UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Готувач харчової сировини та матеріалів

Готувач харчової сировини та матеріалів

1-й розряд

Завдання та обов’язки. Розкриває ящики, мішки, банки. Просіває, сортує сировину, матеріали вручну. Промиває сировину і продукти водою або миючими розчинами вручну, у баках, чанах, ваннах і т. п. Укладає просіяний і відсортований продукт або матеріал у тару. Підвозить і підносить сировину, матеріали до місця підготування їх до виробництва; відвозить і відносить до місця складування. Зважує і прибирає відходи. Відбраковує нестандартну і вологу тару. Застеляє тару папером. Очищує сита.

Повинен знати: порядок і способи виконання роботи; види продуктів і матеріалів, які надходять на підготовку; вимоги до якості роботи.

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта або початкова загальна освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.


2-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес просіювання продукту або матеріалу на машинах і механізмах різних систем. Забезпечує рівномірне завантаження устаткування. Миє сировину і продукти водою або миючими розчинами в апаратах і машинах різних систем. Веде процес очищення продуктів від різних металевих домішок шляхом уловлювання і добування їх за допомогою лінійних і індивідуальних магнітних загороджень, електромагнітних сепараторів і магнітних колонок. Регулює швидкість і товщину шару продукту, який надходить на очищення. Очищує вручну установки, магніти магнітного захисту і збірники від металу. Збирає і відносить металеві домішки. Вмикає та вимикає електромагнітні пристрої та усуває несправності в їх роботі. Передає продукти, сировину, матеріали на наступну переробку.

Запускає, зупиняє, розбирає, збирає, чистить і змащує механізми. Зволожує папір та етикетки у парильній машині. Нарізує папір для тари, регулює роботу паперорізальних машин. Миє яйця, розколює їх вручну з відбракуванням нестандартних без відділення білків від жовтків. Передає на наступну стадію. Обшпарює мигдаль та інші горіхи, очищує від шкірки, замочує чорнослив та інші сухофрукти, відділяє м’якоть від кісточок. Виконує інші роботи з підготовки сировини, матеріалів і тари. Веде облік і нескладні аналізи.

Повинен знати: будову і правила експлуатації машин та механізмів, види та сорти сировини, матеріалів, продуктів; періодичність подавання продукту до магнітних установок; вимоги до якості роботи; режими обробки; норми витрат сировини, матеріалів, продукту.

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта або початкова загальна освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією готувача харчової сировини та матеріалів 1 розряду — не менше 0,5 року.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес очищення і миття в мийних агрегатах з дистанційним керуванням. Обслуговує комплекси устаткування для миття, очищення, уловлювання домішок, відділення відходів. Підготовлює яйця до виробництва механізованим способом; промиває, калібрує, розбиває, змішує. Збирає меланж у спеціальні місткості. Відбраковує нестандартні яйця. Передає меланж на зберігання або на наступні стадії. Періодично очищає і промиває устаткування. Проводить необхідні аналізи.

Повинен знати: принципову схему дистанційного керування устаткуванням; будову і правила експлуатації устаткування; порядок обробки і підготовки яєць; вимоги до якості меланжу; норми витрат; режими обробки; види сировини, її фізико-хімічні властивості і вимоги до якості миття та очищення.

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта або початкова загальна освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією готувача харчової сировини та матеріалів 2 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору