UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робітники
  4. Апаратник борошномельного виробництва

Апаратник борошномельного виробництва

2-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес очищення зерна та продуктів розмелу від металомагнітних домішок способом вловлювання (витягування) їх за допомогою магнітних загороджень на електромагнітних сепараторах, магнітних колонках. Регулює швидкість руху та товщину шару продукту, що надходить на очищення. Очищає установки магнітного захисту та збірники від металу. Збирає та здає лабораторії металомагнітні домішки. Зашиває мішки з готовою продукцією, висівками на мішкозашивальних машинах різних типів, крім установлених на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками. Обслуговує, спостерігає, контролює роботу магнітних установок, вентиляторів, циклонів, мішкозашивальних машин.

Пришиває маркувальні ярлики, підносить шпагат та нитки, заправляє нитками мішкозашивальні машини. Очищає аспіраційні та інші самопливні комунікації та устаткування від залишків зерна та продуктів його перероблення. Вмикає та вимикає устаткування, що обслуговує, усуває дрібні несправності в його роботі. Очищає, змащує, промиває устаткування та деталі. Бере участь у підготовці приміщень до газації. Прибирає робочу зону та устаткування.

Повинен знати: правила очищення зерна та продуктів розмелу від металомагнітних домішок, зашивання та маркування мішків з готовою продукцією та висівками на борошномельних заводах; принцип роботи магнітних установок, вентиляторів, циклонів мішкозашивальних машин та іншого аналогічного за складністю обслуговуваного устаткування; норми вантажопідйомності магнітних підков; способи очищення магнітних установок; місця змащування та змащувальні матеріали, що застосовуються.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес підготовки зерна до помелу (очищає зернову масу від домішок, очищає поверхню зерна “сухим” та “вологим” способами), здрібнює зерно на вальцьових верстатах, просіває продукти розмелу та збагачення круподунстових продуктів під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Затарює готову продукцію в мішки на ваговибійних апаратах різних типів, крім автоматичних карусельних установок. Зашиває мішки з продукцією на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу транспортерів, вентиляторів, фільтрів, аспіраційних установок, самопливних комунікацій, ваговибійних апаратів, крім автоматичних карусельних установок, мішкозашивальних машин на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками.

Обслуговує та спостерігає за роботою вальцьових верстатів, розсійників, зерноочисних, мийних та ситовіяльних машин під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Перевіряє правильність відважок, додержує стандартну вагу мішків з продукцією; бере участь у натягуванні та заміні сит. Налагоджує та регулює роботу обслуговуваного устаткування. Забезпечує безперебійне та рівномірне подавання продукту. Пускає та зупиняє обслуговуване устаткування. Виявляє несправності в роботі устаткування, що обслуговується, а також бере участь в їх усуненні. Забезпечує нормальний санітарний стан робочих зон та устаткування, що обслуговується.

Повинен знати: порядок очищення та розмелювання зерна, просіювання і збагачення круподунстових продуктів; правила маркування та зашивання мішків з готовою продукцією на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками; порядок затарювання готової продукції та відходів на ваговибійних апаратах різних типів, крім карусельних установок; будову та правила експлуатації транспортерів, самопливних комунікацій, вентиляторів, фільтрів, аспіраційних установок, мішкозашивальних машин, ваговибійних апаратів та іншого аналогічного за складністю устаткування, що обслуговується, види сит; способи виявлення та усунення несправностей у роботі устаткування, що обслуговується; слюсарну справу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією апаратника борошномельного виробництва 2 розряду — не менше 1 року.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес підготовки зерна до помелу (очищає зернову масу від домішок, очищає поверхню зерна “сухим” та “вологим” способами) та просіває продукти здрібнення зерна на борошномельних заводах оббивного помелу. Веде технологічний процес очищення зерна, відокремлення домішок, що відрізняються питомою вагою, зволоження зерна на мийних машинах, збагачування крупок та дунстів, затарювання продукції в мішки на автоматичних карусельних установках на борошномельних заводах сортового помелу. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу зерноочисних машин та розсійників на борошномельних заводах оббивного помелу, мийних, ситовіяльних машин, віджимних колонок, відстійників, кондиціонерів, автоматичних карусельних установок та іншого аналогічного за складністю устаткування на борошномельних заводах сортового помелу.

Зачищає засіки зерноочисного відділення та цеху відходів. Забезпечує встановлений режим роботи устаткування, що обслуговується. Установлює та натягує сита на сепараторах та розсійниках. Забезпечує безперебійне та рівномірне подавання зерна, продуктів розмелювання. Регулює роботу устаткування, що обслуговується, бере участь у його ремонті. Забезпечує нормальний санітарний стан робочих зон та устаткування. Керує роботою апаратників нижчої кваліфікації.

Повинен знати: технологічний процес та схему підготовки зерна до помелу та просіювання продуктів розмелу на борошномельних заводах оббивного помелу; технологію процесу очищення зерна “вологим” та “сухим” способами; схему підготовки зерна до помелу, збагачення продуктів розмелювання на борошномельних заводах сортового помелу; порядок затарювання продукції на карусельних автоматичних установках; порядок заміни сит, їх номери та типи; будову та принцип роботи зерноочисних машин та розсійників на борошномельних заводах оббивного помелу, мийних ситовіяльних машин та карусельних установок на борошномельних заводах сортового помелу та іншого аналогічного за складністю устаткування, що обслуговується; типи та підтипи зерна, яке переробляється; показники (норми) якості зерна, готової продукції та відходів; порядок ремонту устаткування, що обслуговується; правила та черговість пуску і зупинки устаткування; методи контролю за роботою та способи виявлення несправностей у роботі устаткування, що обслуговується; слюсарну справу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника борошномельного виробництва 3 розряду — не менше 1 року.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес підготовки зерна до помелу (кондиціонування зерна, приготування помельних партій до помелу), здрібнює зерно на вальцьових верстатах за режимом, який встановлено залежно від типу помелу на борошномельних заводах оббивного, обдирного та одно-, двосортового помелу зерна, просіювання продуктів здрібнення зерна на борошномельних заводах усіх видів помелів. Обслуговує, регулює, спостерігає та контролює роботу зерноочисного устаткування на млинах обдирного та одно-, двосортового помелів зерна, розсійників на борошномельних заводах усіх типів помелів, вальцьових верстатів на млинах оббивного, обдирного та одно-, двосортового помелів зерна пшениці та жита. Контролює якість підготовки зерна до помелу, здрібнює зерно та просіває продукти розмелювання; навантаження на устаткування та ефективність роботи машин на основі даних лабораторного аналізу, показань контрольно-вимірювальних приладів і органолептично.

Забезпечує взаємодію устаткування зерноочисного, розмелювального та вибійного відділень. Забезпечує та контролює додержання норм виходу готової продукції. Спостерігає за станом приводних пасів, огорож та організовує їх своєчасний ремонт. Пускає та зупиняє устаткування, що обслуговується. Веде облік переробленого зерна, виробленої готової продукції та відходів. Веде технічну документацію. Бере участь у ремонті устаткування борошномельного заводу, керує роботою з натягування та заміни сит. Організовує нормальний санітарний стан робочих зон та устаткування, що обслуговується. Керує бригадою робітників на борошномельних заводах оббивного, обдирного та одно-, двосортового помелу зерна пшениці та жита.

Повинен знати: правила ведення технологічного процесу на борошномельних заводах оббивного, обдирного та одно-, двосортового помелу зерна пшениці та жита; схеми підготовки зерна до помелу та розмелювання його на борошно; будову устаткування борошномельних заводів, способи його ефективного використання; технологічні властивості зерна; найбільш оптимальні величини вологості зерна та режими перероблення типів та підтипів зерна; норми питомих навантажень на устаткування та способи їх регулювання; порядок проведення планово-запобіжного ремонту; порядок ведення обліку переробленого зерна, вироблення готової продукції та іншої документації; слюсарну справу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника борошномельного виробництва 4 розряду — не менше 1 року.


6-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде та організовує технологічні процеси підготовки зерна до помелу та здрібнювання зерна за сталим режимом на особливо складному устаткуванні: млинах борошномельних заводів багатосортових помелів пшениці (хлібопекарських помелів, помелів твердої та м’якої високосклоподібної пшениці на борошно для макаронної промисловості) та на борошномельних заводах, млинах, оснащених комплектним високопродуктивним устаткуванням. Обслуговує, спостерігає та контролює з пульта керування за роботою зерноочисного устаткування, вальцьових верстатів та іншого особливо складного устаткування. Контролює хід технологічних процесів, якість підготовки зерна до помелу, додержання сталих режимів здрібнення, навантаження на устаткування.

Регулює та налагоджує режим роботи обслуговуваного устаткування, системи пневматичного транспорту та аспірації. Розраховує норми виходу продукції. Забезпечує та контролює додержання норм виходу готової продукції. Пускає та зупиняє устаткування з пульта керування за допомогою засобів ручного керування. Веде облік кількості переробленого зерна, виробленої готової продукції та відходів. Організовує забезпечення нормального санітарного стану робочих зон та устаткування борошномельного заводу. Керує роботою бригади робітників на борошномельних заводах багатосортових помелів пшениці.

Повинен знати: правила організації та ведення технологічного процесу на борошномельних заводах багатосортових помелів пшениці та борошномельних заводах, оснащених комплектним високопродуктивним устаткуванням; будову та правила обслуговування пульта керування та контрольно-вимірювальних приладів; конструктивні особливості устаткування борошномельних заводів, методи його ефективного використання; правила і черговість пуску та зупинки устаткування з пульта керування та за допомогою засобів ручного керування; методи контролю роботи і способи виявлення та усунення несправностей у роботі борошномельного устаткування; порядок розрахунку виходу готової продукції; слюсарну справу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника борошномельного виробництва 5 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору