2-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес виділення (вимивання)
крохмалю з кашки, рафінування крохмальної суспензії, виділення і промивання великої і дрібної м’язги та зародка на ситових апаратах під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Стежить за рівномірним надходженням кашки та води на сита і повнотою вимивання крохмалю і м’язги або зародка. Бере участь у розбиранні та складанні апаратів, заміні ситових тканин, ремонті сит.
Повинен знати: основи технології виділення та рафінування крохмалю; принцип роботи та правила експлуатації ситових апаратів; вимоги до якості обробки сирого крохмалю на ситах і способи її забезпечення.
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та мінімальна професійна підготовка на виробництві чи інструктаж. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес рафінування крохмалю:
виділяє /вимиває/ крохмаль з кашки, здійснює рафінування крохмальної суспензії, виділяє та промиває велику й дрібну м’язгу і зародок на ситових апаратах різних систем. Контролює та регулює роботу апаратів, насосів і збірників. Регулює рівномірне живлення апаратів сировиною і водою. Перевіряє справність сит, промиває їх робочі поверхні. Розбирає та складає апарати, здійснює заміну ситових тканин, промиває їхні внутрішні частини, ремонтує сита. Контролює повноту вимивання крохмалю з м’язги або зародка і якість рафінування суспензії крохмалю.
Повинен знати: технологію і режими виділення і рафінування крохмалю; будову і правила експлуатації обслуговуваного устаткування; способи регулювання роботи апаратів для забезпечення максимальної продуктивності і високої якості продукту за мінімальних витрат крохмалю; порядок заміни і ремонту ситових тканин; вимоги до якості обробленого сирого крохмалю; допустимі норми втрат.
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та мінімальна професійна підготовка на виробництві чи інструктаж. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника рафінування крохмалю 2 розряду — не менше 1 року.