

     Посмотреть ответ

    Світлана (20 Сентябрь 2023)

    Доброго дня. Директор, єдиний працівник ТОВ, знаходився три місяці в відпустці без збереження заробітної плати на період воєнного стану. Вийшов з відпустки на роботу 01.09.2023 року. Чи можна в табелях обліку робочого часу за цих три місяці, які директор був у відпустці, вказати дату складання табелів 01.09.2023 ?

     Посмотреть ответ

    Вікторія (28 Август 2023)

    Добрий день. Я працюю в школі вчителем. Під час літньої відпустки була на лікарняному 7 днів. Чи можу отримати грошову компенсацію замість відпустки, яку пропонують мені взяти на осінніх канікулах?

     Посмотреть ответ

    Наталія ( 7 Август 2023)

    Доброго дня,я розлучена з лютого 2019 року,виховую дитину 11 років ,батько участі у вихованні не бере та аліменти не сплачує(не подавала на аліменти),чи можу я взяти відпустку відповідно до ст.19 ЗУ про відпустку як одинока мати ,та чи можу я забрати невикористані відпустки з 2019 року по 2023 рік на дитину

     Посмотреть ответ

    Надія (15 Июнь 2023)

    Доброго дня. чи можу я взяти відпустку напердед. Я була ц відпустці 3 02.02.2023 року на 24 к.д. за 2023 рік. В мене склалися так сімейні обставини, що мені в червн-липні необхідна відпкстка. Ч маю я право взяти відпустку на 24 к.д наперед.

     Посмотреть ответ

    Олеся (14 Июнь 2023)

    Добрий ден. Цікавить таке питання. Працююу навчальному закладі на 0,5 ставки заступником директора з НВР, та 0,5 ставки кадровик. За заступник директора маю 56 календарних днів відпустки та матеріальну допомогу, а за кадровика - 24 календарні дні без матеріальної допомоги, так як мотивують, що я її маю вже за посаду заступника директора. Чи мають мені надавати відпустку в таких розмірах, тобто по кожній посаді окремо. Чи повинні надати мені jlye відпустку більшої тривалості? Дякую

     Посмотреть ответ

    Юлія (16 Май 2023)

    Доброго дня! Працюю в державному підприємстві на цілу ставку і в приватному підприємстві на 0.5 ставки. Маю двох діток 4-6 років. У 2022 році на державному підприємстві брала додаткову відпустку на дітей (10 днів), на приватному підприємстві не взяла. Чи можу я тепер в 2023 році взяти ту не використану додаткову відпустку на дітей за 2022рік в приватному підприємстві? Буду вдячна за відповідь!!!

     Посмотреть ответ

Ищете работу?

Ищете персонал?

Часто ищут

↑ Наверх