4-й розряд
Завдання та обов’язки. Обслуговує відвідувачів у суднових барах біля барної стійки й за столиками. Приймає замовлення від відвідувачів, підраховує вартість, здійснює з ними розрахунок, перераховує валюту. Пропонує відвідувачам безалкогольні й слабоалкогольні напої, кондитерські вироби, які відповідають вимогам споживчих стандартів. Готує за затвердженими рецептами обмежений асортимент алкогольних та безалкогольних напоїв, холодних і гарячих страв, закусок. Приймає напої, продукти й продукцію, зберігає їх відповідно до вимог температурного режиму та правил зберігання.
Допомагає відвідувачам у виборі напоїв та страв, розставляє їх на столі або подає в каюту. Оформляє вітрину бару та барну стійку. Використовує й обслуговує музичну апаратуру. Своєчасно підготовлює до роботи обладнання, інструменти, пристрої й утримує їх у належному стані. Одержує й здає готівку, столову білизну, посуд, прибори. Веде необхідний облік, складає й здає товарний звіт, приймає та здає зміну.
Повинен знати: правила обслуговування відвідувачів у суднових барах; види й призначення посуду, приборів, обладнання та інвентарю бару; особливості харчування, правила етикету й техніку обслуговування іноземних туристів і пасажирів; види, рецептури, технологію приготування й відпускання обмеженого асортименту алкогольних й безалкогольних напоїв, холодних і гарячих страв, закусок; асортимент напоїв та кондитерських виробів, які реалізуються в барах, та їх товарні характеристики; правила викладання продукції на барній стійці та вітрині бару, у холодильних шафах; принцип роботи й правила експлуатації обладнання, що використовується в барі, і музичної апаратури; правила розрахунку з відвідувачами, курси обміну валюти; правила ведення обліку, складання товарного звіту й здавання грошей; умови й терміни зберігання продукції та напоїв; терміни та температурний режим відпускання продукції; одну з іноземних мов (англійську, німецьку тощо) в межах кваліфікації; особливості роботи суднових барів; основні знання про будову й обладнання суден.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта.
Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 3 розряду не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов’язки. Обслуговує відвідувачів у суднових барах біля барної стійки й за столиками. Приймає замовлення від відвідувачів, підраховує вартість, здійснює з ними розрахунок, перераховує валюту. Пропонує відвідувачам алкогольні напої (вина, коньяки, лікери), кондитерські вироби, які відповідають вимогам споживчих стандартів. Готує за затвердженими рецептами широкий асортимент алкогольних та слабоалкогольних напоїв: міцних, десертних, ігристих, з фруктами, яйцем, шаруватих коктейлів, крюшонів, пуншів, грогів, глінтвейнів, дейзів тощо.
Змішує компоненти напоїв у шейкерах, крюшонницях, збиває їх за допомогою інструментів та механізмів. Виконує розлив у спеціальний посуд алкогольних та слабоалкогольних напоїв. Обслуговує за замовленнями окремих осіб і груп свята: банкети, ювілейні дати, зустрічі, урочисті обіди, вечори відпочинку тощо. Підготовлює зал та сервірує столи для окремих осіб і груп. Приймає напої, продукти, продукцію, перевіряє їх асортимент, кількість та якість. Зберігає їх відповідно до вимог температурного режиму й правил зберігання.
Готує різноманітний асортимент холодних та гарячих закусок: сандвічі, канапе, ковбаси, шинку в тісті, фаршировані яйця тощо. Допомагає відвідувачам у виборі напоїв та страв, розставляє їх на столі або подає до каюти. Підбирає вино й винно-горілчані вироби відповідно до замовлених страв. Одержує й здає готівку, столову білизну, посуд, приладдя. Веде поточний облік, складає й здає товарний звіт, приймає та здає зміну. Організує та проводить розносну торгівлю на палубах та в суднових приміщеннях за розпорядженням директора ресторану. Організує й керує роботою барменів нижчої кваліфікації.
Повинен знати: правила й форми обслуговування відвідувачів у суднових барах; види сервірування столів; види й правила обслуговування свят, урочистих заходів за замовленнями окремих осіб і груп; особливості харчування, правила етикету й техніку обслуговування іноземних туристів та пасажирів; асортимент, норми виходу, ціни на продукцію та її товарні характеристики; види, рецептури, технологію приготування і відпускання широкого асортименту алкогольних, слабоалкогольних коктейлів, напоїв, холодних та гарячих страв і закусок; основні характеристики напоїв згідно з картою вин та їх загальноприйняті умовні позначки; кулінарну характеристику страв і напоїв; відповідність напоїв і страв до меню; правила й порядок подавання страв і напоїв; характеристики тютюнових виробів; способи розміщення й правила викладання продукції на барній стійці та вітрині бару, в холодильних шафах; принцип роботи й правила експлуатації технологічного й холодильного обладнання суднового бару, вагомірних пристроїв, музичної апаратури; правила розрахунку з відвідувачами, курси валюти; документацію розрахунку з відвідувачами, правила ведення обліку, складання товарного звіту й здавання грошей; одну з іноземних мов (англійську, німецьку тощо) в межах кваліфікації; особливості роботи суднових барів; основні знання про будову й обладнання суден.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта.
Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією бармена суднового 4 розряду не менше 1 року.