4-й розряд
Завдання та обов’язки. Обслуговує відвідувачів у суднових ресторанах, кафе й барах. Приймає замовлення від відвідувачів, підраховує вартість, оформлює та подає їм рахунок, здійснює з ними розрахунок, перераховує валюту. Підготовляє зал і виконує складне сервірування столів для окремих осіб, груп та неофіційних прийомів. Обслуговує за замовленнями організацій, окремих осіб і груп урочистості: банкети, ювілейні дати, зустрічі, урочисті обіди та вечері, вечори відпочинку, тематичні вечори, бали тощо. Приймає відвідувачів, ознайомлює з меню. Допомагає відвідувачам у виборі страв і напоїв, приймає їх на роздачі й подає на столи або в каюти. Здійснює розносну торгівлю в залах суднових ресторанів, кафе й барів кондитерськими, хлібобулочними й кулінарними виробами, напоями, сувенірами та іншими товарами. Накриває й прибирає столи, замінює скатертини й серветки за мірою їх забруднення. Одержує й здає готівку, столову білизну, посуд, приладдя.
Повинен знати: правила, техніку й особливості організації обслуговування відвідувачів у суднових умовах; види сервірування столів згідно з видом обслуговування з включенням до меню замовлених і фірмових страв, напоїв і кондитерських виробів; правила обслуговування різноманітних урочистих заходів за замовленнями організацій, окремих осіб або груп; особливості роботи суднових ресторанів, правила поведінки офіціанта в залах суднових ресторанів, у різноманітних салонах і пасажирських каютах під час обслуговування; особливості харчування, правила етикету й техніку обслуговування іноземних туристів і пасажирів у торговому залі; асортимент, норми виходу, детальну кулінарну характеристику, правила подавання й ціни на страви, вироби й напої, які реалізуються; види, призначення й вимоги до столового посуду, приладдя, білизни, які він використовує, порядок їх одержання й здавання; правила експлуатації інвентарю, що застосовується, контрольно-касових апаратів; порядок оформлення рахунків і правила розрахунку за ними відвідувачів, курси обміну валюти; порядок здавання готівки та чеків; одну з іноземних мов (англійську, німецьку тощо) в межах кваліфікації; основні знання про будову й обладнання суден.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта.
Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 3 розряду не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов’язки. Обслуговує відвідувачів у суднових ресторанах, кафе й барах. Приймає замовлення від відвідувачів, підраховує вартість, оформляє та подає їм рахунок, здійснює з ними розрахунок, перераховує валюту. Підготовлює зал і виконує особливо складне сервірування столів, яке відображає національні особливості й тематичну спрямованість суднових ресторанів, кафе та барів. Обслуговує урочисті та офіційні прийоми іноземних туристів. Подає деякі фірмові страви та напої з проведенням остаточних операцій у присутності замовника. Подає під час обслуговування вологі гарячі серветки. Виконує обов’язки старшого офіціанта.
Повинен знати: правила, техніку й особливості організації обслуговування відвідувачів у суднових умовах; види сервірування столів, які відображають національні особливості та тематичну спрямованість, у ресторанах, кафе й барах; форми обслуговування урочистих та офіційних прийомів; особливості харчування й техніку обслуговування іноземних туристів; відповідність асортименту вин і винно-горілчаних виробів характеру й черговості страв, які він подає; одну з іноземних мов (англійську, німецьку тощо) в межах кваліфікації; основні знання про будову й обладнання суден.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта.
Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією офіціанта суднового 4 розряду не менше 1 року.