4-й розряд
Завдання та обов’язки. Завідує судновим буфетом, його обладнанням та інвентарем. Бере участь у складанні заявок на отримання продуктів на судновий буфет. Готує за рецептами, які затверджено, кулінарну продукцію обмеженого асортименту: холодні страви та закуски, бутерброди, інші гарячі страви, хлібобулочні, борошняні кулінарні та кондитерські вироби, солодкі страви, холодні та гарячі напої, молочні та інші продукти. Зважує, нарізує, порціонує, викладає їжу на тарілки, у салатниці та інший посуд, розливає напої в склянки й чашки. Прибирає та обслуговує кают-компанію: накриває та сервірує стіл, роздає їжу командному складу судна, миє посуд. Прибирає каюти капітана й старшого командного складу. Одержує столову білизну, посуд, прибори, постільну білизну екіпажу, стежить за їх належним станом і веде облік цього майна. Складає й здає товарний звіт. Допомагає судновому кухарю в приготуванні й роздачі їжі.
Повинен знати: особливості та організацію харчування моряків у різноманітних умовах плавання; види, рецептури та технологію приготування обмеженого асортименту страв, закусок, напоїв тощо; найменування й призначення столового посуду, що використовується, приладдя та інвентарю; правила сервірування столів; правила нарізання, порціювання продуктів та оформлення страв; способи відбракування нестандартних кулінарних виробів і продуктів за зовнішніми ознаками; терміни та температурний режим зберігання продуктів; правила експлуатації обладнання, що використовується, та інвентарю; основні знання про будову й обладнання суден.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта.
Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи в сфері громадського харчування не менше 1 року.