3-й розряд
Завдання та обов’язки. Формує штучні, дрібноштучні булочні, бубличні, сухарні і національні сорти виробів, пиріжки. Визначає готовність тіста до оброблення. Ділить тісто на шматки і зважує, підкочує, обробляє і надає їм установленої форми. Змазує і оздоблює тістові заготовки. У разі виготовлення пиріжків готує фарш. Укладає сформовані шматки тіста на стіл, дошки, листи, у форми, на вагонетки, транспортер. Змазує листи і форми. Виконує інші роботи за вказівкою пекаря-майстра.
Повинен знати: технологічний процес оброблення та вистоювання тіста; органолептичні методи оцінки якості тіста; тривалість і технологічні умови вистоювання тіста; вимоги до якості оброблення тіста; сорти борошна, хліба; стандарти на готову продукцію.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
4-й розряд
- у разі формування і оздоблення дрібноштучних здобних, фігурних і листкових виробів.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією формувальника тіста 3 розряду — не менше 1 року.