Завдання та обов’язки. Входить до складу палубної команди.
Прибирає каюти командного складу, кают-компанію, службові приміщення, коридори, а в разі необхідності інші суднові приміщення. Утримує в чистоті приміщення їдальні суднової команди. Подає їжу екіпажу до їдальні, миє посуд. Приймає від буфетника необхідну кількість посуду, білизни та іншого інвентарю. Стежить за їх зберіганням. Виконує інші обов’язки, які встановлено на вантажних суднах старшим помічником капітана, на пасажирських — помічником капітана з пасажирської частини.
Повинен знати: обладнання, розташування приміщень суден;
будову й принцип дії електропилососів та іншого інвентарю; правила безпечного виконання прибиральних робіт; санітарні правила щодо утримання суднових приміщень.
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта.
Індивідуальне або курсове навчання на виробництві. Без вимог до стажу роботи.