UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робітники
  4. Апаратник круп’яного виробництва

Апаратник круп’яного виробництва

2-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес очищення зерна та продуктів лущення від металомагнітних домішок способом вловлювання (витягування) їх за допомогою магнітних загороджень на електромагнітних сепараторах, магнітних колонках. Регулює швидкість руху та товщину шару продукту, що надходить на очищення. Зашиває мішки з готовою продукцією на мішкозашивальних машинах різних типів, окрім установлених на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками. Обслуговує, спостерігає, контролює роботу магнітних установок, вентиляторів, циклонів, мішкозашивальних машин.

Пришиває маркувальні ярлики. Підносить шпагат та нитки, заправляє нитками мішкозашивальну машину. Очищає установки магнітного захисту та збірники від металу. Збирає та здає в лабораторію металомагнітні домішки. Вмикає та вимикає обслуговуване устаткування, усуває дрібні несправності в його роботі. Очищає, змащує, промиває устаткування та деталі. Очищає аспіраційні та інші самопливні комунікації та устаткування від залишків зерна та продуктів його перероблення. Бере участь у підготовці приміщень до газації. Прибирає робочу зону та обслуговуване устаткування.

Повинен знати: правила очищення зерна та продуктів лущення від металомагнітних домішок на крупозаводах; правила зашивання та маркування мішків з готовою продукцією; принцип роботи магнітних установок, вентиляторів, циклонів мішкозашивальних машин та іншого аналогічного за складністю устаткування; норми вантажопідйомності магнітних підков; способи очищення магнітних установок; місця змащування та змащувальні матеріали, що застосовуються.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес підготовки зерна до перероблення (очищення зернової маси від домішок, очищення поверхні зерна “сухим” способом, гідротермічне оброблення круп’яних культур), процесів лущення зерна та насіння круп’яних, бобових, олійних культур і просіювання продуктів лущення під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Сортує продукти лущення та крупи, сушить крупи на стрічкових конвеєрних сушарках. Затарює готову продукцію в мішки на ваговибійних апаратах усіх типів, окрім автоматичних карусельних установок, зашиває мішки з продукцією на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками.

Обслуговує, спостерігає та контролює роботу крупосортувальних машин, стрічкових та конвеєрних сушарок, транспортерів, фільтрів, вентиляторів, аспіраційних установок, самопливних комунікацій, мішкозашивальних машин всіх типів, установлених на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками, та іншого аналогічного за складністю обслуговування устаткування. Обслуговує та спостерігає за роботою пропарників, парових сушарок, варильних апаратів, розсійників та зерноочисних машин під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Перевіряє правильність відважок, додержання стандартної ваги мішків з продукцією. Бере участь у натягуванні та заміні сит. Забезпечує безперебійне та рівномірне подавання продуктів на обслуговуваному устаткуванні. Пускає та зупиняє обслуговуване устаткування. Виявляє несправності в роботі обслуговуваного устаткування та бере участь у його ремонті. Забезпечує нормальний санітарний стан робочих зон та обслуговуваного устаткування.

Повинен знати: технологічний процес сушіння та сортування крупи; порядок очищення, гідротермічного оброблення, просіювання та лущення зерна; правила маркування та зашивання мішків з готовою продукцією на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками; порядок затарювання готової продукції на ваговибійних апаратах усіх типів, окрім автоматичних карусельних установок; будову та правила експлуатації транспортерів, самопливних комунікацій, фільтрів, вентиляторів, аспіраційних установок, лущильних, крупосортувальних машин, парових сушарок, ваговибійних апаратів, окрім карусельних автоматичних установок, мішкозашивальних машин, установлених на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками, способи усунення несправностей у роботі обслуговуваного устаткування; слюсарну справу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією апаратника круп’яного виробництва 2 розряду — не менше 1 року.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес лущення зерна та насіння круп’яних, бобових, олійних культур, просіювання, шліфування та полірування крупи на машинах та механізмах різних конструкцій, просіювання продуктів лущення. Проводить гідротермічне оброблення, сушіння крупи на парових та інших сушарках. Затарює готову продукцію в мішки на автоматичних карусельних установках. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу лущильних, віяльних, шліфувальних, полірувальних установок та машин, розсійників, парових та інших сушарок, автоматичних карусельних установок та іншого обслуговуваного устаткування. Забезпечує встановлені режими роботи обслуговуваного устаткування, безперебійне та рівномірне подавання зерна та продуктів лущення. Встановлює та натягує сита на сепараторах та розсійниках. Регулює роботу обслуговуваного устаткування, бере участь у його ремонті. Забезпечує нормальний санітарний стан робочих зон та устаткування. Керує роботою апаратників нижчої кваліфікації.

Повинен знати: технологічні процеси лущення зерна та насіння круп’яних, бобових та олійних культур, провіювання, шліфування, полірування крупи, просіювання продуктів лущення, сушіння крупи; порядок затарювання продукції в мішки на автоматичних карусельних установках; показники (норми) якості зерна, готової продукції та відходів; номера та види сит; навантаження на устаткування та способи їх установлення з урахуванням потужності електродвигунів; будову обслуговуваного устаткування: лущильних, віяльних, полірувальних, шліфувальних, просіювальних машин різних конструкцій, карусельних автоматичних установок; порядок вмикання та вимикання устаткування під час пуску та зупинки крупозаводу; способи відновлення та ремонту абразивних робочих поверхонь; способи усунення несправностей у роботі устаткування та умови його ефективної роботи; слюсарну справу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника круп’яного виробництва 3 розряду — не менше 1 року.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес очищення зернової маси від домішок, гідротермічного оброблення круп’яних культур, лущення зерна, дроблення, шліфування, плющення, полірування крупи. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу зерноочисних, лущильних, дробильних, шліфувальних, плющильних, полірувальних машин та механізмів. Налагоджує, регулює режими технологічних процесів: очищення, гідротермічного оброблення, лущення, дроблення, шліфування, плющення, полірування, сушіння крупи.

Контролює якість продукції, що випускається, за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, даними лабораторних аналізів та органолептично. Спостерігає за станом приводних пасів, огорож та організовує їх своєчасний ремонт. Веде облік кількості виробленої продукції та відходів. Веде записи в змінному журналі. Бере участь у ремонті устаткування крупозаводу. Організовує забезпечення нормального санітарного стану робочих зон та обслуговуваного устаткування. Забезпечує взаємопов’язану роботу устаткування зерноочисного, рушального та вибійного відділень.

Повинен знати: правила ведення технологічних процесів на крупозаводах; найбільш оптимальні режими очищення, гідротермічного оброблення, лущення, дроблення, шліфування, полірування, сушіння крупи; вимоги до якості зерна, готової продукції, відходів; технологічні властивості зерна; будову устаткування крупозаводів, правила його ефективного використання; норми питомих навантажень на устаткування; норми виходу та якості крупи; методи контролю роботи машин, способи виявлення та усунення несправностей в їх роботі; правила та черговість пуску і зупинки устаткування; порядок проведення планово-запобіжного ремонту, заміни сит; порядок заповнення журналу обліку переробленого зерна, вироблення готової продукції; слюсарну справу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника круп’яного виробництва 4 розряду — не менше 1 року.


6-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде та організовує технологічні процеси підготовки зерна до перероблення (сепарування, гідротермічне оброблення), лущення зерна, дроблення, шліфування, плющення та полірування крупи на високопродуктивному устаткуванні з пульта керування на гречкозаводах, рисозаводах, ячмінних заводах, з вироблення пшона, перлової, горіхової, кукурудзяної круп. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу зерноочисного устаткування, лущильних, дробильних, шліфувальних, полірувальних машин та іншого особливо складного устаткування.

Контролює хід технологічного процесу, якість підготовки зерна до перероблення, додержання встановлених режимів процесу перероблення та норм виходу готової продукції, навантаження на устаткування за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, даними лабораторних аналізів та органолептично. Забезпечує безперебійну роботу устаткування зерноочисного, рушального та вибійного відділень. Регулює та налагоджує режим роботи обслуговуваного устаткування, систем пневматичного транспорту та аспірації. Веде розрахунки норм виходу продукції. Спостерігає за станом приводних пасів, огорож та організовує їх своєчасний ремонт. Пускає та зупиняє устаткування крупозаводу з пульта керування та за допомогою засобів ручного керування. Організовує забезпечення нормального санітарного стану робочих зон та устаткування круп’яного заводу. Керує бригадою робітників.

Повинен знати: правила організації технологічних процесів на крупозаводах; схему підготовки зерна до перероблення та вироблення крупи; будову і правила обслуговування пульта керування та контрольно-вимірювальних приладів; конструктивні особливості устаткування круп’яних заводів; найбільш оптимальні величини вологості та режими перероблення типів та підтипів зерна круп’яних культур; порядок розрахунку виходів готової продукції; методи контролю та способи виявлення несправностей у роботі устаткування; слюсарну справу.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника круп’яного виробництва 5 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору