4-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес одержання молочної плазми, приготування стійких вершків 82% жирності. Підготовляє сухе і натуральне молоко, воду, розчиняє лимонно-кислий і фосфорно-кислий натрій, цукор і сіль. Подає компоненти молочної плазми в змішувачі відповідно до заданої рецептури. Регулює процес набрякання молока. Подає молочну плазму, сквашене молоко і жировий набір у змішувач. Веде процес приготування 60% вершків шляхом гомогенізації. Нормалізує вершки до вмісту 82% жиру. Визначає ступінь готовності емульсії та вершків. Подає вершки на охолодження. Відбирає проби. Контролює якість молочної плазми, емульсій, вершків, витрат сировини і матеріалів. Чистить, миє та дезінфікує устаткування.
Повинен знати: бактеріальні та фізико-хімічні властивості молочної плазми та жирів; технологію приготування молочної плазми, високожирних емульсій; режими роботи обслуговуваного устаткування, його будову; призначення та принцип дії контрольно-вимірювальних приладів; методи аналізів щодо сировини та матеріалів; правила миття і санітарного оброблення устаткування і трубопроводів; правила виконання робіт.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника приготування високожирних емульсій 3 розряду — не менше 1 року.
3-й розряд
- у разі ведення процесу одержання молочної плазми і виробництва стійких вершків під керівництвом апаратника вищої кваліфікації.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.