2-й розряд
Завдання та обов’язки. Протирає фрукти, плодоягідну сировину, кондитерські відходи та харчові напівфабрикати на протиральних машинах. Завантажує протиральну машину продукцією вручну або механізованим способом. Контролює органолептично якість дроблення відходів і протирання продуктів. Перекачує насосом або зливає вручну одержане пюре у місткості. Чистить машину від відходів, миє металеві сітки та місткості. Запускає і зупиняє машину. Усуває несправності в роботі машин.
Повинен знати: види і сорти продуктів, які протирають;
способи та режими протирання залежно від різновиду плодів, ягід та інших харчових продуктів; вимоги до якості продуктів, що надходять на протирання, та до виготовленого пюре; норми відходів; будову протиральної машини; розміри сітчастих отворів циліндра машин; об’єм місткостей, які застосовуються.
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.