UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робітники
  4. Сортувальник тютюну у ферментаційному виробництві

Сортувальник тютюну у ферментаційному виробництві

2-й розряд

Завдання та обов’язки. Сортує паки, пачки, листовий тютюн з метою встановлення відповідності їх даним маркування або визначання сорту. Підносить паки або пачки до місця огляду, ставить на верстат (підставку), розв’язує кінцеві і пояси, розпускає шнур на пачках. Піднімає шари тютюнового листя уздовж пачки, паки, визначає ботанічні, товарні сорти і підсорти, вологість та інші якісні показники. Збирає розсипане листя і заломи, укладає їх у паки або пачки. Виправляє дефекти, що спричиняють деформацію пак або кіп. Після закінчення огляду — натягує рядно, зав’язує кінцеві та пояси на пачках. Подає паки або пачки на ваги, підбирає фарматуру і відносить її у відведене місце. Під час сортування листя тютюну — розгладжує листя, укладає його за сортами в ящики для формування пак або пачок. Відбраковує в процесі сортування дефектне листя.

Повинен знати: показники, які установлені нормативно-технічною документацією для кожного ботанічного і товарного сорту тютюну; найменування та характер дефектів листя тютюну; правила та порядок стягування кінцевих, поясів до встановленого натягу і способи зав’язування; правила укладання пачок, пак у штабелі.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Відбирає ферментовий або неферментовий тютюн шляхом потокового або попакового сортування за стандартом. Виймає в процесі сортування листя, уражене хворобами або з іншими дефектами. Розподіляє пачки або паки за товарними сортами або підсортами. Підбирає однорідні партії неферментованого тютюну за ботанічними і товарними сортами, з урахуванням їх вологості, для завантаження у ферментаційні камери. Складає тютюн після сортування відповідно до інструкції складування і зберігання.

Повинен знати: нормативно-технічну документацію на ферментований і неферментований тютюн; ознаки ботанічних і товарних сортів тютюну; ознаки хвороб, дефектів, пошкоджень листя тютюну; способи визначення якості листового тютюну; правила складування і зберігання листового тютюну.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією сортувальника тютюну у ферментаційному виробництві 2 розряду — не менше 1 року.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Визначає сорти неферментованого і ферментованого тютюну за ботанічними, товарними сортами, підсортами, районами вирощування за стандартами. Виймає з пак і пачок листя, яке не відповідає основному сорту, й укладає його залежно від якості у відповідні паки або пачки. Підбирає однорідні партії тютюну за вологістю, ботанічними, товарними сортами для завантаження у ферментаційні камери. Розподіляє ферментований тютюн за якісними показниками для подальшого відвантаження тютюновим фабрикам або для закладання на старіння. Забезпечує порядок складування і зберігання сортового тютюну. Веде встановлений облік.

Повинен знати: нормативно-технічну документацію на ферментований і неферментований листовий тютюн; ботанічні і товарні сорти, підсорти і райони вирощування тютюну; правила перерахування фізичної маси, з урахуванням відсотка вологості, на розрахункову вологість; правила складування і зберігання тютюну; порядок ведення обліку.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією сортувальника тютюну у ферментаційному виробництві 3 розряду — не менше 2 років.

Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору