2-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес пастеризації різних видів консервів та інших фасованих, герметично упакованих у тару продуктів у пастеризаційних апаратах, ваннах, термостатних камерах під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Укладає банки зі стерилізованим молоком в ящики струшуючої машини. Регулює тривалість струшування банок. Струшує банки вручну. Відкриває окремі банки і перевіряє заповнення. Відбирає брак. Передає банки після струшування в термокамери. Миє машини та пристрої.
Повинен знати: будову струшувача та правила його експлуатації; призначення струшування банок зі стерилізованим молоком та режим струшування.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес пастеризації різних видів консервів та інших фасованих, герметично упакованих в тару продуктів у пастеризаційних апаратах, ваннах, термостатних камерах. Завантажує продукцію в апарати, ванни, термостати. Проводить термостатну витримку продукції в шафах. Контролює та регулює тиск, подавання пари, температуру за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Вивантажує продукцію і охолоджує. Записує показання режимів у журнал.
Повинен знати: режими пастеризації та термостатної витримки;
правила обслуговування устаткування; порядок ведення записів у журналі.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника пастеризації 2 розряду — не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес пастеризації та охолодження харчових продуктів на комплексно-механізованій лінії. Регулює режим пастеризації та охолодження харчових продуктів. Транспортує охолоджену продукцію за виробничим призначенням. Замінює фільтротканину та сітки на фільтрах. Усуває несправності в роботі апаратів, розбирає, чистить та миє устаткування, збирає його. Веде технологічний журнал.
Повинен знати: склад та фізико-хімічні властивості продуктів;
будову, принцип роботи та правила обслуговування устаткування; режим пастеризації та охолодження; правила ведення журналу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника пастеризації 3 розряду — не менше 1 року.